Wat is de huidige situatie op de woningmarkt?

• Steeds minder woningen te koop
• Huizenprijzen stijgen
• Er worden meer dan ooit nieuwe huizen gebouwd
• De hypotheekrente is laag, maar in juli wel bij vrijwel alle aanbieders gestegen.
• Het vertrouwen in de woningmarkt is positief
• Vooral voor starters is de huidige woningmarkt lastig

Aanbod en prijzen van woningen
Er staan steeds minder woningen te koop in Nederland. Voor het eerst in 13 jaar staan er minder dan 100.000 woningen te kopen. Huizen worden steeds sneller verkocht. Gemiddeld staat een huis nog maar 2 maanden te koop. Nooit eerder is de gemiddelde prijs van de verkochte woning zo hoog geweest als in het 2de kwartaal van 2017. De cijfers verschillen wel per gemeente. Amsterdam is hierin nog steeds koploper met een gemiddelde woningprijs van bijna 400.000 euro. 

Door het gebrek aan woningen voelen kopers zich gedwongen om steeds vaker boven de vraagprijs te bieden. Er is dringend nieuwbouw nodig om het tekort aan huizen en de prijsstijging op te lossen. Gelukkig komen er steeds meer nieuwbouwwoningen bij. In het 2de kwartaal van 2017 stonden de meeste nieuwbouwwoningen sinds jaren te koop.

Ontwikkeling van de hypotheekrente
De hypotheekrente lag lange tijd historisch

laag. Afgelopen maand hebben vrijwel alle hypotheekaanbieders de rentes weer verhoogd. Benieuwd hoe de rente zich ontwikkelt? Iedere twee weken plaatsen wij een nieuwe renteverwachting.

Het vertrouwen in de woningmarkt
Ondanks de krapte in de woningmarkt en de stijgende huizenprijzen is het vertrouwen van de Nederlandse bevolking in de woningmarkt nog steeds hoog. Dankzij de lage hypotheekrente is het namelijk nog steeds in vele situaties gunstig om nu een huis te kopen. Dit verschilt wel per doelgroep. 

Starters op de woningmarkt
Starters hebben het op dit moment lastig op de woningmarkt. De stijgende huizenprijzen en het krappe woningaanbod zorgen ervoor dat het steeds moeilijker wordt om een eerste huis te kopen. In 2015 was de groep ‘starters’ nog goed voor bijna de helft van de hypotheekaanvragen, maar dit jaar zijn er in verhouding veel minder starters die een hypotheek afsluiten.

Maak een afspraak
Wil je meer weten over jouw mogelijkheden voor het kopen van een huis? Laat een adviseur je situatie berekenen en uitzoeken wat de mogelijkheden zijn. Maak nu een afspraak >

Bron: NVM, VEH, CBS, HDN, Kadaster