Hypotheek Visie nieuws

Lees de laatste marktontwikkelingen en onze Hypotheek Visie Blogs over diverse onderwerpen rondom een huis kopen en een hypotheek.

Prijsstijging koopwoningen vlakt voor vierde maand op rij af

Prijsontwikkeling van te koop staande huizen
Het CBS houdt de prijsontwikkelingen op de woningmarkt nauwlettend in de gaten. Na een dieptepunt in 2013 is er alsmaar sprake geweest van stijgende huizenprijzen. De prijzen toen zijn niet te vergelijken met de prijzen nu. Ten opzichte van het dieptepunt in 2013 waren te koop staande woningen vorige maand 99% duurder. 

Gelukkig zien we een ommekeer. In augustus stegen de prijzen met 11,9% ten opzichte van een jaar eerder. In juli was dit een stijging van 14,5%. De prijsstijging is in de afgelopen maanden steeds verder afgenomen. 

Daling gemiddelde verkoopprijs
In de index verkoopprijzen (CBS) van bestaande woningen ontdekken we zelfs een kleine prijsdaling. In vergelijking met de maand ervoor daalde de gemiddelde verkoopprijs in augustus met 0,1%. Een voorzichtige

daling weliswaar, maar als deze trend voortzet, is afkoeling van de huizenmarkt een gegeven.

Woningtransacties in augustus
In grote lijnen is te zien dat het aantal woningtransacties eveneens afneemt. Het Kadaster registreerde 16.405 transacties in augustus. Een daling van bijna 5% in vergelijking met vorig jaar. In de eerste acht maanden van 2022 werden 124.127 verkopen geregistreerd. Dat is 20% minder dan in dezelfde acht maanden vorig jaar.

Deskundig advies van een financieel adviseur
Dat de grote drukte op de woningmarkt voorbij is, kan gunstig zijn in jouw persoonlijke situatie. Een hypotheekadviseur van Hypotheek Visie adviseert je graag over de hypotheek mogelijkheden. Maak een afspraak om te ontdekken wat de afkoeling van de woningmarkt voor jouw hypotheek betekent.