Renteverwachting

 22-12-2021

Wat doen de hypotheekrentes? Stijgen ze of dalen ze en wat betekent dit voor jouw situatie? Moet je hem lang vastzetten of juist kiezen voor een korte rentevastperiode? We neem je mee in de huidige ontwikkelingen.

Hypotheekrente verwachting

Korte rente

De variabele hypotheekrentes zijn vaak gekoppeld aan marktrentes met een korte looptijd, zoals de Euribor-tarieven. Dit zijn de rentes waartegen banken onderling geld lenen. Deze Euribor-tarieven liggen al heel lang op zeer lage (en negatieve) niveaus. Dit komt vooral doordat het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) al langere tijd ongekend ruim is. De ECB houdt haar beleidsrentes zo laag en koopt voor vele miljarden aan obligaties op om de economie te stimuleren. Dit moet helpen de inflatie richting de ECB-doelstelling van ‘2% op de middellange termijn’ te sturen.

De eurozone-inflatie bereikte in november een recordhoogte (4,9%). Daarmee neemt de druk op de ECB toe om de rente te verhogen, maar de centrale bank vindt de tijd er nog lang niet rijp voor. Volgens de ECB is de huidige inflatieversnelling tijdelijk. Stijgende importprijzen, vooral van brandstoffen en andere grondstoffen, zijn verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de inflatiestijging. Ook pandemie-gerelateerde verstoringen in de productieketen spelen een rol. De ECB verwacht dat deze effecten volgend jaar wegebben. Voor een eerste renteverhoging kijkt de ECB vooralsnog naar begin 2023.

Gegeven bovenstaande marktontwikkelingen is de kans groot dat de variabele hypotheekrentes de komende tijd laag blijven.

Lange termijn

De tarieven van hypotheken met een lange rentevaste looptijd zijn naar zeer lage niveaus gedaald. Dat komt vooral doordat de kapitaalmarktrentes in afgelopen jaren naar historisch lage niveaus zijn gedaald. Daarnaast zet de zeer grote concurrentie tussen geldverstrekkers op de hypotheekmarkt neerwaartse druk op de hypotheekrentes.

Vanaf hun zeer lage niveaus zijn de kapitaalmarktrentes dit jaar per saldo opgeveerd. De stijging komt onder andere door hogere inflatieverwachtingen in het eurogebied. Zo zijn de groeivooruitzichten voor de meeste Europese landen een stuk positiever dan begin dit jaar. Naast de sterkere vraag naar producten en diensten zijn er aanbodproblemen en stokkende transportlijnen die tot hogere prijzen leiden van bijvoorbeeld computerchips en energie.

Als de kapitaalmarktrentes oplopen, zet dit opwaartse druk op de leentarieven voor consumenten en bedrijven. Bij hogere rentes wordt het minder aantrekkelijk om te lenen en dat zou het herstel van de investeringen en de consumptie in de weg kunnen staan. De Europese Centrale Bank probeert daarom de stijging van de kapitaalmarktrentes af te remmen. Zo koopt de ECB nu nog voor honderden miljarden aan obligaties in de markt, maar vanaf maart 2022 gaat dat veranderen. Inmiddels zijn de economische vooruitzichten dusdanig verbeterd dat de ECB heeft besloten dan het obligatieopkoopprogramma af te gaan bouwen.

Bovenstaande marktontwikkelingen hebben de kans vergroot dat de tarieven van hypotheken met een lange rentevaste looptijd de komende tijd wat gaan stijgen.

Bron: ING

Huidige rentetarieven

Hypotheek Visie - Starters op de woningmarkt
Bekijk de huidige rentetarieven van alle partijen waar Hypotheek Visie mee samenwerkt. Met de actuele hypotheekrentes krijg je een eerste indruk van je mogelijkheden bij het afsluiten van je hypotheek of als je de bestaande hypotheek wilt aanpassen.

Vergelijk alle rentes

Afspraak maken

Hypotheek Visie advies gesprek
Heb je de wens om een nieuwe woning aan te kopen of wil je besparen op je maandlasten? Door de huidige lage hypotheekrentes is er nog steeds veel mogelijk. Laat een adviseur je situatie berekenen en uitzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Maak een afspraak

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.