Sta eens bewust stil bij je hypotheek

Als je eenmaal een hypotheek hebt afgesloten kijk je er vaak niet meer naar om. Toch is het niet verkeerd om af en toe even bewust bij je hypotheek stil te staan. Misschien kun je wel besparen. Kijk  ook eens goed of je hypotheek nog past bij je wensen en mogelijkheden. In je leven kan er namelijk van alles op persoonlijk vlak veranderd zijn, wat ook van invloed kan zijn op je hypotheek. 

Besparen op je hypotheek

De hypotheekrente staat nu nog laag. Als je lagere maandlasten wil, dan kan het oversluiten van je hypotheek een optie zijn. Je betaalt wel kosten als je je hypotheek oversluit, zoals advieskosten en taxatie- en notariskosten. Je moet misschien ook een boete betalen aan je huidige geldverstrekker. Wanneer je veel boete moet betalen of als je huis onder water staat, is oversluiten vaak niet aantrekkelijk of mogelijk.

Rentemiddeling

Is oversluiten niet mogelijk? Dan kan rentemiddeling misschien een optie zijn. Je spreekt dan tussentijds een nieuwe rentevaste periode af met de geldverstrekker en profiteert zo van een lagere rente. De nieuwe hypotheekrente die je gaat betalen, is een gemiddelde van de huidige rente en de nieuwe marktrente. Rentemiddeling is niet kosteloos. Je betaalt namelijk advies- en administratiekosten. Rentemiddeling wordt aangeboden door de volgende geldverstrekkers: ABN AMRO, Aegon, Florius, ING, Nationale Nederlanden, Rabobank, Obvion (behalve bij Obvion Basis Hypotheek en Compact Hypotheek) en Woonfonds.

Veranderingen persoonlijke situatie

Op persoonlijk vlak kan er veel veranderen. Denk aan samenwonen, trouwen of gezinsuitbreiding. Of misschien heb je inmiddels een andere baan. Past de gekozen financiële constructie nog wel bij je huidige inkomsten- en uitgavenpatroon? Misschien wil je meer zekerheid dat je je hypotheek kunt aflossen op de einddatum. Of wil je ervoor zorgen dat je partner in jullie huis kan blijven wonen als je overlijdt? Redenen om eens goed naar je hypotheek te kijken.

In kaart brengen

Waarschijnlijk denk je niet iedere dag meer aan je hypotheek. Toch is het verstandig om hier regelmatig bij stil te staan. Kun je besparen? Is je situatie veranderd? Welke risico's loop je? Door bij te sturen als het nodig is, kun je zoveel mogelijk voorkomen dat je straks in de problemen komt. Of je kunt juist besparingen doen. Een onafhankelijk adviseur kan dit voor je in kaart brengen.

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.