Hypotheek meenemen bij verhuizen

Je wilt graag een ander huis. Als je een nieuwe woning hebt gevonden, moet je op zoek naar een financiering die past bij je nieuwe huis. Wist je dat je je huidige hypotheek misschien kunt meenemen? Dat kan wel eens voordelig zijn.

Verhuisregeling: je hypotheek meeverhuizen

Een ander huis, dus een nieuwe hypotheek? Nee, dat hoeft niet. Bij veel geldverstrekkers kun je je hypotheek en de aantrekkelijke voorwaarden meeverhuizen naar je nieuwe huis. Dit wordt ook wel de verhuisregeling of meeneemregeling genoemd. Als je een lage rente of een aantrekkelijke hypotheekvorm hebt, kan dit interessant zijn. 

Je kunt je lopende hypotheek niet zomaar meenemen. Deze hypotheek is gekoppeld aan je oude huis. De geldverstrekker ziet het verhuizen als een nieuwe hypotheekaanvraag. Dit betekent dat zij opnieuw bekijkt of je het hypotheekbedrag op basis van je inkomen en de waarde van je nieuwe woning wel kunt lenen. Lukt dat? Dan mag je de gunstige voorwaarden van je huidige hypotheek meenemen naar je nieuwe woning.

 Je hypotheek meeverhuizen

Meer hypotheek nodig?

Je verhuist niet voor niets. Een extra slaapkamer, grotere tuin of dichterbij het werk wonen. Daar zit meestal een prijskaartje aan. Grote kans dat je nieuwe huis duurder is dan je oude huis. Kies je ervoor om je huidige hypotheek mee te nemen, dan heb je waarschijnlijk ook nog een extra hypotheekbedrag nodig om het huis te kopen. Deze extra hypotheek moet je bijna altijd ook afsluiten bij je huidige geldverstrekker. 

Vergelijken loont

Koop je een duurder huis en heb je extra hypotheek nodig? Dan loont het de moeite om verschillende mogelijkheden naast elkaar te zetten. Vergelijk het meeverhuizen en het verhogen van je hypotheek met het afsluiten van een nieuwe hypotheek. In welke situatie is je maandlast het laagst? Door beide alternatieven naast elkaar te zetten, kun je een goede keuze maken.

Voorbeeld:
We proberen je aan de hand van een voorbeeld te laten zien wat voordeliger kan zijn. Stel je hebt nu een hypotheek van €200.000 met een rente van 3,0%. Voor de aankoop van je nieuwe woning heb je een totale hypotheek nodig van €300.000. Je moet €100.000 bijlenen. Je gaat om voor het bij te lenen bedrag bij je huidige hypotheekverstrekker een rente van 3,5% betalen. De gemiddelde rente die je betaalt is dan 3,17% (€200.000 * 3,0% + €100.000 * 3.5%).
Sluit je de volledige hypotheek bij een nieuwe geldverstrekker af? Dan betaal je voor de volledige hypotheek een rente van 3,25%. In dit geval is het meenemen van je hypotheek dus voordeliger.

Een adviseur van Hypotheek Visie maakt graag je mogelijkheden inzichtelijk.

Maak een afspraak >

Verhuisregeling betekent niet altijd dat je dezelfde rente houdt

De hoogte van de hypotheekrente is onder andere afhankelijk van de verhouding tussen de waarde van de woning en het hypotheekbedrag dat je leent. Als je verhuist naar een nieuwe woning wordt deze verhouding opnieuw bepaald. Dit kan gevolgen hebben voor de nieuwe gemiddelde hypotheekrente.

Zeker als je nu een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt, kan dit gevolgen hebben. Voor een hypotheek met NHG betaal je vaak de laagste rente. Koop je huis met een koopsom van meer dan €355.000? Dan vervalt de NHG en daarmee ook je voordeel van de (extra) lage rente.

Voorbeeld:
We proberen je aan de hand van een voorbeeld uit te leggen wat dit betekent. Stel bij het afsluiten van de hypotheek was de volgende rente van toepassing:
Rente bij hypotheek met NHG 3,00%
Rente bij hypotheek < 60% onder marktwaarde van de woning 3,20%
Rente bij hypotheek < 80% onder marktwaarde van de woning 3,40%
Rente bij hypotheek < 101% onder marktwaarde van de woning 3,60%

Voor je huidige hypotheek met NHG was een rente van 3,00% van toepassing. Verhuis je vervolgens naar een nieuwe woning die duurder is dan €355.000 dan is NHG niet meer mogelijk. Je nieuwe rente wordt dan bepaald door de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning.

Stel de waarde van je nieuwe woning is €300.000. Je hebt een hypotheek nodig van € 280.000. Dan is je hypotheek 93% van de marktwaarde van de woning. Je valt dan in de rente categorie van < 101% van de marktwaarde. De nieuwe rente die je gaat betalen als je je hypotheek meeneemt is dan 3,6%.

Hypotheekrenteaftrek

De regels omtrent de hypotheekrenteaftrek zijn per 1 januari 2013 veranderd.
Ga je verhuizen dan vraagt de hypotheekrenteaftrek wat extra aandacht.

Lees meer over de hypotheekrenteaftrek >

Moet ik mijn hypotheek meeverhuizen?

Wil je een ander huis kopen en wil je weten of je je huidige hypotheek kunt meeverhuizen en of dit verstandig is?
Maak dan een afspraak met een onafhankelijk adviseur van Hypotheek Visie. Hij kan precies voor je nagaan wat in jouw situatie mogelijk en het voordeligste is.

 

Maak een afspraak >

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.