Blog: Verliefd op je eerste huis

Toen de knoop eenmaal was doorgehakt hadden we vooral oog voor het kopen van het huis. In ons geval een nieuwbouwwoning. Dus we moesten op zoek naar een badkamer, keuken en een vloer. Met als financiële uitdaging dat alles zou passen binnen het budget.

We hadden wat minder oog voor allerlei andere financiële zaken. Openen we een gezamenlijke rekening? Worden we allebei voor de helft eigenaar van de woning? Ook terwijl één van ons veel meer spaargeld heeft, of veel meer gaat verdienen? Maken we een samenlevingscontract en een testament? Misschien wel handig. Maar toch eerst nog even de badkamertegels uitzoeken.

Uit een onderzoek van de stichting Wijzer in Geldzaken blijkt dat veel stellen die gaan samenwonen geen afspraken maken over de (gezamenlijke) financiële situatie. De meeste samenwoners geven wel aan dat ze bekend zijn met de financiële risico’s. Moeilijkheden bij de verdeling van het eigen vermogen bij het uit elkaar gaan of bij overlijden en het al dan niet recht hebben op alimentatie zijn de financiële risico’s waarmee men

het best bekend is. Het minst bekend is het financiële risico dat men geen recht heeft op (een deel van) het pensioen van de partner bij diens overlijden.

Bekend zijn met de risico’s is één. Het treffen van maatregelen blijft (te) vaak achterwege. Dit gold ook voor ons. Gelukkig is de grote liefde van toen nog steeds mijn grote liefde. We zijn inmiddels al weer een aantal jaren getrouwd. Hierdoor zijn een aantal zaken automatisch geregeld. En een aantal andere zaken, waaronder een een goede overlijdensrisicoverzekering, hebben we ook geregeld. We hebben nog steeds geen gezamenlijke rekening. Maar wel onze financiële zaakjes op orde.

Rianne Janssen 
Product Manager bij Hypotheek Visie 

Bonita Verberne - Case Manager bij Hypotheek Visie. Rianne is Product Manager bij Hypotheek Visie. Ze werkt al jaren in de financiële branche en heeft veel kennis over de financiële producten in de markt.