Een eerste huis kopen met hulp van je ouders

Met de huidige hypotheekregels is het voor starters op de huizenmarkt steeds lastiger een eerste huis te kopen. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden die het kopen van een eerste huis kopen misschien wel mogelijk maken. Zo kunnen je ouders je bijvoorbeeld helpen. Wij vertellen je hier meer over.

 

Familiehypotheek

Een familiehypotheek sluit je niet bij een hypotheekverstrekker af, maar bij een familielid. Bijvoorbeeld bij je ouders. Je leent dan geld van een je ouders. Je huis is net als bij een hypotheek bij een bank, het onderpand. Je kunt een gedeelte van de benodigde hypotheek bij een familielid lenen of het totale bedrag. Een familiehypotheek is voor het betreffende familielid ook interessant. Voor de hypotheek moet je een marktconforme rente afspreken. Deze rente is hoger dan de huidige spaarrente. Je familielid ontvangt dus meer rente.

Wanneer je een familiehypotheek volgens de juiste voorwaarden afsluit, is de hypotheekrente voor jou als starter fiscaal aftrekbaar. Leg de afspraken wel altijd goed vast, het liefst via een notaris. Bij je belastingaangifte moet je deze lening vervolgens opgeven aan de belastingdienst.

Sluit je de volledige hypotheek bij een familielid? Dan kun je zelf bepalen hoeveel je maximaal kunt lenen. De maandlasten moeten natuurlijk wel goed betaalbaar zijn. Wanneer je slechts een gedeelte van de hypotheek van een familielid leent, kun je niet daardoor een hogere hypotheek bij een hypotheekverstrekker krijgen. Het extra bedrag dat je bij je familielid leent, wordt namelijk meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek voor het kopen van een huis.

Krijg je iedere maand een schenking van je familielid waar je de lening hebt afgesloten, en heb je daarom een lagere maandlast? Dan kan de hypotheekverstrekker de lasten van deze lening wel buiten beschouwing laten. Deze lening heeft dan geen of minder effect op het bedrag dat je bij de hypotheekverstrekker kunt lenen.

Belastingvrije schenking

Vanaf 1 januari 2017 mag je een belastingvrije schenking tot € 100.000 ontvangen als je dit geld gebruikt voor de aankoop of verbouwing van een huis, de aflossing van de hypotheek of de restschuld van het verkochte huis. Voorwaarde is dat je de schenking ontvangt als je tussen de 18 en 40 jaar oud bent. De schenking hoeft niet van je ouders te komen. Ook iemand anders mag dit bedrag aan je schenken. Wel kun je maar één keer gebruik maken van de verhoogde vrijstelling. Het bedrag mag wel worden uitbetaald in drie achtereenvolgende jaren.

Naast deze hoge vrijstelling kunnen je ouders je jaarlijks belastingvrij een kleiner bedrag schenken. Dit bedrag hoef je niet persé te gebruiken voor de eigen woning.

De regels rondom schenken zijn best ingewikkeld. Het is daarom verstandig je hierover goed te laten informeren wanneer je een eerste huis gaat kopen.

Hulp van je ouders met het kopen van je eerste huis

Verhuren

Nog een manier van hulp van je ouders is het verhuren van een huis aan de kinderen. Je ouders kopen dan een huis en verhuren dat aan je. Dit kan met onder andere aantrekkelijk zijn als je gaat studeren. Zeker als je daarnaast nog een medebewoner kunt vinden die ook huur gaat betalen. Het voordeel kan zijn dat je jij ook recht op huurtoeslag hebt. Een goede huurconstructie kan zelfs meer rendement opleveren dan sparen.

Je ouders als medeschuldenaar

Een andere mogelijkheid is dat je ouders ook schuldenaar worden voor jou hypotheek. Dit biedt de geldverstrekker meer zekerheid. Vaak wordt daarbij wel als eis gesteld dat je de maandlasten van de hypotheek zelf binnen een paar jaar kunt betalen. Er is maar een beperkt aantal hypotheekverstrekkers die deze mogelijkheid biedt. 

Meer informatie over hulp van je ouders bij het kopen van een huis

Wil je je eerste huis kopen? Een adviseur van Hypotheek Visie helpt je hier graag bij. Maak een afspraak om je wensen en de mogelijkheden te bespreken. Samen kijken we graag wat voor jou het meest gunstig is.

Maak een afspraak