Een hypotheek met NHG in 2018

Hogere kostengrens
Sinds vorig jaar wordt de grens voor NHG bepaald aan de hand van de gemiddelde huizenprijs.  De huizenprijzen zijn vorig jaar behoorlijk gestegen. Daarom is de maximale koopsom voor NHG in 2018 verhoogd naar € 265.000. Dit is 8% hoger dan in 2017.

Wil je een energiezuiniger huis? Of koop je een energiezuinige nieuwbouwwoning? Dan kun je de kosten voor de energiebesparende voorzieningen ook meefinancieren. Je mag dan een hoger bedrag lenen tot 106% van de waarde van de woning. In dat geval mag je hypotheek met NHG maximaal € 280.900 zijn. Voorwaarde is dat je deze extra financiële ruimte volledig besteed aan energiebesparende voorzieningen (bijvoorbeeld een HR-ketel, spouwmuurisolatie of zonnepanelen).

Geen verplichte overlijdensrisicoverzekering
Tot 2017 was het meestal verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. In 2018 hoeft dit niet meer voor een hypotheek met NHG. Of het verstandig is om geen overlijdensrisicoverzekering af te sluiten is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Een adviseur vertelt je er graag meer over.

Waarom een hypotheek met NHG?
Een hypotheek afsluiten met NHG heeft een aantal voordelen. Zo hanteren geldverstrekkers een lagere hypotheekrente

voor leningen met NHG. De rente kan wel 0,8% lager zijn. Daarnaast biedt NHG je ook extra zekerheid. Kun je je hypotheek niet meer betalen en moet je de woning gedwongen verkopen? Bijvoorbeeld omdat je arbeidsongeschikt of werkloos raakt of door een scheiding? Dan wordt de mogelijk ontstane restschuld onder voorwaarden door NHG kwijtgescholden.

Kosten NHG-hypotheek
Voor het afsluiten van een hypotheek met NHG betaal je wel eenmalig een bedrag aan de geldverstrekker, de zogenaamde borgtochtprovisie. Dit is 1% van de hypotheeksom.

Heb je nu een hypotheek zonder NHG
Heb je een hypotheek zonder NHG onder de € 265.000? Dan zijn er mogelijkheden om je hypotheek over te sluiten naar een hypotheek met NHG. Pas je ook meteen energiebesparende maatregelen toe? Dan kun je een hypotheek met NHG tot € 280.900 afsluiten. In 2017 kon je je hypotheek alleen oversluiten naar NHG als er sprake was van een kwaliteitsverbetering (verbouwing) van je woning. Deze eis is nu vervallen. Ook zonder verbouwing kun je je hypotheek oversluiten naar een hypotheek met NHG.

Jouw mogelijkheden?
Wil je meer weten over jouw mogelijkheden om een hypotheek met NHG af te sluiten? En profiteren van de lage rente in combinatie met extra zekerheid? Maak een afspraak met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt.