Hypotheek Visie nieuws

Lees de laatste marktontwikkelingen en onze Hypotheek Visie Blogs over diverse onderwerpen rondom een huis kopen en een hypotheek.

Huidige marktontwikkelingen lijken voorbode voor meer stabiele woningmarkt

Hypotheekrentestanden nemen iets af of stabiliseren
De renteoverzichten meldden het afgelopen half jaar een sterke stijging van de hypotheekrente. Begin dit jaar was een rente van 1% voor hypotheken met een korte looptijd en 1,5% rente voor langlopende hypotheken niets om van op te kijken. Enkele maanden later, in juli, lagen de percentages tussen de 3,8% en 4,5%. Een stuk hoger. De fors stijgende hypotheekrente zet gelukkig vandaag de dag niet door. De hypotheekrente blijft gelijk of neemt zelfs iets af. Goed nieuws voor potentiele huizenkopers! 

Patronen uit verleden wijzen op inactieve fase
Om te voorspellen hoe de woningmarkt zich gaat ontwikkelen, wordt er gekeken naar patronen uit het verleden. Vaak wordt een piek gevolgd door een snelle daling van de prijsstijging, zo zegt het Kadaster. Dit betekent dat na een periode van forse prijsstijgingen en een oplopende vraag naar

woningen, de huizenprijzen op een gegeven moment zo hoog liggen dat huizenkopers deze niet meer bij kunnen benen en ze afzwakken. In het kort: de vraag daalt, het aantal transacties ook, wat resulteert in een afvlakking van de prijsstijgingen.

De afvlakking van de prijzen blijkt uit de cijfers. Kopers betaalden het tweede kwartaal nagenoeg hetzelfde voor hun nieuwe woning - gemiddeld telden kopers €429.000 voor een woning neer - als in het eerste kwartaal van 2022. 

Adviesgesprek bij Hypotheek Visie
Een daling in de prijsstijging is gunstig, voor nu en de toekomst. Het lijkt een voorbode voor een meer stabiele woningmarkt. Ben je benieuwd naar de invloed van de marktontwikkelingen op jouw koopwens en/of hypotheek? In een adviesgesprek informeert een financieel adviseur van Hypotheek Visie je hier uitgebreid over.