Eindejaarstips 2016

Vraag je hypotheek nog aan in 2016

Dit jaar mag je hypotheek maximaal 102% van de waarde van de woning bedragen. In 2017 wordt dit bedrag verlaagd naar 101%. Heb je binnenkort een hypotheek nodig, omdat je een huis hebt gekocht of wil je je hypotheek oversluiten? Als je de hypotheek nog in 2016 aanvraagt, kun je net iets meer lenen. Het is dan wel belangrijk dat de hypotheekverstrekker vóór 1 februari 2017 je hypotheekaanvraag accepteert. Alle stukken die nodig zijn om je hypotheekaanvraag te beoordelen dien je op tijd aan te leveren.

Doe een schenking op het juiste moment

Wil je een schenking doen? Check dan wat het juiste moment is om dit te doen. In 2017 worden de vrijstellingen voor schenkingen voor de eigen woning verhoogd. Maar soms is het juist beter om in 2016 al een bedrag te schenken. Lees hierover meer: Belastingvrij schenken tot € 100.000 in 2017 weer mogelijk! Wachten of in 2016 nog actie ondernemen?

Plan grote uitgaven slim

Op 1 januari wordt je vermogen vastgesteld dat van belang is voor de vermogensrendementsheffing die je eventueel moet betalen in box 3. Ben je van plan een grote uitgave te doen, wil je een bedrag aan iemand schenken of wil je extra aflossen op je hypotheek? Doe dit dan vóór 1 januari 2017. Dan is je vermogen op 1 januari namelijk lager en kun je vermogensrendementsheffing besparen.

Goed om te weten:
Per 1 januari 2017 wijzigt de manier van belastingheffing over vermogen. Veel mensen gaan minder betalen. Maar dit kan ook meer zijn. Wil je meer weten over deze veranderingen? Ga dan naar de site van de belastingdienst.

Check je voorlopige teruggave

Als je een verzoek tot voorlopige

teruggave van de belasting doet, maakt de belastingdienst iedere maand een deel van je belastingteruggave aan je over. Vervolgens moet je voor 1 juli van het daaropvolgende jaar je belastingaangifte insturen. De belastingdienst checkt dan of je te veel, te weinig of precies genoeg hebt teruggekregen.

Als je te weinig hebt teruggekregen krijg je het restant alsnog uitgekeerd. Heb je teveel teruggekregen? Dan moet je dit bedrag weer terugbetalen aan de belastingdienst. Dit wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Check daarom of je voorlopige teruggave nog juist is? Heb je een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek dan daalt je rentebedrag iedere maand. Pas dit bedrag dan ook aan in je voorlopige teruggave. Heb je in 2016 afgelost op je hypotheek of is de hypotheekrente aangepast? Geef deze wijziging dan ook door. Zo voorkom je dat je straks een bedrag moet terugbetalen aan de belastingdienst.

Bewaar je belastingaangifte uit 2012

Had je al een hypotheek in 2012? Dan is het belangrijk om je belastingaangifte over 2012 goed te blijven bewaren. Per 1 januari 2013 zijn de regels voor hypotheekrenteaftrek gewijzigd. Vanaf dat moment mag je voor nieuwe hypotheken alleen nog een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek afsluiten als je in aanmerking wilt komen voor hypotheekrenteaftrek. Voor hypotheken die afgesloten zijn voor 1 januari 2013 geldt deze eis niet. Voor het hypotheekbedrag dat je al had op 31 december 2012 mag je in principe blijven kiezen uit alle mogelijke hypotheekvormen en houd je hypotheekrenteaftrek. Belangrijk is wel dat je aan kunt tonen welk hypotheekbedrag je had op 31 december 2012. Dit kun je zien op je belastingaangifte over 2012. Belangrijk dus om deze te bewaren.