sluiten

Rentemiddeling

Wil je profiteren van de lage rente, maar is oversluiten van je hypotheek niet mogelijk? Dan is rentemiddeling misschien een optie. Je vernieuwt dan tussentijds de rentevaste periode van je hypotheek en profiteert van een nieuwe, lagere rente. Niet elke bank biedt deze mogelijkheid aan.

Wat is rentemiddeling?

Rentemiddeling houdt in dat je de rente van je huidige hypotheek aanpast en de rentevaste periode van je hypotheek opnieuw vastzet. Je stapt tussentijds over naar een andere hypotheekrente. Je blijft zo bij je huidige geldverstrekker, maar kunt toch profiteren van de lage rente. De nieuwe rente die je gaat betalen is een gemiddelde van je huidige rente en de marktrente voor nieuwe hypotheken. Je betaalt wel een boete. Deze hoef je niet in een keer te betalen, maar wordt opgenomen in het nieuwe rentepercentage.

Voorbeeldberekening
Je betaalt nu een hypotheekrente van 5%. Je rente staat nog 2 jaar vast. De marktrente voor een rentevaste periode van 10 jaar is nu 3,5%. Wanneer je de rente middelt, blijf je bij je huidige bank en betaal je de komende 10 jaar een lagere rente. In dit voorbeeld is een rente mogelijk van 3,8%.

Je nieuwe rente wordt als volgt berekend:
(A + B )/ C = middelingsrente

A = huidige contractrente x restant rentevaste periode
B = marktrente x (nieuwe rentevaste periode -/- restant oude rentevaste periode)
C = nieuwe rentevaste periode

A = 5 x 24 maanden = 120
B = 3,5 x (120-24 maanden) = 336
C = 120

In dit voorbeeld wordt de nieuwe rente (120+336) / 120 = 3,80%

Voordelen rentemiddeling

  • Je maandlasten worden direct lager.

  • Je hebt opnieuw voor een langere periode de zekerheid dat je rentepercentage niet wijzigt.

  • Je hoeft geen extra kosten te maken. Je hoeft namelijk niet naar de notaris of je woning te laten taxeren.

  • Je hypotheek wordt niet opnieuw getoetst.

Niet elk bank biedt rentemiddeling aan. Bij de volgende geldverstrekkers is rentemiddeling mogelijk: ABN AMRO, BLG, Centraal Beheer, Florius, ING, Nationale Nederlanden, Rabobank, Obvion en Woonfonds\

Tussentijdse renteaanpassing

Sommige geldverstrekkers bieden naast rentemiddeling ook de mogelijkheid om de rente van je hypotheek tussentijds aan te passen Je breekt tussentijds het rentecontract van je hypotheek open. Je koopt dan het contract af en sluit een nieuwe rentevaste periode af. De boete betaal je in één keer. Dit is anders dan bij rentemiddeling waarin de boete wordt opgenomen in het nieuwe rentepercentage. 

Rentemiddeling en spaarhypotheek of bankspaarhypotheek

Rentemiddeling bij een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek biedt zelden voordeel. Dit komt de spaarhypotheek bestaat uit rente en premie. Ga je minder rente betalen dan moet je meer premie inleggen op genoeg rendement te behalen om zo de hypotheek te kunnen aflossen. 

Laat je goed adviseren

Rentemiddeling lijkt interessant. Maar soms kan het toch beter zijn om je rentevaste periode uit te zitten of te onderzoeken of oversluiten van je hypotheek mogelijk is. Laat je goed adviseren door een hypotheekadviseur van Hypotheek Visie.