Blog: een tweede woning in het buitenland

Financieel vertrouwen

Een bank moet erop kunnen vertrouwen dat je voldoende middelen hebt om een tweede huis te kunnen financieren. Dit is bijvoorbeeld als je eerste huis al bijna afbetaald is, of als je genoeg verdient om twee huizen te kunnen betalen. Dat een hypotheek voor een huis in het buitenland lastiger te verkrijgen is dan een hypotheek voor een woning in Nederland is een feit. Geldverstrekkers hebben namelijk weinig zicht op het onderpand (in dit geval het vakantiehuis) van de hypotheek, want dat staat in het buitenland.

Waar staat het vakantiehuis?

Toch wil dit niet zeggen dat het verkrijgen van een hypotheek onmogelijk is. Sterker nog: er zijn banken die wel degelijk een buitenlandhypotheek verstrekken. Niet alle landen worden daarin meegenomen. Geldverstrekkers kiezen er vaak voor om alleen hypotheken te verstrekken, daar waar zij gevestigd

zijn. Bijvoorbeeld in Duitsland, België, Frankrijk of Spanje.

De financiële gevolgen

Bekostig je de buitenlandwoning met eigen geld, dan betaal je in Nederland geen inkomstenbelasting over de woning in het buitenland. Zo zijn er nog een aantal regels waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van een vakantiehuis, gebaseerd op je situatie. Dus, wil je een vakantiehuis kopen in Spanje? Of sta je te popelen om een hypotheek aan te vragen voor een opknappertje in Turkije? Laat je goed adviseren over de voor- en nadelen. Maak een afspraak.

Bonita Verberne is Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.