Blog: het voordeel van rentemiddeling

Wat is rentemiddeling?
Rentemiddeling is een manier om je hypotheekrente te verlagen. Dit is interessant voor huizenbezitters die een hypotheek hebben met een hogere rente dan de huidige rente. Door rentemiddeling spreek je met je geldverstrekker een nieuwe rentevaste periode af met een nieuwe, lagere rente. De hoogte van de nieuwe rente wordt bepaald door het gemiddelde van je huidige hypotheekrente en de actuele marktrente. Met als positief gevolg dat je hypotheekrente lager uitvalt. Enkele voordelen van rentemiddeling:

  • Er wordt niet opnieuw gekeken of je de hypotheek kunt krijgen op basis van je inkomen
  • Je hoeft geen extra kosten te maken voor een taxatie of de notaris
  • Je hebt de zekerheid dat je hypotheekrente voor een langere tijd vaststaat

Je kunt overigens niet bij alle geldverstrekkers rentemiddelen. 

Rentemiddelen of oversluiten?
Rentemiddelen

is niet de enige optie om je hypotheekrente te verlagen. Dit kan ook door het oversluiten van je hypotheek. Hierbij verhuis je naar een nieuwe geldverstrekker, waardoor je gebruik kunt maken van de huidige lage rentestand. Sluit je tussentijds over, dan is de kans groot dat je te maken krijgt met een boete. Laat je hierdoor niet afschrikken, want ondanks de boete kan het nog steeds interessant zijn om over te sluiten.

Welke optie het meest geschikt is, hangt af van je situatie. Een hypotheekadviseur bekijkt of rentemiddelen een goed idee is, of dat je beter je hypotheek kunt oversluiten naar een andere geldverstrekker. Een advies op maat!

Bonita Verberne is Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.