Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Je wilt graag een huis kopen. Dan is het belangrijk dat je weet hoeveel je kunt lenen. Laat daarom voordat je op zoek gaat je maximale hypotheek berekenen.  Hoeveel je maximaal kunt lenen is afhankelijk van een aantal factoren.

Hypotheek berekenen

Je maximale hypotheek wordt bepaald op basis van :

 • Je inkomen
  Als je een vast dienstverband hebt, dan gaan we uit van je huidige brutoloon. Ben je zelfstandig ondernemer of heb je geen vast dienstverband? Dan wordt er meestal gekeken naar het gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 jaar.
 • Woonquote
  Dit is een percentage van je inkomen dat aangeeft welk deel van je inkomen je mag gebruiken voor de betaling van je hypotheek. De woonquotes worden in overleg met het Nibud vastgesteld.
 • Toetsrente
  Dit is het rentepercentage dat je betaalt voor je hypotheek. Kies je voor een hypotheek met een rentevaste periode die korter is dan 10 jaar dan moet er met een voorgeschreven minimum rentepercentage worden gerekend.
 • Koopprijs van de woning
  Bij het kopen van een woning en het afsluiten van een hypotheek krijg je te maken met extra kosten zoals notariskosten, taxatiekosten en advieskosten. Deze kosten mag je meefinancieren in je hypotheek. Je maximale hypotheek mag niet zijn dan 101% van de marktwaarde van je woning.

Gedragscode Hypothecaire Financieringen

Bij het berekenen van de maximale hypotheek zijn de geldverstrekkers verplicht om de Gedragscode toe te passen. Deze gedragscode voorkomt dat je een te hoge schuld aangaat in verhouding tot je inkomen en de woning. Hypotheek Visie houdt bij haar hypotheekadvies uiteraard rekening met deze Gedragscode.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Mogelijkheden extra hypotheek

De maximale hypotheek berekening is een indicatie van het bedrag dat je kunt lenen op basis van je inkomen. Koop je voor het eerst een huis? Maar is het hypotheekbedrag dat je maximaal kunt lenen niet hoog genoeg om een woning te kunnen kopen? Misschien dat de volgende mogelijkheden kunnen helpen:

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.