Hypotheek Visie nieuws

Lees de laatste marktontwikkelingen en onze Hypotheek Visie Blogs over diverse onderwerpen rondom een huis kopen en een hypotheek.

Hoeveel hypotheek je kunt krijgen in 2021

Financieringsnormen
Het Nibud stelt jaarlijks de hypotheeknormen vast. Zij bepalen de financieringslastpercentages. Deze percentages geven aan welk deel van het inkomen er maximaal aan hypotheeklasten mag worden besteed. Ze kijken daarbij naar prijsstijgingen en fiscale veranderingen. In 2021 wordt een gemiddelde loonstijging van 1,4% verwacht. Hierdoor kunnen de meeste huishoudens een hogere hypotheek krijgen. Door de huidige onzekere tijd is de verwachte loonstijging nog lang niet zeker.

Hypotheekmogelijkheden 2021
Er veranderen nog een aantal regels meer die bepalen hoeveel hypotheek je kunt krijgen.

Tweeverdieners en een hypotheek
Wil je samen met je partner een huis kopen en hebben jullie allebei inkomen? Dan mag 90% van het laagste inkomen worden opgesteld bij het hoogste inkomen voor de berekening van de maximale hypotheek. Nu is dit nog 80%. Je kunt in 2021 als tweeverdieners hierdoor meer hypotheek krijgen.

Hypotheek en studieschuld
Wie een studieschuld heeft opgebouwd na 1 september 2015 kan volgend jaar iets meer lenen. De wegingsfactor telt vanaf 2021 lager mee omdat er een lagere rente rust op studieleningen.

Stijging NHG-kostengrens
In 2021 stijgt de NHG-kostengrens naar € 325.000. Dit jaar staat de grens nog op € 310.000. Als je energiebesparende maatregelen meefinanciert is de grens zelfs € 344.500. Je hypotheek oversluiten naar NHG zal in 2021 niet meer zo makkelijk gaan. Je kunt dan alleen nog oversluiten als dit ervoor zorgt dat je je woning kunt behouden of als je een aflossingsvrije hypotheek oversluit naar een andere hypotheekvorm.

Meer hypotheek energiezuinige woning
Ook in 2021 kun je energiebesparende voorzieningen meefinancieren in de hypotheek. Dit kan tot 106% van de waarde van de woning. Met een maximum van € 9.000. Bij extreem zuinige woningen waar aparte regelingen voor bestaan kan dit oplopen tot zelfs € 25.000. Het is wel zo dat de maatregel meer geld moet besparen dan de extra maandlast die je krijgt door de extra hypotheek. De energiebesparende maatregel die je wilt doorvoeren moet je binnen 30 jaar kunnen terugverdienen.

Wat zijn jouw mogelijkheden in 2021?
Heb je plannen om een huis te kopen? En wil je weten hoeveel je volgend jaar kunt lenen. Onze hypotheekadviseurs rekenen het graag voor je uit. Zo kun je in 2021 goed voorbereid je zoektocht naar een huis starten. Maak nu een afspraak met een van onze adviseurs.