Kan ik een huis kopen met een studieschuld?

Na jarenlang studeren, en natuurlijk ook het genieten van het studentenleven, wil je eigenlijk helemaal op eigen benen staan. Zeker nu je een leuke baan hebt gevonden. Het is tijd om het studentenleven vaarwel te zeggen en de studentenkamer te verruilen voor een ruimer onderkomen. Je wilt graag je eerste huis kopen. Wat zijn je mogelijkheden? Kun je nog wel een hypotheek krijgen als je een studieschuld hebt?

Mogelijkheden hypotheek

Ook als je een studieschuld hebt, kun je een hypoheek sluiten. Bij de hoogte van de hypotheek houdt de geldverstrekker wel rekening met je studieschuld. De geldverstrekker kijkt naar de maandlast die bij deze schuld hoort. Je moet namelijk iedere maand rente en aflossing betalen voor je studielening. Dit bedrag kun je niet besteden aan woonlasten. Om je maximale hypotheek te berekenen wordt uitgegaan van een maandbedrag van 0,75% van deze schuld. Als je vanaf 1 september 2015 voor het eerst studiefinanciering krijgt, wordt er gerekend met een percentage van 0,45%. Heb je aan het einde van je studie een studieschuld van € 15.000, dan houdt de bank rekening met een bedrag van €112,50 per maand. Door de maandelijkse “verplichting” kun je wat minder hypotheek krijgen.


Een huis kopen met een studieschuld

Meld je studieschuld

Een studielening bij DUO wordt niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Nu je dit leest, ben je misschien geneigd om je studieschuld niet te melden om zo een hogere hypotheek te krijgen. Maar wees eens eerlijk? Het is toch fijn dat je straks niet al je geld alleen op ziet gaan aan woonlasten en de maandelijkse verplichtingen voor je studieschuld? Je wilt toch ook nog geld over houden om leuke dingen te doen: op vakantie, een weekendje weg en uit eten met vrienden. En trouwens, aan de hand van je bankafschriften ziet de bank toch wel dat je iedere maand een bedrag betaalt voor je studielening.

Huis kopen met een studieschuld

Een huis kopen is dus zeker mogelijk. Ook met je studieschuld. Wel geldt; hoe minder studieschuld hoe beter. Dus leen niet meer dan je echt nodig hebt. Dat is de beste stap naar een gezonde financiële toekomst. Hopelijk in je eigen huis.

Wil je meer weten over je financiële mogelijkheden? Laat je dan adviseren door een onafhankelijke adviseur.

Maak een afspraak

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.