Energiebesparende maatregelen: hoe financier je die?

Ben je huiseigenaar? Door energiebesparende maatregelen toe te passen kun je flink besparen op je energierekening. Denk bijvoorbeeld aan een energiezuinige ketel, zonnepanelen of het aanbrengen van extra isolatie. Maar hoe ga je die investeringen betalen?

Energiebespaarlening

De overheid heeft de Energiebespaarlening geïntroduceerd. De lening wordt verstrekt uit het Nationaal Energiebespaarfonds. Met deze lening hoef je de fikse investering niet in één keer te voldoen, maar spreid je de kosten via maandelijkse betalingen van de lening uit over meerdere jaren. Je kunt profiteren van een laag rentetarief.

Via de Energiebespaarlening kun je een bedrag van € 2.500 tot € 25.000 lenen. De lening moet binnen 7 tot 10 jaar worden terugbetaald. Deze lening kan echter niet samen met een Starterslening lopen.

Energiebesparende maatregelen en NHG

Energiebesparende voorzieningen kunnen ook met NHG worden meegefinancierd. De investeringen in energiebesparing tot een bedrag van maximaal € 8.000 worden niet meegenomen bij de inkomenstoets waarmee je maximale hypotheek wordt berekend. Door de energiebesparende maatregelen kun je dus meer lenen. Bij een aantal hypotheekverstrekkers kun je ook zonder NHG meer lenen als je energiebesparende maatregelen wilt toepassen. Onder energiebesparende voorzieningen vallen: een HR-ketel, spouwmuur-, dak- en vloerisolatie, HR++ beglazing, een warmtepomp, een zonneboiler en/of zonnecellen. Maar ook eenvoudig te realiseren zaken zoals leidingisolatie.

Energiebesparende maatregelen: hoe financier je die

Extra hypotheek

Een alternatief is het verhogen van je hypotheek. Zeker als je nog meer verbouwplannen hebt kun je de energiebesparende maatregelen meteen voordelig meefinancieren. Je kunt de aflossing van je lening dan over een langere periode uitsmeren. Dit kan voordelig zijn. Goed om dus te vergelijken welke financieringsoplossing in jouw situatie de voordeligste optie is.

Persoonlijk advies

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.