Blog: het tijdelijk verhuren van je koopwoning

Je woning kortdurend verhuren
Een huis tijdelijk verhuren kan gunstig zijn als je bijvoorbeeld gaat samenwonen of als je naar het buitenland verhuist en van plan bent binnen 2 jaar terug te keren. De extra huur die je opstrijkt van de verhuurde woning kan je mogelijk inzetten om de kosten van de woning waar je wel woont te betalen. Of je kiest ervoor om dit bedrag te sparen. In deze gevallen gaat het om kortdurende woningverhuur tot 2 jaar. Hierbij is sprake van niet meer dan één huurcontract. En de huurprijs? Die mag je zelf bepalen zolang het bedrag boven de 710,68 blijft. Er is nog een optie: je woning verhuren op basis van de Leegstandswet. Dus, je te koop staande woning tijdelijk verhuren. Dit is echter op dit moment wat minder van toepassing, aangezien woningen redelijkerwijs snel worden verkocht.

Bij deze vormen van verhuur is er geen sprake van huurbescherming.

Zodra het contract afloopt, dient de huurder de woning te verlaten. Als verhuurder moet je de huurder wel 1 tot 3 maanden van tevoren mededelen dat de huurperiode afloopt.

Wat moet je regelen?
Je mag je koopwoning niet zomaar verhuren. Daar heb je toestemming van je geldverstrekker voor nodig. En het is handig om je verzekeringsmaatschappij te benaderen om te kijken wat er verandert in je verzekeringen als je gaat verhuren. Een vergunning heb je alleen nodig als je verhuurd op basis van de Leegstandswet. 

Klinkt je woning verhuren jou ook goed in de oren? Een hypotheekadviseur zorgt ervoor dat je aan alle regels voldoet.

Bonita Verberne is Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.