sluiten

Restschuld en je hypotheek

De waarde van je woning kan stijgen maar ook dalen. Is dat laatste het geval dan kan het zo zijn dat op een gegeven moment de hypotheek hoger is dan de waarde van je woning. Wanneer je je huis wilt verkopen, krijg je te maken met een restschuld. Deze restschuld moet je aflossen. Het maakt het kopen van een nieuwe woning ook lastiger. Maar niet onmogelijk.

Je huis verkopen met restschuld

Je hebt een restschuld als je je woning verkoopt en de verkoopopbrengst is lager dan de hypotheek. Koop je een ander huis, dan heb je meer geld nodig. Je moet namelijk niet alleen de verkoopprijs van je nieuwe huis betalen. De restschuld moet je ook nog aflossen. Je kunt dit op verschillende manieren doen:

  • Als je voldoende spaargeld hebt, kun je de restschuld hiermee aflossen.

  • Het is misschien ook mogelijk om de restschuld af te lossen met een schenking.

  • Heb je binnen je hypotheek vermogen opgebouwd via een kapitaalverzekering, levensverzekering of banspaarrekening? Onder voorwaarden kun je het vermogen dat je hebt opgebouwd gebruiken voor aflossing van de restschuld.

  • Soms is het mogelijk om je restschuld mee te financieren in je nieuwe hypotheek. Niet alle banken werken hier zomaar aan mee.

Hoe ontstaat een restschuld?

Is je hypotheekbedrag hoger dan de waarde van je woning? Zolang je je maandlasten kunt betalen en niet gaat verhuizen is er weinig aan de hand. Misschien heb je nu helemaal geen verhuisplannen. Bedenk wel dat deze ineens om de hoek kunnen komen. Bijvoorbeeld vanwege een andere baan of je droomhuis dat ineens in de verkoop komt. Bovendien kunnen er zich situaties voordoen, waardoor je wordt gedwongen om te verhuizen. Een scheiding, het verlies van je baan of een langdurige ziekte.

Als je een hypotheek hebt met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan kan de restschuld die ontstaat onder voorwaarden worden kwijtgescholden. Toch is voorkomen beter dan genezen.

15 jaar hypotheekrenteaftrek

Heb je na 28 oktober 2012 je huis verkocht? Of ga je nu je huis verkopen? Dan kan het zijn dat je een restschuld hebt. Voor deze restschuld mag je nog maximaal 15 jaar de betaalde rente en financieringskosten aftrekken. Je bent niet verplicht om de restschuld af te lossen. Of het verstandig is, is de vraag. Een hypotheekadviseur kan dit verder voor je uitzoeken. 
Restschuld die ontstaat vanaf 1 januari 2018 is niet meer fiscaal aftrekbaar.

Hoe kun je een restschuld voorkomen of beperken?

Een restschuld is niet fijn. Zeker als je wilt verhuizen. Je kunt een aantal dingen doen om je restschuld zoveel mogelijk te beperken. 

  • Kies voor een hypotheekvorm waarbij je iedere maand aflost op je hypotheek. Je kunt kiezen voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Je hypotheekbedrag neemt dan iedere maand een beetje af door de aflossing.

  • Als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, kijk dan of je deze kunt omzetten naar een hypotheekvorm waarbij je wel aflost. Natuurlijk moet dit wel passen binnen je maandlasten.

  • Los zelf extra af op je hypotheek. Zo wordt de schuld kleiner, net als je maandlasten. Dit kan een goede keuze zijn als je niet verplicht iedere maand af wilt lossen. Je beslist zelf wanneer en hoeveel je aflost.

  • Sparen voor de aflossing van je hypotheek. Zet elke maand een vast bedrag op je spaarrekening. Met je spaargeld kun je de restschuld aflossen.

Heb je een restschuld en wil je weten hoe je die het beste kunt beperken?