Blog: Een goede voorbereiding is het halve werk

Mindset
Bereid je mentaal voor op jouw huizenjacht. Een woning kopen is een grote beslissing. Stel jezelf erop in dat het stressvol kan zijn, zo word je er niet door verrast. Besef jezelf ook dat er een einde komt aan jouw zoektocht. Ga absoluut niet schikken, koop een woning die echt helemaal naar jouw zin is. Je moet er ten slotte heel wat jaartjes wonen! Alleen als je meerdere woningen van binnen ziet kun je een goed beeld krijgen van wat je wel en niet wilt. Ga dus veel woningen bekijken en neem je tijd.

Aankoopmakelaar
Veel dingen kun je zelf, maar in een krappe markt is er het risico dat je huizen misloopt. Dan kan het een voordeel zijn om iemand te hebben die er de hele dag bovenop zit. Het in de hand nemen van een aankoopmakelaar kan de kans op een woning vergroten. De makelaar heeft inzicht in de markt, weet waar je per wijk op moet letten (denk aan bijv. bestemmingsplannen) en is op de hoogte van de plaatselijke regels. Ook is de makelaar eerder op de hoogte van verse huizen-aanwas; hij weet welke woningen op de markt gaan komen. Deze woningen verschijnen soms na een week pas op bijvoorbeeld Funda.nl. Zo kun je er dus als eerste bij zijn. Het onderhandelen met de verkopers kan lastig zijn. De makelaar onderhandelt voor

jou. Hij heeft een goed beeld van wat een redelijke prijs is voor de woning die je op het oog hebt.

Financieel plan
Dat de druk hoog kan oplopen bij de zoektocht naar een woning was laatst weer duidelijk bij een klant. Bij een bezichtiging waren er tientallen andere geïnteresseerden en er werd zelfs al boven de vraagprijs geboden. Als ze zonder voorbehoud van financiering 12.000 euro boven de vraagprijs zouden bieden maakten ze ‘een aardige kans’. Het is dus erg belangrijk om vooraf informatie in te winnen bij je adviseur zodat je weet wat je mogelijkheden zijn en je snel kunt schakelen wanneer je een geschikt woning hebt gevonden. 

Op onze website vind je een rekentool waarmee je snel een indicatie krijgt van hoeveel je kunt lenen. Dit is een indicatie, vaak is er meer mogelijk. Ik raad je aan om altijd als voorbereiding een oriëntatiegesprek te maken met je adviseur. Bij Hypotheek Visie is dit gesprek kosteloos en vrijblijvend. Zo ga je goed voorbereid de woningmarkt op!

Bonita Verberne is Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.