Hypotheek Visie nieuws

Lees de laatste marktontwikkelingen en onze Hypotheek Visie Blogs over diverse onderwerpen rondom een huis kopen en een hypotheek.

Stijgende hypotheekrente gevolgen voor maximale hypotheek

Hogere hypotheekrente is lagere maximale hypotheek

Je maximale hypotheek wordt mede bepaald door de hoogte van de hypotheekrente. Een hogere rente betekent een hogere maandlast. Geldverstrekkers houden hier rekening mee.

Voorbeeld stijging rente en maximale hypotheek

We laten aan de hand van een voorbeeld zien wat de stijging van de rente met de maximale hypotheek doet. Een stel verdient samen € 50.000 (€35.000 + €15.000). Begin dit jaar is de rente rond 1,01% geweest ze in februari dit jaar € 245.783 lenen. Nu met een rente van 4,01% is dat €222.284. Dat is ruim € 23.000 minder.

Rentevaste periode en hypotheek berekenen

Hoe meer rente je betaalt, hoe hoger de maandlast. Kies je voor een lange rentevaste periode dan betaal je meer rente. Waar mensen voorheen kozen voor een langere rentevaste periode van 20 of 30 jaar, zien we nu weer mensen kiezen voor een rentevaste periode van 10 jaar omdat die rente lager is en mensen meer kunnen lenen.

Kies je voor een rentevaste periode korter dan 10 jaar dan rekent de geldverstrekker niet met de werkelijke rente maar met een toetsrente. Dit om te voorkomen dat mensen een korte rentevaste periode kiezen en zo laag mogelijke rente om meer te kunnen lenen. Een korte rentevaste periode brengt namelijk ook risico’s met zich mee. Kun je namelijk de maandlasten nog betalen als je rentevaste periode is afgelopen maar de rente is gestegen?

Benieuwd hoeveel je kunt lenen?

Onze rekentool geeft je een indicatie van hoeveel je kunt lenen. Wil je meer zekerheid? Vraag dan de Hypotheekbelofte aan. Je kunt ook een afspraak maken met een van onze adviseurs. Hij kan dan samen met jou de mogelijkheden en keuzes bespreken.

Maak een afspraak >