Hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrente die je betaalt over je hypotheek is aftrekbaar van de belasting. Deze aftrek levert jou belastingvoordeel op. Hierdoor is je netto maandlast lager. Hoe zit het nu eigenlijk precies met de hypotheekrenteaftrek? Wanneer heb je er recht op? 

Regels hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrente is alleen aftrekbaar wanneer de lening is gebruikt voor de aankoop of verbetering van een eigen woning, dat dient als je hoofdverblijf. Per 1 januari 2013 zijn de regels rondom de hypotheekrenteaftrek veranderd. Als je na deze datum een nieuwe hypothecaire lening afsluit, mag je alleen de rente aftrekken als je kiest voor een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek.

Had je voor deze datum al een hypotheek, dan mag je de rente blijven aftrekken ongeacht de hypotheekvorm. Wanneer je gaat verhuizen en een hogere lening nodig hebt, dan moet je voor het extra bedrag wel een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek afsluiten.

Hypotheekrenteaftrek en belastingteruggave

Bij je jaarlijkse belastingaangifte mag je de betaalde hypotheekrente aftrekken van je belastbaar inkomen. De belastingdienst bepaalt dan hoeveel belasting je te veel hebt betaald. Hoeveel je te veel hebt betaald is onder andere afhankelijk van het belastingtarief waarin je inkomen valt. Het bedrag dat je teveel hebt betaald, krijg je vervolgens terug.

Op dat vlak verandert er de komende jaren iets. In de hoogste belastingschijf betaal je 52% belasting. Maar sinds 1 januari 2018 krijg je nog maar maximaal 49,5% terug van de belastingdienst. Dit percentage wordt de komende jaren ieder jaar met 0,5% verlaagd tot uiteindelijk 38%.

Je kunt er voor kiezen om het belastingvoordeel niet in één keer maar maandelijks uit te laten betalen, waardoor je netto maandlasten meteen lager zijn. Dit kan door een voorlopige teruggave aan te vragen bij de belastingdienst.

Tijdelijk twee huizen: hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek?

In principe mag je de hypotheekrente alleen aftrekken van de hypotheek die betrekking heeft op je eigen woning. Met andere woorden: het huis waar je ook daadwerkelijk in woont. Er is echter een uitzondering. Heb je een nieuwe woning gekocht, maar is de oude woning nog niet verkocht? Dan zit je tijdelijk met twee huizen en ook twee hypotheken. Je mag dan nog een tijd (maximaal 3 jaar na het jaar waarin je je oude huis hebt verlaten) ook de hypotheekrente van je oude hypotheek af blijven trekken. Je oude woning moet wel te koop staan en mag in die tijd niet verhuurd worden.

Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek

Hoe lang is de hypotheekrente aftrekbaar?

De hypotheekrente mag je maximaal 30 jaar aftrekken. Heb je je hypotheek voor 1 januari 2001 afgesloten? Dan gaat de termijn van 30 jaar pas op die datum in. Heb je na die datum een extra hypotheekbedrag nodig? Dan geldt voor dat extra bedrag vanaf dat moment een termijn van 30 jaar.

Na 30 jaar krijg je dus geen geld meer terug van de belastingdienst. Heb je je hypotheek dan nog niet (volledig) afgelost? Dan kunnen je woonlasten dus flink stijgen.

Meer weten over hypotheekrenteaftrek?

Heb je vragen over de hypotheekrenteaftrek? Of wil je hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een adviseur van Hypotheek Visie.

Maak een afspraak

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.