Zorgverzekering 2017: past jouw zorgverzekering nog bij jouw situatie?

Belangrijkste wijzigingen zorgverzekering in 2017

De belangrijkste wijzigingen die bekend zijn gemaakt voor het komende jaar zijn:

 • De zorgpremie stijgt naar verwachting met bijna € 10 per maand. Uiterlijk 18 november maken de verzekeraars hun premies bekend. Vanaf dan kun je zorgverzekeringen vergelijken en een nieuwe zorgverzekering voor 2017 afsluiten.
 • Het eigen risico blijft gelijk, € 385.
 • Er zijn een aantal vergoedingen aan het basispakket toegevoegd. Enkele voorbeelden:
  • Chirurgische ingrepen met een medische noodzaak
  • Tijdelijk verblijf in een zorginstelling
  • Bepaalde vormen van fysiotherapie
  • Vergoeding van kunsttanden tot en met 22 jaar
  • Klikgebit (onder strenge voorwaarden)

Waar moet je op letten?

Wat de beste zorgverzekering is, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Om tot de beste verzekering te komen geven we je een aantal tips.

Vergelijk premies en voorwaarden

De inhoud van de basisverzekering is bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Je kunt een aanvullende verzekering afsluiten voor de zorg die niet onder de basisverzekering valt. Deze aanvullende verzekering verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het loont de moeite om voorwaarden en premies te vergelijken. Zorgverzekeraars introduceren binnenkort een uniforme informatiekaart voor zorgverzekeringen. Hiermee is het straks eenvoudiger om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Het gaat om uniforme kaarten, dus alle zorgverzekeraars gebruiken dezelfde lay-out en tekst. De kaart bevat voornamelijk informatie over vergoedingen en polisvoorwaarden. Uiterlijk 19 november publiceren de zorgverzekeraars de kaarten op hun websites.

Kijk kritisch naar wat je verzekert

Het is zonde als je voor iets betaalt wat je niet nodig hebt. Kijk daarom ook eens kritisch naar wat je verzekert. Denk daarbij aan dekking voor:

 • Fysiotherapie
 • orthodontie (voor kinderen)
 • brillen, lenzen of laseren
 • kraamzorg
 • alternatieve therapieën
 • tandarts
 • anticonceptie
en sterilisatie

Orthodontie voor kind in 2017? Houd rekening met wachttijd
Verwacht je dat je kind in 2017 een beugel nodig heeft? Houd er dan rekening mee dat sommige zorgverzekeraars een wachttijd hebben. Bij deze zorgverzekeraars moet je minimaal een jaar verzekerd zijn, voordat ze de orthodontiekosten van je kind vergoeden.

Bevallen in 2017: vergoeding voor zwangerschapskosten
Verwacht je in 2017 een kindje? Denk dan alvast na over de kosten die daarbij komen kijken en waar je je voor wilt verzekeren. Veel zorgverzekeraars bieden een goede dekking voor kraamzorg en bevallen in het ziekenhuis, maar ook voor zwangerschapscursussen.

Overstappen van zorgverzekering kan vanaf half november

Wil je overstappen naar een andere verzekeraar? Dan zijn er een aantal data die je goed in de gaten moet houden. Je moet je huidige zorgverzekering uiterlijk op 31 december 2016 opzeggen. Vraag je voor 1 januari 2017 een nieuwe zorgverzekering aan? Dan wordt je oude zorgverzekering meestal automatisch opgezegd door je nieuwe zorgverzekeraar.

Je nieuwe zorgverzekering later aanvragen kan ook. Je moet wel zelf je oude zorgverzekering opzeggen voor 1 januari 2017. En uiterlijk op 31 januari 2017 een nieuwe zorgverzekering hebben afgesloten.

Let op!
Heb je een uitgebreide aanvullende zorgverzekering nodig, bijvoorbeeld omdat je vaak bij de tandarts of fysiotherapeut komt? Dan krijg je mogelijk te maken met medische acceptatie. De zorgverzekeraar stelt dan extra vragen over je gezondheid. Hij kan je op basis van daarvan weigeren als ze veel kosten verwachten. Een vervelende situatie, zeker als je oude zorgverzekering ook al is opgezegd. Wacht daarom ook niet tot het laatste moment met overstappen. Zo houd je eventueel voldoende tijd over om een verzekeraar te zoeken die jou wel accepteert.

Advies

De ene verzekering is de andere niet is. Het gaat niet alleen om de laagste premie. Ook de voorwaarden zijn belangrijk. Welke zorg is verzekerd en welke niet. Dit kan behoorlijk ingewikkeld zijn. De financieel adviseurs van Hypotheek Visie zoeken graag voor je uit wat de beste verzekering is voor jouw situatie in 2017. Wil je meer weten? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs.