Hypotheek Visie nieuws

Lees de laatste marktontwikkelingen en onze Hypotheek Visie Blogs over diverse onderwerpen rondom een huis kopen en een hypotheek.

Blog: overwaarde hypotheek biedt mogelijkheden oversluiten en verbouwen

Boete oversluiten

Dit stel betaalde nog een rente van 4%. Als je tussentijds je hypotheek wilt oversluiten moet je vaak een boete betalen aan de geldverstrekker. Dit komt doordat de geldverstrekker rente inkomsten mis loopt als je tussentijds oversluit. Zo’n boete kan behoorlijk oplopen. In hun geval bijna € 19.000. Een behoorlijk bedrag!

Verbouwen

Tijdens het uitgebreide gesprek met mijn collega werd duidelijk dat de waarde van de woning van het stel flink was gestegen. Zo erg dat ze te maken hadden met een flinke overwaarde van ruim € 60.000. Al gauw kwam het gesprek op verbouwen. Een nieuwe keuken, kunststof kozijnen met HR++ glas, spouwmuurisolatie, dat zou het wonen nog prettiger maken. En hier bleek ruimte voor. Niet alleen was de waarde van de woning voldoende. Ook op basis van hun inkomen konden ze de lasten prima dragen.

Oversluiten andere hypotheekvorm

Mijn collega heeft ook nog eens gesproken over hun huidige hypotheekvorm. Graag wilden ze meer zekerheid dat ze de hypotheek

aan het einde van de looptijd konden aflossen. Bij het oversluiten hield hij niet alleen rekening met een lagere rente. Maar keek ook naar een andere hypotheekvorm. Ze wilde nog maar een klein deel van hun hypotheek aflossingsvrij hebben. Het grootste gedeelte is nu een annuïteitenhypotheek. Omdat de rente zo laag staat, hebben ze ook nog eens gekozen voor een rentevaste periode van 30 jaar. Ze zijn nu voor een langere tijd verzekerd van een lage maandlast.

Hun hypotheek is nu overgesloten én ze gaan verbouwen. Daarbij is hun maandlast een stuk lager én hebben ze meer zekerheid over het aflossen van de hypotheek. Win-win!

Wil jij weten of je kunt profiteren van de lage hypotheekrente? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur.

Keyana de Waal is Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.