sluiten
Home
Hypotheek en rente

Hypotheek en rente

Er zijn verschillende hypotheekvormen. Wil je een nieuwe hypotheek afsluiten, dan kun je alleen een annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek of aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Je kunt over deze hypotheken de rente aftrekken. Er is geen hypotheekvorm beter dan een andere hypotheekvorm. Het kan wel zo zijn dat de ene hypotheek beter past bij jouw persoonlijke situatie dan de andere hypotheek. Laat je daarom goed informeren voordat je een hypotheek afsluit.

    Hypotheekvormen van nu

    Op dit moment kun je bij geldverstrekkers kiezen uit drie verschillende hypotheekvormen. Een Annuïteitenhypotheek, Lineaire hypotheek of Aflossingsvrije hypotheek.

    Annuïteitenhypotheek


    Een annuïteitenhypotheek is vaak het meest passend als je geen haast hebt met het aflossen van je hypotheek of als je de verwachting hebt dat je gedurende je aflossingsperiode steeds meer bestedingsruimte gaat hebben.

    Annuïteitenhypotheek

    Lineaire hypotheek


    Bij een lineaire hypotheek los je meteen al relatief veel af. Dit is vaak een passende hypotheek als je je hypotheek over een niet al te lange periode uit wilt smeren of als je vanaf het begin al wat meer bestedingsruimte hebt.

    Lineaire hypotheek

    Aflossingsvrije hypotheek


    Bij een aflossingsvrije hypotheek los je tijdens de looptijd van je hypotheek alleen rente af. Na het einde van de looptijd moet je de hypotheekschuld in één keer aflossen.

    Aflossingsvrije hypotheek

    Hypotheekvormen vóór 2013

    Vóór 2013 waren er nog een aantal andere hypotheekvormen gebruikelijk. Deze hypotheken kun je tegenwoordig niet meer afsluiten. Het gaat hier bijvoorbeeld om een Spaarhypotheek, Levenhypotheek of Beleggingshypotheek. Heb je een hypotheek lopen die onder één van deze hypotheekvormen valt? Dan kun je deze vaak wel meenemen naar je nieuwe woning.

    Spaarhypotheek


    Bij een spaarhypotheek betaal je elke maand rente over de lening. Daarnaast spaar je voor de aflossing van je hypotheek door een spaarverzekering af te sluiten.

    Spaarhypotheek

    Bankspaarhypotheek


    Een bankspaarhypotheek bestaat uit twee onderdelen. Een lening waarover je elke maand rente betaalt en een bankrekening waarop je maandelijks een bedrag inlegt. Op de einddatum los je je hypotheek in één keer af.

    Bankspaarhypotheek

    Levenhypotheek


    De levenhypotheek bestaat uit een lening en een levensverzekering. Je betaalt maandelijks rente over de lening. Daarnaast betaal je premie voor de levensverzekering. Op de einddatum los je je hypotheek af met het bedrag dat je opgebouwd hebt in de verzekering.

    Levenhypotheek

    Beleggingshypotheek


    Een beleggingshypotheek bestaat uit een lening en een beleggingsrekening. Over de lening betaal je iedere maand rente. Daarnaast leg je geld in op een beleggingsrekening. Op de einddatum los je je hypotheek af met de opgebouwde waarde van de beleggingen.

    Beleggingshypotheek

    Hulp bij je hypotheek?

    Naast de bovenstaande hypotheekvormen kun je op ook op andere manieren hulp krijgen bij het afsluiten van jouw hypotheek. Denk daarbij aan een Starterslening, NHG, of zelfs de hulp van familie in de vorm van een Familiehypotheek.

    Starterslening


    De Starterslening is een aanvullende lening naast je hypotheek voor als je je eerste huis gaat kopen. Het overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en het bedrag dat je volgens de normen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) maximaal kunt lenen.

    Starterslening

    Nationale Hypotheek Garantie


    Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie die je kunt krijgen bij het afsluiten van een hypotheek. Door een hypotheek af te sluiten met NHG loop je minder risico.

    Nationale Hypotheek Garantie

    Verhuurhypotheek


    Met de verhuurhypotheek (of investeringshypotheek) heb je de mogelijkheid om een woning te kopen en deze vervolgens te verhuren. Iets wat bij een gewone hypotheek niet is toegestaan.

    Verhuurhypotheek

    Hypotheek bij Familie


    Bij een familiehypotheek is niet de bank de geldverstrekker maar een familielid. Je leent dan geld van een familielid met je huis als onderpand.

    Familiehypotheek

    Welke hypotheek past bij jou?

    Het kan lastig zijn om in te schatten welke hypotheek het beste bij jou past. We kijken graag met je mee in een vrijblijvend gesprek. Dit kan online of bij een vestiging bij jou in de buurt.

    Maak snel een vrijblijvende afspraak

    Rente

    Als je een hypotheek afneemt betaal je daar rente over. Je leent namelijk een geldbedrag van een partij. Op deze pagina's lees je alles over de hypotheekrente.

    Hypotheekrente vergelijken

    Hypotheekrenteaftrek

    Boete bij het oversluiten van een hypotheek

    Renteverwachting

    Hypotheek berekenen

    Advies

    Hoe werkt een adviesgesprek?

    Wat kost hypotheekadvies?

    Maak direct een afspraak

    Zoek een vestiging

    Kies voor zekerheid en persoonlijke aandacht met Hypotheek Visie

    Google reviews Hypotheek Visie
    Reviews in Google van Hypotheek Visie

    4,9 in Google

    (2.592 reviews)
    9,6
    Advieskeuze reviews Hypotheek Visie

    Onze klanten geven ons een gemiddelde score van 9,6 (gebaseerd op 8.218 beoordelingen)

    Volledig onafhankelijk hypotheekadvies

    Wij vergelijken het aanbod van 40 banken en geldverstrekkers.

    • Het grootste aanbod en de scherpste prijs
    • Wij krijgen geen afsluitprovisie voor jouw hypotheek
    • 100% aandacht en tijd voor jouw persoonlijke situatie
    Bekijk alle 40 banken en geldverstrekkers
    Hypotheekverstrekkers