Hypotheek Visie nieuws

Lees de laatste marktontwikkelingen en onze Hypotheek Visie Blogs over diverse onderwerpen rondom een huis kopen en een hypotheek.

Risico bieden op een huis zonder voorbehoud van financiering

Bedenktijd koopcontract

Het bod op je droomwoning is geaccepteerd. Dan is het tijd om het koopcontract te tekenen. Als je het koopcontract tekent heb je drie dagen bedenktijd. Binnen die drie dagen kun je nog zonder opgaaf van reden van de koop af. Daarna zit je aan de koop vast. Blijkt later dat je toch geen hypotheek kunt krijgen, dan moet je een boete (waarborgsom) betalen. Dit is meestal 10% van de verkoopprijs. Als je € 350.000 hebt geboden, zou je dus € 35.000 moeten betalen. Een duur grapje. Dit kun je voorkomen door in het koopcontract het financieringsvoorbehoud op te nemen.

Financieringsvoorbehoud

Belangrijk is om in het koopcontract ontbindende voorwaarden te laten opnemen. Je kunt dan onder de koop uit als een van de vastgelegde redenen zich voordoet. De bekendste ontbindende voorwaarde is: onder voorbehoud van financiering ook wel financieringsvoorbehoud genoemd. Mocht je de financiering toch niet rond kunnen krijgen, dan kun je – binnen zes weken na het ondertekenen van het contract – nog kosteloos onder de koop uit. Wil je een beroep doen op het financieringsvoorbehoud, dan doe je dit met een aangetekende brief. Bovendien moet je bewijsstukken laten zien dat je bij één of soms meerdere geldverstrekkers een

aanvraag hebt ingediend en dat deze is afgewezen.

Overbieden

Omdat de krapte op de huizenmarkt maar blijft toenemen, wordt er ook steeds meer overboden. Maar als je overbiedt, neem je dus ook een groter risico als je voorbehoud van financiering niet in het koopcontract laat opnemen.
Je kunt namelijk niet meer lenen dan 100% van de waarde van de woning. Behalve de koopsom moet je nog ongeveer 5% aan bijkomende kosten betalen. Daarom moet je ook eigen geld inbrengen. Door te overbieden, loop je het risico dat je meer biedt dan de taxatiewaarde. Dit betekent dat je dan moet je meer eigen geld inbrengen.

Hypotheekbelofte

Wat zekerheid kan bieden, is het Hypotheekbelofterapport. Het rapport geeft een snelle en betrouwbare indicatie van jouw hypotheekmogelijkheden. Zo weet je of je de woning kunt kopen én kun je de verkopers laten zien dat je de hypotheek en bijbehorende maandlasten kunt betalen. Voor hen, maar ook voor jezelf een zekerheid die soms heel wat waard is.

Vraag advies

Het opnemen van het financieringsvoorbehoud is verstandig om te doen. Het bieden zonder deze ontbindende voorwaarde is niet zonder risico. Overweeg je dit toch doen, vraag dan een adviseur van Hypotheek Visie om je mogelijkheden in kaart te brengen. Maak een afspraak.