Ander huis kopen

Verhuizen en je hypotheek

Het huis waar je in woont voldoet niet meer aan je woonwensen. Je wilt verhuizen. Ondanks dat je al eerder een huis hebt gekocht en een hypotheek bent aangegaan, komen er veel vragen op je af. Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Wat mag mijn nieuwe huis kosten? Ga ik eerst een ander huis kopen of eerst mijn eigen huis verkopen? Hoe zit het met mijn huidige hypotheek? En er zijn ongetwijfeld ook zaken waar je niet over nadenkt. Hypotheek Visie helpt je graag alles inzichtelijk te maken.

Inzicht in je financiële mogelijkheden

Voordat je je huis te koop zet of op zoek gaat naar een ander huis, is het verstandig om in kaart te brengen wat je mogelijkheden zijn. Hoeveel hypotheek kun je krijgen? Verwacht je geld over te houden aan de verkoop van je oude woning (overwaarde) of heb je juist een restschuld? Als je het antwoord hebt op deze vragen weet je welk budget je beschikbaar hebt voor de aankoop van een nieuwe woning. 

Maximale hypotheek berekenen

Een adviseur helpt je om keuzes te maken

Verhuizen betekent keuzes maken. Niet alleen over je nieuwe woning, maar ook over je hypotheek. Neem je je hypotheek mee of sluit je een nieuwe lening af? Wat zijn de voor- en nadelen en wat betekent dit voor je maandlast? Hypotheek Visie brengt graag de mogelijkheden voor je in kaart.

Maximale hypotheek

Wanneer je op zoekt wilt gaan naar een nieuwe woning, is het handig om te weten hoeveel je maximaal kunt lenen.

Je kunt eenvoudig en snel je maximale hypotheek berekenen op onze website. 

Hypotheek meenemen bij verhuizen

Een ander huis betekent vaak een nieuwe hypotheek. Maar dit hoeft niet.

Bij veel geldverstrekkers kun je je bestaande hypotheek meenemen naar je nieuwe huis. Dit is aantrekkelijk als je een hypotheek hebt met een lage rente en goede voorwaarden.

Overwaarde

Er is sprake van overwaarde als de waarde van je huidige huis hoger is dan de hypotheek die je hebt. Overwaarde kan ontstaan doordat je huis meer waard is geworden. Of doordat je tussentijds op de hypotheek hebt afgelost. Maar ook doordat je in het verleden al een lagere hypotheek hebt afgesloten.

Wil je een nieuwe woning kopen? Dan moet je in principe de overwaarde gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning als gebruik wilt blijven maken van hypotheekrenteaftrek. Als je de overwaarde toch ergens anders voor gebruikt dan kan dit gevolgen hebben voor het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Ook kan het gevolgen hebben voor de hypotheekrenteaftrek over dat bedrag. Lees meer over overwaarde >

Restschuld: Je huis verkopen met verlies

Is je hypotheek hoger dan het bedrag waarvoor je je huis verkoopt? Dan krijg je te maken met een restschuld. Het kopen van een nieuwe woning is dan lastiger, maar gelukkig is het niet onmogelijk.

Lees meer over restschuld en je hypotheek >

Verhuizen en de hypotheekrenteaftrek

Heb je een hypotheek lopen die je hebt afgesloten voor 1 januari 2013? Tot deze datum kon je kiezen uit verschillende hypotheekvormen. Inmiddels zijn de regels veranderd. Als je nu een nieuwe hypotheek afsluit, dan kun je de hypotheekrente alleen van de belasting aftrekken als je kiest voor een 
annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Ga je verhuizen dan geldt op deze regel een uitzondering. Voor het hypotheekbedrag dat je al had op 1 januari 2013 behoud je de hypotheekrenteaftrek. Ongeacht de hypotheekvorm. Heb je een hogere lening nodig? Dan moet je voor het extra bedrag wel een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek afsluiten. 

Meer weten over jouw mogelijkheden om een ander huis te kopen? De adviseurs van Hypotheek Visie helpen je graag verder.

Maak een afspraak >

Nog meer keuzes

Eerst kopen of eerst verkopen?

Wat doe je eerst: je eigen huis verkopen of een ander huis kopen? Een vraag waar niet zomaar antwoord op te geven is. Wat verstandig is, is afhankelijk van je wensen en financiële situatie. Dus voordat je je huis te koop zet of op zoek gaat naar een andere woning is het verstandig om je financiële situatie goed in kaart te laten brengen.

Lees alles over eerst kopen of eerst verkopen >

Verbouwen of verhuizen?

Wil je graag meer ruimte? Ga je dan verhuizen naar een grotere woning of is verbouwen een optie? Wat de beste keuze is, is afhankelijk van je woonwensen en je mogelijkheden.

Lees alles over verbouwen of verhuizen >

Bestaande bouw of nieuwbouw?

Wil je verhuizen naar een wonen die beter past bij je wensen, dan kun je kiezen voor een bestaande woning of een nieuwbouwwoning. Waar kies je voor? Er zitten nogal wat verschillen tussen. Deze hebben wij voor je op een rij gezet.

Lees meer over de voor- en nadelen van een bestaand huis en nieuwbouwhuis > 

Geen vast contract?

Wil je verhuizen maar heb je geen vast contract? Of werk je als uitzendkracht of zzp'er? Ook dan zijn er verschillende mogelijkheden om een hypotheek voor je nieuwe huis te krijgen. 

Lees meer over als je een nieuw huis wilt kopen, maar geen vast contract hebt >

Waarom Hypotheek Visie

We kijken met je mee naar jouw persoonlijke financiële toekomst zodat alles goed geregeld wordt.

  • Totaal financieel advies
  • Onafhankelijk advies
  • Wij kijken ook naar de kleine lettertjes
Maak een afspraak

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.