Huis verbouwen en hypotheek

Je woont prettig in je huis, maar je droomt van meer ruimte of comfort. Dan kan het verbouwen van je huis een optie zijn. Hoe ga je die verbouwing betalen? Dat kan op verschillende manieren. We zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.

Spaargeld

Als je spaargeld hebt,  kun je dit natuurlijk gebruiken voor je verbouwing. Wanneer je per persoon meer dan  € 21.139 hebt gespaard, dan kan dit zeker een goede keuze zijn. Je moet namelijk ieder jaar vermogensrendementsheffing betalen over het bedrag dat je meer hebt gespaard.

Extra hypotheek door hogere inschrijving

Heb je een hogere inschrijving op je hypotheek? Dan kun je zonder dat je opnieuw naar de notaris hoeft  je hypotheek verhogen. Dat scheelt in de kosten.
Je kunt je hypotheek op die manier maximaal verhogen tot het ingeschreven bedrag. Het ingeschreven bedrag vind je op je hypotheekakte. Je hypotheekverstrekker zal nog wel toetsen of het verhogen van je hypotheek mogelijk is. Daarbij wordt gekeken naar je inkomen en naar de waarde van je woning nadat de verbouwing is uitgevoerd.

Tweede hypotheek

Ook kun je een tweede hypotheek afsluiten naast de hypotheek die je nu al hebt. Om deze extra hypotheek te regelen moet je wel naar de notaris. Ook hier wordt altijd getoetst of deze tweede hypotheek op basis van je financiële situatie mogelijk is.

De afgelopen jaren zijn de regels voor de hypotheekrenteaftrek flink veranderd. Ga je je hypotheek verhogen of sluit je een tweede hypotheek af voor de verbouwing van je woning, dan is de rente alleen nog maar aftrekbaar als je een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek afsluit.  Je bestaande hypotheek kun je gewoon in stand houden. Daar hoef je niets aan te veranderen.

Hypotheek oversluiten

Het kan ook een optie zijn om je huidige hypotheek over te sluiten en tegelijkertijd te verhogen voor het bedrag waarmee je wilt  verbouwen. Je profiteert dan meteen van de huidige lage  rente. Het oversluiten van je hypotheek brengt wel extra kosten met zich mee.

Consumptief krediet

Wil je maar een klein bedrag extra lenen dan kan een consumptief krediet interessant zijn. Je hebt dan niet te maken met extra kosten zoals notaris- en taxatiekosten. Gebruik je het kredietbedrag dat je opneemt voor de verbouwing van je huis dan kan de rente,  net als bij een hypotheek, fiscaal aftrekbaar zijn. Belangrijk is dan dat je, net als bij een annuïteiten of lineaire hypotheek, tijdens de looptijd aflost.

Tip 

  • Is je huidige hypotheekbedrag lager dan € 245.000? En ga je verbouwen? Informeer dan naar de mogelijkheid om je hypotheek over te sluiten naar een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De rente voor een hypotheek met NHG is namelijk nog lager.
  • We zijn aan het sparen voor een nieuwe badkamer.
    De HYPOTHEEKVISIE van Johan & Cindy
  • Tip

    • Een verbouwing kun je op verschillende manieren financieren. Wij zoeken voor je uit wat het beste bij je past.
Persoonlijk advies bij jou in de buurt?
[X]

© 2017 Hypotheek Visie