Hypotheek Visie nieuws

Lees de laatste marktontwikkelingen en onze Hypotheek Visie Blogs over diverse onderwerpen rondom een huis kopen en een hypotheek.

Een hypotheek afsluiten zonder hypotheekrenteaftrek

Door af te zien van de hypotheekrenteaftrek is het mogelijk om niet de gehele hypotheek in 30 jaar annuïtair of lineair af te lossen. Een deel van de hypotheek kun je dan als aflossingsvrije hypotheek afnemen. Banken hanteren hierbij wel de regel, dat het aflossingsvrije hypotheekdeel niet hoger mag zijn dan 50% van de waarde van de woning. Doordat je voor het aflossingsvrije deel alleen rente betaalt en geen aflossing scheelt je dat in je maandlasten en mogelijk je leencapaciteit. De hypotheekrente staat momenteel erg laag, waardoor het voordeel van de hypotheekrenteaftrek, en om voor een volledige annuïtaire of lineaire hypotheek te kiezen, niet zo groot is.

Starters en senioren

Het zijn vooral starters en senioren die voor een hypotheekconstructie met een deel zonder hypotheekrenteaftrek kiezen. Voor starters kan deze constructie soms betekenen dat ze hierdoor meer leencapaciteit hebben en dus wel de woning kunnen kopen. Senioren kiezen voor deze constructie aangezien ze hierdoor lagere maandlasten krijgen en daardoor ook na pensionering in de woning kunnen blijven wonen of ruimer kunnen leven.

Eigenwoningforfait

Klanten die een relatief lage hypotheek hebben ten opzichte van de waarde

van de woning, kiezen ook steeds vaker voor een constructie zonder hypotheekrenteaftrek. Dit is interessant als het eigenwoningforfait hoger is dan de jaarlijks te betalen hypotheekrente, of waarbij het verschil tussen de twee niet langer een interessante aftrekpost oplevert.

Afbouw hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrente staat al geruime tijd laag. Daarnaast wordt de hypotheekrenteaftrek de komende tijd afgebouwd, waardoor het voordeel steeds kleiner wordt. Je mag een steeds kleiner bedrag in mindering brengen op je belastbaar inkomen. Je moet hierdoor uiteindelijk steeds een beetje meer belasting gaan betalen.

Geen hypotheekrenteaftrek? Laat je altijd adviseren

Het uitrekenen of je beter voor een volledige annuïtaire of lineaire hypotheek kunt kiezen met hypotheekrenteaftrek of een deel aflossingsvrij zonder hypotheekrenteaftrek is maatwerk en van veel factoren afhankelijk. Een adviseur is dan zeker geen overbodige luxe. Vraag daarom altijd advies aan een hypotheekadviseur. Die kan voor jou de verschillende scenario’s in kaart brengen.

Maak een afspraak >