Minder boeterente bij oversluiten hypotheek

Door de lage hypotheekrentes kan het aantrekkelijk zijn om je hypotheek over te sluiten. Hierdoor kun je wellicht geld besparen. Geldverstrekkers brengen hiervoor wel een boeterente in rekening omdat het contract wordt opengebroken en ze toekomstige rente-inkomsten mislopen. Er zijn grote verschillen geconstateerd tussen geldverstrekkers in hoe zij deze boetes berekenen. Daarom zijn er sinds deze week nieuwe richtlijnen voor het berekenen van de boete. Deze worden de komende tijd door alle geldverstrekkers doorgevoerd. Je hypotheek oversluiten kan hierdoor aantrekkelijker zijn omdat de boetes lager uit kunnen vallen. 

Eén richtlijn berekening boeterente

Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat niet alle geldverstrekkers de boete op dezelfde wijze berekenen waardoor er soms te veel boete is berekend. Er moet nu een duidelijke en geheel transparante manier van berekenen van de boeterente komen. Een geldverstrekker mag sinds 14 juli 2016 met de inwerkingtreding van nieuwe Europese regelgeving nog steeds een boeterente vragen voor het mislopen van rente-inkomsten. Deze 'boete' mag echter niet hoger zijn dan het bedrag dat de geldverstrekker daadwerkelijk misloopt door de vervroegde aflossing of het oversluiten. 

Geld terugbetalen

Verkeerd berekende boeterentes moeten door de geldverstrekker aangepast worden. Heb jij na 14 juli 2016 je hypotheek overgesloten? Dan kan het zijn dat je te veel boete hebt betaalt. Je krijgt dan geld terug. Hoeveel dit is en wanneer, is nog onduidelijk. De geldvertrekkers zijn momenteel bezig om dit allemaal uit te zoeken en de nieuwe berekening door te voeren. Jouw geldverstrekker neemt zelf contact met je op.

Indien je vóór 14 juli je hypotheek hebt overgesloten zijn de geldverstrekkers niet verplicht teveel betaalde boeterente terug te betalen.

Stappenplan

Om meer duidelijkheid te krijgen over hoe de boete moet worden berekend heeft de AFM een stappenplan en een checklist opgesteld. Hierin wordt de berekeningswijze in de praktijk stap voor stap toegelicht, en kun je lezen waar je op moet letten.

Berekening oversluiten

Heb jij na 14 juli 2016 voor je laten uitrekenen of oversluiten interessant was? Dan is het wellicht met de nieuwe richtlijnen voor de boete berekening interessant om dat opnieuw te laten doen. Echter heeft nog niet elke bank de nieuwe berekening beschikbaar. Informeer bij een adviseur van Hypotheek Visie bij jou in de buurt. 

Zoek een vestiging

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.