Zzp'er en een hypotheek

ZZP'er en een hypotheek

Ben je ZZP'er of zelfstandige ondernemer? Dan is het in veel gevallen mogelijk om een hypotheek af te sluiten. De afgelopen tijd zijn banken soepeler geworden in het verstrekken van een hypotheek. Een bank is nog wel steeds op zoek naar zekerheid. Een goede hypotheekadviseur is daarom geen overbodige luxe. Hij of zij kan je op weg helpen. Wij zetten alvast een aantal mogelijkheden op een rij.

Hypotheek berekenen

Benieuwd hoeveel geld je kunt lenen? Bereken je maximale hypotheek op onze site. De berekening geeft je een indicatie. Een hypotheekadviseur kan precies voor je nagaan wat jouw mogelijkheden zijn voor een krijgen van een hypotheek.

Hypotheek berekenen

Inkomen zelfstandige

Hoeveel je kunt lenen, wordt vooral bepaald door je inkomen. Als zelfstandige heb je meestal te maken met wisselende inkomsten. Om een goed beeld te krijgen van je verdiensten, kijkt de geldverstrekker normaal gesproken naar je jaarcijfers van de afgelopen drie jaren. De gemiddelde winst van de afgelopen drie jaar is het toetsinkomen dat wordt meegenomen in de hypotheekberekening. Heb je in het laatste jaar minder verdiend dan gemiddeld? Dan ziet de geldverstrekker dit laagste bedrag als het toetsinkomen.

1 jaar zelfstandige

Ben je nog geen 3 jaar werkzaam als zelfstandig ondernemer? Tegenwoordig kun je in veel gevallen al terecht bij een geldverstrekker als je van 1 jaar de cijfers kunt aantonen. Vaak vraagt de bank om een inkomensprognose aan te leveren, die is opgesteld door een accountant.

Daarnaast kijken ze verder dan de jaarcijfers. Wat bijvoorbeeld meetelt is:

  • de branche waarin je werkzaam bent,
  • je achtergrond
  • de opdrachten die je in het verschiet hebt
  • eigen geld dat je direct in de woning kunt investeren

Afhankelijk van jouw individuele situatie wordt je inkomen voor 75% of meer meegenomen in de hypotheekberekening.

Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie voor ZZP'ers

Door een hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) loop je minder risico. Een hypotheek met NHG is mogelijk als je een huis koopt van maximaal € 265.000. Ben je langer dan drie jaar actief, dan kijken geldverstrekkers naar het gemiddelde van de afgelopen drie jaar.

Ben je tenminste 12 maanden aan de slag als zzp’er? Dan zijn er ook mogelijkheden om een hypotheek met NHG aan te vragen. Je toetsinkomen wordt dan vastgesteld door een accountant, die wordt aangewezen door het Waarborgfonds Eigen Woningen, de organisatie achter NHG. De kosten hiervoor bedragen maximaal € 250. Deze accountant stelt je toetsinkomen vast op basis van een gemiddelde van de afgelopen drie jaar. Dat kan een combinatie zijn van je inkomen als zelfstandige en inkomen uit vast dienstverband. Bovendien kijkt de accountant ook naar het lopende jaar.

Als zzp’er een hypotheek met NHG afsluiten is niet bij elke geldverstrekker mogelijk. Hypotheek Visie werkt met diverse geldverstrekkers die een startende zzp-er accepteren.

Hypotheek blijven betalen bij arbeidsongeschiktheid

Als je ziek of arbeidsongeschikt raakt, heeft dit direct gevolgen voor je inkomsten. Je kunt als zelfstandige niet terugvallen op een uitkering van de overheid. Tref dus zelf voorzieningen, zodat je zeker weet dat je je hypotheeklasten ook kunt blijven betalen wanneer er iets gebeurd. Laat je goed adviseren over een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Persoonlijk advies voor zelfstandige

Ben je zelfstandige en wil je weten of er mogelijkheden zijn om een woning te kopen? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Hypotheek Visie bij jou in de buurt. We kijken dan samen naar het financiële plaatje, en naar de opties om je kansen op een passende hypotheek vergroten. Wie weet ligt je droomwoning wel meer binnen handbereik dan je dacht.

Maak een afspraak

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.