Huis verbouwen en een hypotheek

Huis verbouwen en een hypotheek

Je woont prettig in je huis, maar je droomt van meer ruimte of comfort. Dan kan het verbouwen van je huis een optie zijn. Hoe ga je die verbouwing betalen? Dat kan op verschillende manieren. We zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

  • Hogere inschrijving
  • Tweede hypotheek
  • Meefinancieren
  • Spaargeld
  • Consumptief krediet
  • Hypotheek oversluiten

Maak vrijblijvend een afspraak bij een hypotheek adviseur. Het eerste gesprek is gratis.

Maak een afspraak

Financieringsmogelijkheden voor een verbouwing

Hieronder leggen we je uit welke manieren er zijn voor het financieren van een verbouwing.

Hogere inschrijving

Heb je een hogere inschrijving op je hypotheek? Dan kun je zonder dat je opnieuw naar de notaris hoeft je hypotheek verhogen. Dat scheelt in de kosten. Je kunt je hypotheek verhogen tot het ingeschreven bedrag. Het ingeschreven bedrag vind je op je hypotheekakte. Je hypotheekverstrekker toetst nog wel of je hypotheek verhogen voor verbouwing mogelijk is. Daarbij wordt gekeken naar je inkomen en naar de waarde van je woning nadat de verbouwing is uitgevoerd.

Tweede hypotheek

Ook kun je een tweede hypotheek afsluiten naast de hypotheek die je nu al hebt. Je sluit dan een extra hypotheek voor verbouwing van je huis. Om deze extra hypotheek te regelen moet je wel naar de notaris. Ook voor een tweede hypotheek wordt getoetst of de hypotheek op basis van je financiële situatie mogelijk is. Sluit je een tweede hypotheek af voor de verbouwing van je woning, dan is de rente alleen aftrekbaar als je een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek afsluit. Je bestaande hypotheek kun je gewoon in stand houden. 

Meefinancieren

Bij de aankoop van een huis zijn er ook mogelijkheden rondom de hypotheek voor verbouwing. Je krijgt dan meer ruimte in je hypotheek voor een verbouwing. Een voorwaarde om extra financiering te krijgen is dat je genoeg inkomen hebt en dat het meerwaarde van de woning oplevert, zoals een dakkapel of een aanbouw. Laat een makelaar-taxateur de waarde van de woning taxeren. Op basis van de waarde van de woning na verbouwing kan een hogere hypotheek worden verstrekt. 

Overwaarde huis gebruiken voor verbouwen

Heb je overwaarde op je huis, de waarde van je woning is dan hoger dan de hypotheek die je er op hebt, dan kun je die mogelijk ook gebruiken om je verbouwing te betalen. De overwaarde moet je dan wel vrijmaken. Die doe je door je hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten. Wel toetst de geldvertrekker eerst of je de hypotheek kunt betalen.

Spaargeld

Als je spaargeld hebt, kun je dit natuurlijk gebruiken voor je verbouwing. Wanneer je per persoon meer dan € 50.650 hebt gespaard, dan kan dit zeker een goede keuze zijn. Je moet namelijk ieder jaar vermogensrendementsheffing betalen over het bedrag dat je meer hebt gespaard.

Consumptief krediet

Wil je maar een klein bedrag extra lenen dan kan een consumptief krediet interessant zijn. Je hebt dan niet te maken met extra kosten zoals notaris- en taxatiekosten. Gebruik je het kredietbedrag dat je opneemt voor de verbouwing van je huis dan kan de rente, net als bij een hypotheek, fiscaal aftrekbaar zijn. Belangrijk is dan dat je, net als bij een annuïteiten of lineaire hypotheek, tijdens de looptijd aflost.

Hypotheek oversluiten

Het kan ook een optie zijn om je huidige hypotheek over te sluiten en tegelijkertijd te verhogen voor het bedrag waarmee je wilt verbouwen. Je profiteert dan meteen van de huidige lage rente. Het oversluiten van je hypotheek brengt wel extra kosten met zich mee. Lees alles over je hypotheek oversluiten >

Energiebesparende maatregelen

Energiebesparende maatregelen vragen soms om een flinke investering. Hoe kun je dit financieren? Lees meer over de financiering van energiebesparende maatregelen >

Je tuin verbouwen

Wil je niet je huis maar je tuin aanpakken? Dan zijn daar ook meerdere financiele mogelijkheden voor. Lees hier alles over je tuin aanpassen >

Verbouwen of verhuizen?

Als je huis niet meer voldoet aan je wensen, dan kun je verbouwen. Verhuizen is ook een optie. Wat verstandig is, is afhankelijk van je woonwensen en mogelijkheden. Lees meer over verbouwen of verhuizen >

Extra hypotheek voor verbouwing nodig?

Een verbouwing kun je op verschillende manieren financieren. Wij zoeken voor je uit wat het beste bij je past.

Maak een afspraak >

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.