sluiten
Home Actueel
Risico bieden op een huis zonder voorbehoud van financiering
Nieuws

Risico bieden op een huis zonder voorbehoud van financiering

In de huidige woningmarkt gebeurt het steeds vaker dat mensen bieden op een huis zonder voorbehoud van financiering. Zo hopen kopers dat hun bod aantrekkelijk wordt voor de verkoper. De verkoper hoeft dan namelijk niet te wachten tot de hypotheek rond is. Maar helaas is bieden zonder voorbehoud van financiering niet zonder risico. We leggen het je graag uit.

Hypotheek Visie

maandag 22 mei 2023

zonder risico van financiering

    Bedenktijd koopcontract

    Het bod op je droomwoning is geaccepteerd. Dan is het tijd om het koopcontract te tekenen. Als je het koopcontract tekent heb je drie dagen bedenktijd. Binnen die drie dagen kun je nog zonder opgaaf van reden van de koop af. Daarna zit je aan de koop vast. Blijkt later dat je toch geen hypotheek kunt krijgen, dan moet je een boete (waarborgsom) betalen. Dit is meestal 10% van de verkoopprijs. Als je € 350.000 hebt geboden, zou je dus € 35.000 moeten betalen. Een duur grapje. Dit kun je voorkomen door in het koopcontract het financieringsvoorbehoud op te nemen.

    Financieringsvoorbehoud

    Belangrijk is om in het koopcontract ontbindende voorwaarden te laten opnemen. Je kunt dan onder de koop uit als een van de vastgelegde redenen zich voordoet. De bekendste ontbindende voorwaarde is: onder voorbehoud van financiering ook wel financieringsvoorbehoud genoemd. Mocht je de financiering toch niet rond kunnen krijgen, dan kun je – binnen zes weken na het ondertekenen van het contract – nog kosteloos onder de koop uit. Wil je een beroep doen op het financieringsvoorbehoud, dan doe je dit met een aangetekende brief. Bovendien moet je bewijsstukken laten zien dat je bij één of soms meerdere geldverstrekkers een aanvraag hebt ingediend en dat deze is afgewezen.

    Bieden met zekerheid

    Bieden met zekerheid is een product opgezet door BNP Paribas Cardiff in samenwerking met Hypotheek Visie. Deze bescherming zorgt er voor dat je met een gerust hart een bod uit kan brengen zonder voorbehoud van financiering als ontbindende voorwaarde. Dat zorgt er weer voor dat je een streepje voor krijgt bij veel verkopende partijen.

    Overbieden

    Omdat de krapte op de huizenmarkt maar blijft toenemen, wordt er ook steeds meer overboden. Maar als je overbiedt, neem je dus ook een groter risico als je voorbehoud van financiering niet in het koopcontract laat opnemen.

    Je kunt namelijk niet meer lenen dan 100% van de waarde van de woning. Behalve de koopsom moet je nog ongeveer 5% aan bijkomende kosten betalen. Daarom moet je ook eigen geld inbrengen. Door te overbieden, loop je het risico dat je meer biedt dan de taxatiewaarde. Dit betekent dat je dan moet je meer eigen geld inbrengen.

    Hypotheekbelofte

    Wat zekerheid kan bieden, is het Hypotheekbelofterapport. Het rapport geeft een snelle en betrouwbare indicatie van jouw hypotheekmogelijkheden. Zo weet je of je de woning kunt kopen én kun je de verkopers laten zien dat je de hypotheek en bijbehorende maandlasten kunt betalen. Voor hen, maar ook voor jezelf een zekerheid die soms heel wat waard is.

    Vraag advies

    Het opnemen van het financieringsvoorbehoud is verstandig om te doen. Het bieden zonder deze ontbindende voorwaarde is niet zonder risico. Overweeg je dit toch doen, vraag dan een adviseur van Hypotheek Visie om je mogelijkheden in kaart te brengen. Hierdoor heb je beter inzichtelijk of je je financiering rond zult krijgen.

    Deel deze pagina:

    Meer actueel

    Nieuws De visie van Hypotheek Visie: de verplichte annuïteitenhypotheek Nieuws Langere rentevaste periode populair Nieuws Nieuwe hypotheekaanbieders op de markt zorgen voor scherpe rente
    Meer actueel