Scheiden en een hypotheek

Scheiden en een hypotheek

Wanneer je gaat scheiden, staat je wereld op z’n kop. Je moet veel (financiële) zaken regelen. De woning en de hypotheek zijn daar een onderdeel van. Wie blijft er in het huis wonen? Is dit financieel ook mogelijk? Of moet je het huis verkopen? En er zijn ongetwijfeld zaken waar je niet aan denkt. Hypotheek Visie helpt je graag alles inzichtelijk maken.

Gaan jullie uit elkaar en wil je graag advies?

Hypotheek Visie helpt je bij al je vragen rondom je hypotheek bij scheiding.

✔ Snel duidelijkheid en inzicht in je mogelijkheden.
✔ We vergelijken vrijwel alle banken en geldverstrekkers voor jouw beste hypotheek.
✔ Advies waar en wanneer je maar wilt.
✔ Klanten beoordelen ons advies met een gemiddelde van 9,6 (Advieskeuze).

Maak een afspraak

Mogelijkheden scheiden met een koophuis

Hebben jullie een koophuis en zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd, of staat het huis op allebei jullie namen, dan zijn jullie allebei eigenaar van het huis. Gaan jullie scheiden dan zijn er drie mogelijkheden.

1. Een van jullie neemt het huis over

Om volledig eigenaar te worden van de woning, moet het eigendom van het huis worden overgedragen aan diegene die er blijft wonen. De adviseur berekent voor je of het mogelijk is dat je de hypotheeklasten volledig kunt betalen. Je adviseur regelt vervolgens bij de hypotheekverstrekker dat de hypotheek wordt aangepast. 

2. Jullie verkopen de woning

Het kan zijn dat na berekening van de adviseur blijkt dat geen van beiden de woning kan of wil overnemen en dat jullie de woning verkopen. Je adviseur kan voor je berekenen wat de mogelijkheden zijn voor het kopen van een andere woning.  

3. Het huis blijft onverdeeld

Het is ook mogelijk dat jullie de woning een tijdje onverdeeld laten. Dit houdt in dat jullie samen eigenaar van de woning blijven en beiden voor 100% aansprakelijk blijven voor de hypotheek.
De reden waarom mensen hier voor kiezen is dat er een restschuld is bij verkoop, dat geen van beide de woning op naam kan krijgen maar dat jullie de woning willen aanhouden voor de kinderen, of omdat je nog geen andere geschikte woningen kunt vinden.

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Een adviseur van Hypotheek Visie geeft je graag inzicht in de mogelijkheden. 

Maak een afspraak.

 

 

Klanten over ons

Mijn wereld stond op zijn kop, toen mijn man op een avond aankondigde dat hij wilde scheiden. Mijn hoofd maakte vanaf dat moment overuren. Hoe moest het met het huis? Waar kon ik gaan wonen. Een goede vriendin raadde aan om contact op te nemen met Hypotheek Visie. Ik heb direct contact opgenomen. Gelukkig hadden ze nog een gaatje vrij voor een afspraak diezelfde week. Voorafgaand aan de afspraak werd ik gevraagd informatie aan te leveren. Hierdoor kon de adviseur al tijdens het kennismakingsgesprek verschillende mogelijkheden met mij doornemen. Hierdoor kreeg is al snel meer duidelijkheid in deze lastige periode. Uiteindelijk is mijn ex in de woning blijven woning en kon ik met hulp van de overwaarde een leuk huisje kopen voor mij en mijn kinderen. Het is fijn dat een adviseur je tijdens een onzekere periode duidelijkheid en inzicht geeft.Samenwerkingen

Als je uit elkaar gaat, wil je daar samen goed uitkomen. Hypotheek Visie kan alles rondom je hypotheek regelen bij een scheiding. Maar er komt soms meer bij kijken. Voor mediation, het opstellen van een echtscheidingsconvenant en een ouderschapsplan werken wij samen met Resolve Visie en Uitelkaar.nl. 

Resolve Visie


Resolve Visie samenwerking Hypotheek Visie

Als jullie gaan scheiden verandert ook altijd de woonsituatie en vaak is er een koophuis in het spel. We willen voorkomen dat je van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Door de samenwerking tussen Hypotheek Visie en Resolve Visie begeleiden we jullie samen door deze periode.  

Resolve Visie bestaat uit een landelijk netwerk van mediators, die gespecialiseerd zijn in het samen regelen van de scheiding. Zij hebben jarenlange ervaring en de scheiding is bij hen dan ook in betrouwbare handen. Bij Resolve Visie draait het allemaal om kwaliteit én ervoor zorgen dat de scheiding van partners zorgvuldig verloopt.

✔ Gratis kennismakingsgesprek
✔ Gesprekken zijn bij jullie thuis
✔ Binnen 1 week een afspraak
✔ Altijd een mediator in de buurt

Naar Resolve Visie >

 

Uitelkaar.nl

Uitelkaar samenwerking Hypotheek Visie
Scheiden is emotie. Verdriet omdat je je relatie niet hebt kunnen redden. Bezorgdheid over je kinderen. Onzekerheid over hoe je omgeving gaat reageren en hoe je (financiële) toekomst eruit ziet. En dat terwijl je als je uit elkaar gaat voor de opgave staat om samen eerlijke afspraken te maken en praktische zaken te regelen.

Uitelkaar.nl helpt stellen dit goed te doen. Zonder escalatie of juridische strijd. Niet door alles uit handen te nemen, wel door een online omgeving te bieden waarin jullie ondersteund worden door de beste hulp en informatie. Op die manier kun je zelf de regie over je scheidingsafspraken nemen. Uitelkaar.nl biedt consumenten een online scheidingsplatform voor scheiden op maat.

✔ Online afspraken maken
✔ In eigen tijd en tempo
✔ Begeleiding door casemanager en advocaat
✔ Vaste prijs, gratis proefperiode

Naar Uitelkaar.nl >

 

Veel gestelde vragen bij scheiden en een hypotheek

Ik wil scheiden, wat nu?
Een scheiding brengt je wereld vaak op zijn kop. Je hebt veel vragen en weet niet waar je moet beginnen. Het aanvragen van een scheiding moet je doen door middel van een verzoekschrift. Dit kun je alleen niet zelf doen. Dit moet door een advocaat gebeuren. Die dient het verzoekschrift en eventueel het echtscheidingsconvenant in. Je kunt een mediator van Resolve Visie inschakelen die jullie helpt bij het maken van de afspraken en het regelen van de scheiding van A to Z. Wil je zelf meer de regie over jullie scheidingsafspraken dan biedt het online scheidingsplatform van uitelkaar.nl jullie dit. Met beide partijen werkt Hypotheek Visie nauw samen. Een hypotheekadviseur wordt al vroeg in het proces aangesloten zodat er snel duidelijkheid is over de eigen woning.

Wat is een echtscheidingsconvenant?
In het echtscheidingsconvenant staan de afspraken over de scheiding met betrekking tot alimentatie, kinderen en de woning/hypotheek vastgelegd. t te leggen in een echtscheidingsconvenant. Wanneer één van jullie na de scheiding in het huis blijft wonen, is het goed om de afspraken hierover zo snel mogelijk zwart op wit te zetten; wie blijft er in de woning wonen? Wat is de waarde van de woning? Hoe verdeel je de kosten van de hypotheek tot het moment dat de woning helemaal op naam van één van jullie staat? Wat doe je met eventuele opbrengsten na verkoop?

Moeten we de hypotheek aanpassen bij echtscheiding?
Als jij in het huis wilt blijven wonen, dan koop je van je partner als het ware de andere helft van het huis. Je neemt dan ook het deel van de hypotheek van je partner over. Belangrijk is wel dat dit op de juiste manier gebeurd. Fiscaal gezien wordt de helft van het huis dat je van je ex-partner overneemt gezien als een nieuwe “aankoop”. Wil je hypotheekrente over het daarbij behorende hypotheekbedrag van de belasting af kunnen trekken dan moet je voldoen aan de fiscale regels die gelden vanaf 2013. Dit betekent dat dit deel van de hypotheek moet bestaan uit een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Heb je nu een andere hypotheekvorm? Dan is het zaak je hypotheek hierop aan te passen.

Kan ik de hypotheekrente blijven aftrekken?
Ga jij uit het huis na de scheiding, maar blijf je wel meebetalen aan de hypotheek? Eigenlijk vervalt je hypotheekrenteaftrek dan. De hypotheekrente is namelijk alleen aftrekbaar als het gaat om een eigen woning waar je ook daadwerkelijk woont. Gelukkig kun je in dat geval gebruik maken van een speciale scheidingsregeling. Fiscaal wordt het huis nog maximaal twee jaar beschouwd als eigen woning en gedurende die twee jaar hou je dus ook de renteaftrek. Voorwaarde is wel dat je ex-partner in het huis blijft wonen. Tijdens deze periode kunnen jullie je financiële zaken verder afwikkelen.

Wat als er een overwaarde is op de woning en je gaat scheiden?
Stel dat je het koophuis gaat verkopen bij een scheiding. Als het huis meer waard is geworden dan is er sprake van overwaarde. Dit bedrag moet worden verdeeld tussen de partners indien je beide eigenaar bent. Als je beide eigenaar bent, maar iemand blijft in het huis wonen dan krijgt de partner die vertrekt, zijn of haar deel van de overwaarde uitbetaald. Koopt hij of zij daarna een ander huis dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Het is aan te raden om met overwaarde de nieuwe woning te betalen.

Hoe zit het met de restschuld als je gaat scheiden?
Je kunt ook te maken krijgen met een restschuld bij verkoop van je huis. De opbrengst van de woning is dan lager dan de hypotheek die erop rust. Daar ben je samen verantwoordelijk voor als je beide eigenaar bent. Als jullie de woning willen verkopen en er is een restschuld dan moeten jullie hier toestemming voor vragen bij de bank. Jullie moeten er samen voor zorgen dat de restschuld ook wordt terugbetaald aan de bank. Verkopen jullie de woning dan zijn jullie beiden verantwoordelijk voor de betaling van de schuld. Indien je in het huis blijft wonen en er na taxatie onderwaarde is, dan vergoedt de vertrekkende ex-partner naar verhouding het aandeel in de woning plus de onderwaarde. Lees hier meer over een restschuld >

Hoe zit het met verzekeringen als je gaat scheiden?
Als je gaat scheiden, moet je ook kijken naar de verzekeringen die je hebt lopen. Waarschijnlijk heb je een overlijdensrisicoverzekering. Deze keert uit wanneer je partner komt te overlijden. De vraag is of je deze verzekering nog op dezelfde manier wilt voortzetten. En denk ook aan het aanpassen van de zorgverzekering en inboedelverzekering. De financieel adviseurs van Hypotheek Visie kunnen je hier bij helpen.

Gaan jullie uit elkaar?

Hypotheek Visie regelt alles rondom je hypotheek bij scheiding.