Vakantiegeld: wat kun je er het beste mee doen?

Kopen huis

Ben je van plan om binnenkort je eerste huis of een ander huis aan te kopen? Dan is het slim om je vakantiegeld achter de hand te houden om de bijkomende kosten te betalen. Denk aan kosten als overdrachtsbelasting, notariskosten en advieskosten. Voor de aankoop van een woning heb je namelijk steeds meer eigen geld nodig. In 2017 mag je maximaal 101% van de waarde van de woning lenen. Een groot deel van de bijkomende kosten moet je dus uit eigen middelen betalen. Ben je benieuwd naar je mogelijkheden om een huis te kopen? Onze adviseurs staan graag voor je klaar.

Maak een afspraak >

Aflossen hypotheek of andere leningen

Heb je een lening of betalingsachterstand? Dan kun je deze (gedeeltelijk) aflossen met je vakantiegeld. Dit verlaagt direct je maandlasten, want je gaat minder rente betalen. Heb je meerdere leningen? Los dan eerst de lening met het hoogste rentepercentage af.Check wel even of je de lening boetevrij kunt aflossen. Ook kun je je geld gebruiken voor een extra aflossing op je hypotheek. Je mag meestal jaarlijks een percentage boetevrij aflossen. Dit ligt vaak tussen de 10% en 20%. Los je meer af dan kan de geldverstrekker een boeterente

in rekening brengen. Wil je weten of tussentijds aflossen verstandig is? Maak dan een afspraak met een adviseur van Hypotheek Visie.

Sparen voor onvoorziene of grote uitgaven 

Veel Nederlanders zetten het vakantiegeld op een spaarrekening. Zij vinden het fijn om een buffer op te bouwen voor onverwachte uitgaven. Denk aan de vervanging van een kapotte wasmachine of reparatie van de auto. Ook voor het onderhoud aan je huis is het fijn extra geld op je spaarrekening te hebben staan. Maar mensen sparen ook met een specifiek doel. Voor een verre reis of een nieuwe auto. Je kunt je geld op een gewone spaarrekening zetten. Maar heb je het geld voorlopig niet nodig dan kun je ook kiezen voor een deposito. Dit is een spaarrekening waarbij je geld voor een afgesproken periode vaststaat tegen een vaste rente. Je kunt je spaargeld dan niet zomaar opnemen en je kunt meestal niet bijstorten. Vaak is de rente bij een deposito hoger dan bij een spaarrekening.

Op vakantie

Uit een enquête van het Nibud van juni 2016 blijkt dat steeds meer mensen hun vakantiegeld daadwerkelijk besteden aan een vakantie. Ze boeken een heerlijk vakantie in eigen land of gaan of reis naar het buitenland. Ga je pas over een paar maanden op vakantie? Zet het geld dan op een spaarrekening. Zo voorkom je dat het geld op gaat aan de boodschappen. Wij wensen je een fijne vakantie!