Waarom moet je een boete betalen als je je hypotheek wilt oversluiten?

Als je je hypotheek wilt oversluiten, is de kans groot dat je een boete moet betalen aan de bank. Stel je hebt een hypotheek afgesloten met een rente van 5% voor 10 jaar vast. Dan gaat de bank er vanuit dat zij 10 jaar lang die 5% rente ontvangen. Besluit je om je hypotheek tussentijds over te sluiten, dan loopt de bank inkomsten mis. Om die misgelopen inkomsten te compenseren, betaal je een boete aan de bank als je je hypotheek oversluit.

Hoe hoog is de boete voor oversluiten?

De hoogte van de boete is afhankelijk van een aantal zaken:

  • De rente die je nu betaalt.
  • De rentestand op het moment van oversluiten.
  • De hoogte van je hypotheekbedrag. Een hoog bedrag betekent een hogere boeterente.
  • Boetevrije aflossing. Bij de meeste geldverstrekkers mag je jaarlijks een bedrag boetevrij aflossen. Vaak is dit 10% - 20% van het hypotheek. De bank berekent de boeterente over het deel dat je niet boetevrij mag aflossen.
  •  De resterende rentevaste periode. Hoe langer je rentevaste periode nog loopt, hoe hoger de boeterente zal zijn. De geldverstrekker loopt dan namelijk een lange periode rente-inkomsten mis. Het gunstigste moment om over te stappen is daarom aan het einde van de rentevaste periode.

Hypotheek oversluiten en boete betalen

Voorbeeldberekening
Stel je hebt een hypotheek van € 200.000 met een rente van 4,6%. Omdat je 10% boetevrij mag aflossen betaal je over een bedrag van € 180.000 een boete. De hypotheek loopt nog twee jaar. De huidige rente bij de bank voor twee jaar vast is 2,0%. Je betaalt nu 4,6%. Dit is een verschil van 2,6%. Door je hypotheek over te sluiten loopt de bank twee jaar lang inkomsten mis. Namelijk 2,6% van € 180.000 is € 4.680. Maal de twee jaar is € 9.360. Omdat je dit bedrag nu in een keer afrekent met de bank betaal je iets minder (de contante waarde).

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.