Maximale hypotheek berekenen

Bereken jouw maximale hypotheek in 2022 met onze handige rekentool. Hiermee heb je direct een indicatie van het maximale bedrag dat je kan lenen voor de koop van jouw droomwoning. Wil je het complete plaatje weten voor jouw situatie? Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek in bij een hypotheekadviseur bij jou in de buurt.

Bereken bruto jaarinkomen x

Jouw inkomen

Nee

Verplichtingen

Jouw hypotheek

 1. Maximale hypotheek

  € 137.591,-

 2. Maximale koopsom

  € 137.591,-

 3. Benodigde eigen geld

  € 6.880,-

 4. Bruto maandlasten

  € 487,-

Uitgangspunten bij de berekening

De Hypotheekbelofte

 • Duidelijk rapport met je hypotheekmogelijkheden
 • Eenvoudig online aan te vragen
 • Opgesteld door een financieel expert
Meer informatie over het Hypotheekbelofterapport

Zekerheid over hoeveel je kunt lenen en bieden voor een woning in 2022

Vanaf
0

Zekerheid over hoeveel je kunt lenen en bieden voor een woning in 2022

Vraag nu aan

Je maximale hypotheek berekenen bij Hypotheek Visie

Waarom je jouw maximale hypotheek laat berekenen door één van de hypotheekadviseurs van Hypotheek Visie:

✓ Persoonlijk hypotheekadvies

✓ Passend bij jouw wensen en mogelijkheden

Tegen zo laag mogelijke maandlasten

✓ 100% onafhankelijk, we vergelijken meer dan 40 aanbieders

✓ Deskundige en gediplomeerde adviseurs

✓ Altijd dichtbij: een vestiging bij jou in de buurt of via online webcam advies

 

Maak een afspraak >

Dit zeggen klanten over ons

Score op basis van meer dan 7466 goedgekeurde beoordelingen.

Volledig onafhankelijk hypotheekadvies

De hypotheekrente speelt een belangrijke rol bij het berekenen van je maximale hypotheek. De hypotheekadviseurs van Hypotheek Visie vergelijken de hypotheekrentes en voorwaarden van bijna alle banken en andere geldverstrekkers om voor jou de beste hypotheek te regelen. Hierbij kijken we niet alleen naar de beste rente, maar ook naar de beste voorwaarden. Op deze manier vinden we altijd de hypotheek die bij jouw situatie past.

De hypotheekadviseurs van Hypotheek Visie vergelijken de hypotheekrentes en voorwaarden van bijna alle banken en andere geldverstrekkers

Zo gaan wij te werk

 1. Informeren en inventariseren: Maak een eerste oriënterende afspraak met een adviseur om je huidige persoonlijke en financiële situatie in kaart te brengen. 
 2. Analyseren en adviseren: Lever de benodigde documenten aan. Rentes, voorwaarden en doorlooptijden van vele geldverstrekkers worden door de adviseur vergeleken om het beste product voor jouw situatie te vinden. 
 3. Productkeuze en aanvraag: Samen met je adviseur kies je welke hypotheek het beste bij jou past. De adviseur zet vervolgens de aanvraagprocedure in gang en helpt bij het afsluiten.
 4. Sleuteloverdracht: Je adviseur brengt je op de hoogte wanneer alles rond is. Je kunt een afspraak maken bij de notaris voor de sleuteloverdracht. Gefeliciteerd met je nieuwe huis!

Ons hypotheekadvies >

 

Maximale hypotheek

Net als vorig jaar kun je in 2022 100% van de waarde van de woning lenen. Bij de aankoop van een woning heb je ook te maken met bijkomende kosten. Dit betekent dat je deze vaak met eigen geld moet betalen.

Wil je graag energiebesparende maatregelen in je huis doorvoeren? Dan kun je tot 106% van de waarde van de woning lenen. Uiteraard is hoeveel je kunt lenen ook afhankelijk van je inkomen. Wil je exact weten wat de maximale hypotheek is die je kunt krijgen? Maak dan een afspraak met een adviseur van Hypotheek Visie.

Inzicht krijgen in de mogelijkheden

De maximale hypotheek die je hier kunt berekenen is een indicatie. Blijkt uit de berekening dat het hypotheekbedrag niet hoog genoeg is om een woning naar wens te kunnen kopen? Plan dan een vrijblijvend hypotheekadviesgesprek in. Onze adviseurs kijken graag naar jouw situatie en berekenen op basis hiervan jouw daadwerkelijke maximale hypotheek.

Daarnaast zou je kunnen kijken of één van deze mogelijkheden je kunnen helpen om je droomwoning te kopen:

Wil je je eerste huis kopen? Dan kan een adviseur voor je nagaan of je in aanmerking komt voor een starterslening.

 

 

 Maximale hypotheek berekenen

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Je wilt graag een huis kopen. Dan is het belangrijk dat je weet hoeveel je kunt lenen. Laat daarom voordat je op zoek gaat je maximale hypotheek berekenen. Hoeveel je maximaal kunt lenen is afhankelijk van een aantal factoren: toetsinkomen, woonquote, toetsrente, koopprijs van de woning.

Toetsinkomen
Het toetsinkomen is het inkomen waarmee we de maximale hypotheek berekenen. Het gaat om je bruto jaarinkomen. De volgende inkomsten mag je tot je bruto inkomsten rekenen:

 • Brutosalaris
 • Vakantietoeslag
 • Onregelmatigheidstoeslag
 • 13de maand
 • Vaste eindejaarsuitkering
 • Overwerk
 • Provisie

Soms kunnen ook alimentatie of inkomsten uit vermogen meegenomen worden in de berekening. Ben je zelfstandig ondernemer? Dan wordt je toetsinkomen bepaald aan de hand van je inkomsten van de laatste 3 jaar. Ben je korter dan 3 jaar zelfstandig ondernemer? Dan zijn er tegenwoordig bij sommige geldvertrekkers ook mogelijkheden als je van 1 jaar de cijfers kunt aantonen. 

Woonquote 
De woonquote is een percentage van je inkomen dat aangeeft welk deel van je inkomen je mag gebruiken voor de betaling van je hypotheek. De woonquotes worden in overleg met het Nibud vastgesteld.

Toetsrente 
De toetsrente is het rentepercentage dat je betaalt voor je hypotheek. Kies je voor een hypotheek met een rentevaste periode die korter is dan 10 jaar dan moet er met een voorgeschreven minimum rentepercentage worden gerekend.

Koopprijs van de woning
Bij het kopen van een woning en het afsluiten van een hypotheek krijg je te maken met extra kosten zoals notariskosten, taxatiekosten en advieskosten. Deze kosten mag je meefinancieren in je hypotheek. Je maximale hypotheek mag niet meer zijn dan 100% van de marktwaarde van je woning.

 

Veelgestelde vragen hypotheek berekenen

 • Wat is de invloed van de hypotheekrente op het berekenen van de hypotheek?
  De hoogte van de hypotheekrente bepaalt voor een groot deel wat de maandlast van je hypotheek wordt. Hoe hoger de rente hoe hoger de maandlast. Hier houden geldverstrekkers rekening mee. Lees meer over de hypotheekrente en hypotheek berekenen.

 • Kan ik als ZZP’er / zelfstandige een hypotheek krijgen?
  Ook als zelfstandige kun je meestal een hypotheek krijgen. Hoeveel je kunt lenen, wordt vooral bepaald door je inkomen. Een geldverstrekker kijkt normaal gesproken naar je jaarcijfers van de afgelopen drie jaren. Ben je nog niet 3 jaar werkzaam als zelfstandig ondernemer? Er zijn geldverstrekkers bij wie je al terecht kun als je van 1 jaar de cijfers kunt aantonen. We vertellen je meer over een huis kopen als zelfstandige.

 • Ik heb een studieschuld. Kan ik dan een hypotheek krijgen?
  Gelukkig kun je een hypotheek afsluiten als je een studieschuld hebt. Wel weegt je studieschuld mee bij het berekenen van je maximale hypotheek. Geldverstrekkers kijken naar de maandlast die bij deze schuld hoort. Dit bedrag kun je niet besteden aan woonlasten. Lees meer over een huis kopen met studieschuld.

 • Hoe werkt het kopen van je eerste huis?
  Je wilt je eerste huis kopen. Wat komt daar bij kijken? Wij hebben de stappen die je doorloopt voor je op een rij gezet. Ga naar het stappenplan huis kopen.

 • Wat is de maximale hypotheek in 2022?
  Het inkomenspercentage dat je aan je hypotheek mag besteden, wordt ieder jaar opnieuw berekend. Hierdoor kan het zijn dat je maximale hypotheek in 2022 anders is dan in 2021. Wil je weten wat jij maximaal kan lenen in 2022? Maak dan een vrijblijvende afspraak bij één van onze hypotheekadviseurs.

 Eenvoudig je hypotheek berekenen