Zorgverzekering 2018: past jouw zorgverzekering nog bij jouw situatie?

Vergelijk premies en voorwaarden
De inhoud van de basisverzekering is bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. De hoogte van de premie kan wel verschillen. Voor de zorg die niet onder de basisverzekering valt, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. De inhoud van deze aanvullende verzekering verschilt per zorgverzekeraar. Het loont zeker de moeite om premies, voorwaarden en dekkingen te vergelijken.

Wat verzeker je?
Betalen voor iets dat je niet nodig hebt is zonde. Zorg er voor dat je datgene wat je nodig denkt te hebben goed verzekerd hebt. Kijk eens kritisch naar een dekking voor:

  • Fysiotherapie
  • brillen, lenzen of laseren
  • kraamzorg
  • anticonceptie en sterilisatie
  • tandarts
  • orthodontie (voor kinderen)
  • alternatieve therapieën

Houd rekening met een wachttijd
Sommige verzekeraars hanteren een wachttijd. Verwacht je bijvoorbeeld dat je in 2018 een beugel nodig hebt, dan is het goed om te weten dat je bij sommige verzekeraars een minimale periode verzekerd zijn moet zijn, voordat de kosten worden vergoed.

Korting op de premie
Kijk of je gebruik kunt maken van een collectiviteitskorting via je werkgever. Ook kun je de premie per kwartaal, half jaar of per jaar betalen. Zo kun je vaak besparen op de premie. Verwacht je geen of maar weinig zorg nodig te hebben, dan kun je overwegen om je eigen risico te verhogen. Je krijgt dan korting op de premie.

Belangrijke data overstappen zorgverzekering 

Wil je overstappen naar een andere verzekeraar? Dan zijn er een aantal belangrijke data:

  • Op uiterlijk 31 december 2017 moet je de huidige zorgverzekering opzeggen.

Vraag je voor 1 januari 2018 een nieuwe zorgverzekering aan? Dan wordt je oude zorgverzekering meestal automatisch opgezegd door je nieuwe zorgverzekeraar. Wacht je langer met het afsluiten van de nieuwe verzekering, dan moet je je oude verzekering uiterlijk 31 december 2017 zelf opzeggen.

  • Op uiterlijk 31 januari 2018 moet je een nieuwe zorgverzekering hebben afgesloten.

Onderneem op tijd actie
Wacht niet tot het laatste moment met overstappen. Als je een uitgebreide aanvullende zorgverzekering nodig hebt (bijvoorbeeld voor fysiotherapeut of tandarts), kun je te maken krijgen met medische acceptatie. De zorgverzekeraar stelt dan een aantal vragen over je gezondheid. Op basis van je antwoorden kan de zorgverzekeraar je voor bepaalde aanvullende dekkingen weigeren. Heb je je oude verzekering al opgezegd dan kan het lastig zijn om snel een nieuwe verzekeraar te vinden die je accepteert.

Advies overstappen
Kijk bij het vergelijken van verzekeringen niet alleen naar de laagste premie. De voorwaarden en dekkingen zijn minstens zo belangrijk. Welke zorg is verzekerd en welke niet? Dit kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Hulp nodig? De financieel adviseurs van Hypotheek Visie helpen je graag. Maak een afspraak >