Financieringsvoorbehoud in je koopcontract

Het bod op de woning waar je verliefd op bent geworden, is geaccepteerd. Nu moet je het voorlopig koopcontract tekenen. Belangrijk is dat je daarin ontbindende voorwaarden laat opnemen. Je kunt dan onder de koop uit als een van de vastgelegde redenen zich voordoet. De bekendste ontbindende voorwaarde is: onder voorbehoud van financiering. Wij adviseren je om altijd een financieringsvoorbehoud in het koopcontract op te nemen. Maak een afspraak met een financieel adviseur om jouw situatie te bespreken. 

Maak een afspraak

 

Onder voorbehoud van financiering

Financieringsvoorbehoud opnemen in je koopcontract is geen overbodige luxe. Na het tekenen van het koopcontract heb je wettelijk nog drie dagen - waarvan minimaal twee werkdagen - de tijd om van de koop af te zien zonder reden. Daarna mag dit alleen als je je beroept op de ontbindende voorwaarden. Neem je deze niet op en moet je van de koop afzien omdat je geen hypotheek kunt krijgen? Dan moet je een boete (waarborgsom) betalen. Dit is meestal 10% van de koopsom. Hiervoor kun je een bankgarantie afsluiten.

 

Kopen zonder voorbehoud van financiering

Bieden en kopen zonder voorbehoud van financiering is niet zonder risico. Heb je vooraf laten uitrekenen hoeveel je kunt lenen? Ook dan is het verstandig om deze ontbindende voorwaarde op te nemen. Er kunnen zich altijd zaken voordoen, waardoor een geldverstrekker besluit dat je geen hypotheek kunt krijgen. Ook de acceptatieregels voor een hypotheek kunnen tussentijds strenger worden.

 

Wat moet je precies vermelden bij het financieringsvoorbehoud?

Het is belangrijk dat je de juiste dingen vastlegt bij het financieringsvoorbehoud. Zorg in ieder geval dat je een datum vermeldt tot wanneer je de tijd hebt om de hypotheek rond te krijgen. Meestal wordt uitgegaan van 6 tot 8 weken na het tekenen van koopcontract. Daarnaast moet het hypotheekbedrag erin staan. Je kunt er ook voor kiezen om een rentepercentage en de hypotheekvorm te vermelden. Wanneer je binnen de gestelde termijn nog geen akkoord hebt van de geldverstrekker, kun je de verkoper vragen om uitstel. Gaat deze akkoord met verlenging van de ontbindende voorwaarden, leg dan de nieuwe datum ook schriftelijk vast.

Wil je per se een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Laat hier dan een aparte ontbindende voorwaarden voor opnemen.

 

Beroep doen op voorbehoud van financiering

Krijg je de financiering niet rond? En wil je beroep doen op het financieringsvoorbehoud? Dan moet je meestal met een aangetekende brief een beroep doen op de ontbindende voorwaarde. Hoe het precies moet staat vermeld in het koopcontract bij de voorwaarden. Bovendien moet je bewijsstukken laten zien dat je bij één of soms meerdere geldverstrekkers een aanvraag hebt ingediend en dat deze is afgewezen. Maak daarom snel bij aankoop een afspraak met een hypotheekadviseur voor de aanvraag van een hypotheek. Krijg je een afwijzing, dan kan de adviseur het soms nog bij een andere geldverstrekker proberen.

 

Bieden met de Hypotheekbelofte


Wil je kopen met financieringsvoorbehoud, maar toch een sterke onderhandelingspositie? Vraag dan de Hypotheekbelofte van Hypotheek Visie aan. Met het Hypotheekbelofterapport kun je de verkoper en de verkoopmakelaar meer zekerheid bieden dat je het bedrag kunt lenen. Je kunt de Hypotheekbelofte gratis aanvragen bij onze hypotheekadviseurs. 

Vraag Hypotheekbelofte aan  

Overige ontbindende voorwaarden


Naast het financieringsvoorbehoud kun je ook andere ontbindende voorwaarden laten opnemen in het koopcontract. Bijvoorbeeld onder voorbehoud van bouwtechnische keuring, als na bouwkundige keuring blijkt dat er bepaalde gebreken zijn of dat de herstelkosten hoger zijn dan een vooraf vastgesteld bedrag. Er zijn verschillende soorten ontbindende voorwaarden. 

Meer over ontbindende voorwaarden

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.