sluiten
Home Woonsituaties Eerste huis kopen
Maximale hypotheek verstandig

Is een maximale hypotheek wel verstandig?


Wil je een huis gaan kopen, dan is de eerste stap vaak om je maximale hypotheek te berekenen. Zo weet je precies wat je kunt lenen en hoeveel een koophuis mag gaan kosten. Welk bedrag uiteindelijk het beste bij je past, hangt af van je huidige inkomen maar ook van je toekomstplannen en van de vrijheid die je wilt behouden. Verwacht je in de toekomst meer te gaan verdienen dan is het niet zo erg als je maandlasten wat hoger zijn. Maar wil je juist minder kunnen gaan werken, bijvoorbeeld omdat je denkt aan een kindje? Dan is een wat lagere hypotheek, of een hypotheek met een wat lagere maandlast een betere keuze. En wat als je onverwachts werkloos of arbeidsongeschikt raakt? Is je hypotheek dan ook nog betaalbaar? Zeker als je maximaal leent moet je daar bij stil staan.

header-maximale-hypotheek-verstandig

Rentevaste periode hypotheek

Bij het berekenen van je maximale hypotheek speelt de hypotheekrente een grote rol. Een belangrijke keuze die je moet maken als je een hypotheek wilt sluiten, is hoelang je de rente vast wilt zetten. De rentevaste periode die je kiest bepaalt voor een belangrijk deel je maandlasten en het bedrag dat je kunt lenen.

Hoe langer je de rente vastzet, hoe hoger het rentepercentage en hoe hoger daarmee ook je maandlast.

Kies je voor een kortere rentevaste periode, dan betaal je nu een lagere rente. Maar je loopt ook het risico dat je maandlasten omhoog gaan, als de rente in de toekomst stijgt.

Zet je de rente voor lange tijd vast, dan betaal je wellicht meer, maar je hebt dan voor lange tijd duidelijkheid over je maandlasten. Dat biedt een bepaalde zekerheid, ook voor de bank die je het geld leent. Daarom mag je bij een langere rentevaste periode relatief meer lenen. Dit geldt als je voor een rentevaste periode van 10 jaar of langer kiest.

Jouw toekomstplannen

Welk bedrag uiteindelijk het beste bij je past, hangt af van je huidige inkomen, maar ook van je toekomstplannen en van de vrijheid die je wilt behouden. Verwacht je in de toekomst meer te gaan verdienen dan is het niet zo erg als je maandlasten wat hoger zijn. Maar wil je juist minder kunnen gaan werken, bijvoorbeeld omdat je denkt aan een kindje? Dan is een wat lagere hypotheek, of een hypotheek met een wat lagere maandlast een betere keuze.

Ga je samen met je partner een huis kopen? Dan mag je de inkomens van jullie allebei meenemen bij het berekenen van jullie maximale hypotheek. Maar dit hoeft niet. Je kunt ook kijken hoeveel hypotheek je kunt krijgen met één inkomen.

Genoeg om over na te denken dus. Een hypotheekadviseur kan jou of jullie helpen om hierin de juiste keuzes te maken. 

Risico's

En wat als je onverwachts werkloos of arbeidsongeschikt raakt? Is je hypotheek dan ook nog betaalbaar? Zeker als je maximaal leent moet je daar bij stil staan. Kun je de maandlasten blijven betalen als je inkomen daalt? Misschien heb je spaargeld achter de hand. Maar als dat niet zo is dan is het goed om te weten dat je je voor een dergelijke inkomensdaling kunt verzekeren.

Wat wil je maximaal uitgeven aan woonlasten?

Je moet naast je maandlasten natuurlijk ook genoeg ruimte overhouden om leuke dingen te doen. In plaats van uit te gaan van je maximale leensom, kun je voor jezelf ook je maximale maandlasten bepalen: wat wil ik maximaal uitgeven aan woonlasten? Kijk eens welk hypotheeksom daarbij hoort. Als je dit met je inkomen kunt lenen, tel je het spaargeld dat je wilt investeren er bij op. Dan weet je wat een huis maximaal mag kosten. Misschien kom je een stukje lager uit, maar daar krijg je ook een hoop vrijheid voor.

Eerste hulp bij hypotheken

Het kopen van een huis doe je stap voor stap. En de financieel adviseur van Hypotheek Visie vertelt je graag wat je mogelijkheden zijn en waar je op moet letten.