Hypotheek Visie nieuws

Lees de laatste marktontwikkelingen en onze Hypotheek Visie Blogs over diverse onderwerpen rondom een huis kopen en een hypotheek.

Blog: Waarom een hypotheek met NHG afsluiten?

Financieel voordeel
NHG biedt een aantal voordelen. Een daarvan is dat je een lagere hypotheekrente betaalt als je een hypotheek afsluit met NHG. Als je geen enorm bedrag aan eigen middelen inbrengt is de besparing al snel 0,6%. Je maandlasten zijn al hierdoor lager. Dit kan bij een hypotheek van € 240.000 al snel € 25 per maand zijn. Daarnaast los je door de lagere rente ook meer af wat ervoor zorgt dat je bij verkoop meer overwaarde hebt.

Restschuld kwijtschelden
Een belangrijke tweede reden is dat als je je woning gedwongen moet verkopen en er ontstaat een restschuld, dan kan NHG je eventuele restschuld kwijtschelden. Als je de woning koopt denk je hier misschien niet over na, maar toch komt het voor. Je kunt onverwacht werkloos of arbeidsongeschikt raken. Of door een scheiding moet je je huis verkopen. In de praktijk zal Stichting Waarborgfonds Eigen Woning, de stichting achter NHG, steeds vaker op zoek gaan naar een andere oplossing om je toch in de woning te laten blijven. En dat brengt ons bij reden 3.

Vangnet
NHG denkt actief mee om een oplossing te

vinden als er betalingsproblemen ontstaan als gevolg van arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid. Of zelf bij een scheiding. Je kunt beroep doen op de zogenaamde Woonlastenfaciliteit. Samen met de geldverstrekker kijken ze dan naar tijdelijke of permanente oplossingen die ervoor zorgen dat de maandlast tijdelijk weer betaalbaar is.

Nadeel?
NHG biedt veel voordeel dus. Want is dan het nadeel? Tja NHG is niet gratis. Je betaalt in het eerste jaar een eenmalig bedrag van 1% over de hypotheeksom. Dit bedrag is gelukkig wel aftrekbaar. Je kunt alleen NHG krijgen als het hypotheekbedrag niet groter is dan € 310.000 (in 2020). Bovendien moet de woning die je koopt ook je hoofdverblijf zijn. Je adviseur kan je precies vertellen welke voorwaarden er gelden. Laat je door je adviseur goed voorlichten of NHG voor jou voldoende voordeel biedt zelfs al moet je ervoor betalen.

Keyana de Waal is Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.