Belastingvrije schenking voor eigen woning

In 2021 mag je voor de aankoop of verbouwing van een woning een belastingvrije schenking tot € 105.302 ontvangen.  Ontvang je een schenking en gebruik je deze voor de eigen woning? Dan hoef je hierover geen belasting te betalen. Dit hoeft ook niet als je de schenking gebruikt voor aflossing van je hypotheek of de restschuld van je verkochte woning. 

Voor wie is de schenkingsvrijstelling?

Wanneer betaal je geen schenkingsbelasting? Je moet een aantal voorwaarden voldoen:

 • Je bent tussen de 18 en 40 jaar oud bent als je de schenking ontvangt. Als je ouder bent, maar je partner is jonger dan 40 jaar, dan geldt de vrijstelling ook.
 • Je moet de schenking gebruiken voor de eigen woning.
  Hier valt onder:
  - Aankoop, verbouwing of onderhouden van je eigen woning
  - Aflossing van je hypotheek
  - Aflossing restschuld hypotheek
  - Afkopen van rechten op erfpacht, opstal of beklemming van de eigenwoning

  De schenkingsvrijstelling geldt niet voor de bijkomende kosten. Denk aan bemiddelingskosten voor de hypotheek, taxatie- en notariskosten, boeterente en bouwrente.
 • Ontvang je de schenking in 2021 dan gebruik je het geld uiterlijk in 2023.
 • Je kunt schriftelijk bewijzen dat de schenking aan jou is betaald en dat je de schenking hebt gebruikt voor je eigen woning.
 • Jij of je partner hebben nog niet eerder gebruik gemaakt van een 'verhoogde vrijstelling' voor een schenking van dezelfde schenker. Is dit wel het geval, dan heb je in bepaalde gevallen toch nog rechts op een belastingvrije schenking.
 • Als de schenking is vastgelegd in een overeenkomst, dan mogen daarin geen voorwaarden voor de schenking staan. Behalve dat de schenking op tijd voor de eigen woning moet worden gebruikt.
 • Je vraagt de vrijstelling aan in de aangifte schenkbelasting 2021.

Je mag de schenking van iedereen ontvangen. Bovendien kun je slechts eenmalig gebruik maken van de verhoogde vrijstelling.

Wat als je al eerder een schenking hebt ontvangen?

Heb je al eens eerder een schenking ontvangen die viel onder de verhoogde vrijstelling? Dan kun je slechts enkele gevallen nog een keer gebruik maken van een schenkingsvrijstelling. Voor sommige situaties is er een overgangsrecht.

Schenkingen ontvangen vóór 1 januari 2010
Heb je vóór 2010 al gebruik gemaakt van een verhoogde schenkingsvrijstelling? Dan heb je in 2017 nog recht op een extra vrijstelling van maximaal € 27.567. Wanneer je in 2015 of 2016 ook gebruik hebt gemaakt van de aanvullende belastingvrije schenking van maximaal € 27.570, dan is het mogelijk om in 2017 of 2018 nog een aanvullende belastingvrije schenking voor een eigen woning te ontvangen van maximaal € 46.984. Zo kun je in totaal tot € 100.000 belastingvrij ontvangen.

Belastingvrije schenking voor eigen woning

Overige belastingvrijstelling komt te vervallen

Als je gebruikt maakt van de belastingvrije schenking komen alle andere vrijstellingen te vervallen. Je mag dan in hetzelfde jaar ook niet nog eens € 6.604 van je ouders belastingvrij ontvangen of € 3.244 van iemand anders.

Vraag advies

De regels rondom schenken zijn best ingewikkeld. Willen je ouders of iemand anders je helpen bij het kopen van een je eerste huis of ander huis, de verbouwing van je woning of aflossing van je hypotheek? Laat je dan goed adviseren over je mogelijkheden. 

Maak een afspraak

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.