Zzp-er en een hypotheek

ZZP'er en een hypotheek

Ben je ZZP'er of zelfstandige ondernemer, dan kan het soms lastig zijn om een hypotheek te krijgen. Je hebt namelijk geen vast maandelijks inkomen. Toch zijn er zeker mogelijkheden.

Hypotheek berekenen

Benieuwd hoeveel geld je kunt lenen? Bereken je maximale hypotheek op onze site. De berekening geeft je een indicatie. Een hypotheekadviseur kan precies voor je nagaan wat jouw mogelijkheden zijn voor een krijgen van een hypotheek.

Hypotheek berekenen

De mogelijkheden voor een hypotheek als zzp'er

Als ZZP'er loop je op een aantal fronten meer risico dan iemand in loondienst. Maakt dit het onmogelijk om een hypotheek te krijgen? Onmogelijk is het zeker niet. Lastiger misschien wel. Een geldverstrekker is op zoek naar zekerheid. Een goede hypotheekadviseur is geen overbodige luxe. Hij of zij kan je een aardig eind op weg helpen. Wij zetten alvast een aantal mogelijkheden op een rij.

Inkomsten

Als zelfstandige heb je meestal te maken met wisselende inkomsten. Om een goed beeld te krijgen van je verdiensten, kijkt de geldverstrekker naar je jaarcijfers van de afgelopen drie jaar. Ze willen namelijk zeker weten of je je hypotheeklasten kunt betalen. Niet alleen nu maar ook in de toekomst.

Ben je net voor jezelf begonnen en kun je nog niet van drie jaar cijfers overleggen? Dat hoeft niet te betekenen dat je geen hypotheek kunt krijgen. Een aantal banken kijkt naar meer dan alleen je jaarcijfers. Wat bijvoorbeeld meetelt is de branche waarin je werkzaam bent, je achtergrond, de opdrachten die je in het verschiet hebt en eventueel eigen geld dat je direct in de woning kunt investeren. Heeft je eventuele partner een vast contract dan telt dat ook mee. Soms kun je wel een hypotheek krijgen maar niet voor de hele waarde van de woning.

Een hypotheek met NHG voor zzp'ers

Vanaf 1 december 2016 worden de drempels voor een hypotheek met NHG voor zzp'ers verlaagd. Al met cijfers van twaalf maanden kun je als zzp'er een hypotheek met NHG aanvragen. Voorheen moest je als zzp'er cijfers van de afgelopen drie jaar aanleveren. Het is wel afhankelijk van de partij waar je de hypotheek aanvraagt.

Vanaf 1 december 2016 kun je via Hypotheek Visie terecht bij BLG Wonen, Delta Lloyd en Aegon Hypotheken voor een hypotheek met NHG. Per 1 januari 2017 kan dit ook bij Woonfonds en later ook bij NIBC Direct. 

Hypotheek blijven betalen bij arbeidsongeschiktheid

Het is belangrijk dat je je als zelfstandige goed verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Als je ziek of arbeidsongeschikt raakt, heeft dit direct gevolgen voor je inkomsten. Je kunt als zelfstandige niet terugvallen op voorzieningen van de overheid. Tref dus zelf voorzieningen, zodat je zeker weet dat je je hypotheeklasten ook kunt blijven betalen wanneer er iets gebeurd. Laat je goed adviseren.

Persoonlijk advies voor ondernemers

Ben je zelfstandige en wil je weten of er mogelijkheden zijn om een eigen woning te kopen? Maak dan vrijblijvend een afspraak met een hypotheekadviseur van Hypotheek Visie bij jou in de buurt. We kijken dan samen naar het financiële plaatje, en naar de opties die je kansen voor een passende hypotheek vergroten. Wie weet ligt je droomwoning wel meer binnen handbereik dan je dacht.

Maak een afspraak

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.