Samenwonen of trouwen

Samenwonen of trouwen

Kies je voor een leven samen? Door te gaan samenwonen of trouwen? Dan is het verstandig om je goed voor te bereiden. Zo is het goed om een aantal zaken goed vast te leggen. Zeker wanneer je samen besluit een huis te kopen en een hypotheek aan te gaan. Waar moet je goed opletten? Hypotheek Visie vertelt je meer. 

Inzicht in jullie financiële situatie

Samenwonen of trouwen is een leuke maar grote stap. Financieel verandert er veel. Zorg dat je inzichtelijk hebt hoe jullie financiële situatie er nu uit ziet, maar ook in de toekomst. Een hypotheekadviseur kan je daar bij helpen. 

Maak een afspraak

Samenwonen en een samenlevingscontract

Als je gaat samenwonen, dan is de intentie dat dat voor altijd is. Helaas is niets zeker. Mocht je onverhoopt uit elkaar gaan, dan is het fijn als er afspraken op papier staan. Wanneer je niet gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, kun je een samenlevingscontract laten opstellen. In het samenlevingscontract kun je onder andere vastleggen wat de verdeling is van de kosten en inkomsten, welke spullen persoonlijk eigendom zijn en welke gezamenlijk, de verdeling van de spullen als je uit elkaar gaat. Een samenlevingscontract laat je opstellen door een notaris. Wat je wel en niet vastlegt is aan jullie. De notaris kan je hierbij adviseren.

Wat als je partner komt te overlijden?

Stel je gaat samenwonen en één van jullie komt te overlijden; wie krijgt dan het geld, de spullen en het huis? Denk je dat je partner dat is? Dan heb je het mis. Je partner is niet automatisch ook je erfgenaam. Als je niets regelt dan krijgt jouw familie je bezittingen. En ook de helft van de spullen die je samen hebt aangeschaft. Zoals bijvoorbeeld jullie huis. Wil je dat je partner na jouw overlijden eigenaar wordt van jullie gezamenlijke spullen, zoals jullie woning? Dan kun je in het samenlevingscontract een verblijvingsbeding opnemen waarin je dit regelt of een testament laten maken.

Pensioen

Bouw je pensioen op via je werkgever? Dan kan je partner recht hebben op een nabestaandepensioen. Belangrijk is wel dat je partner wordt aangemeld bij het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar. Ben je getrouwd of heb je geregistreerd partnerschap dan hoef je niets extra's te regelen. Is dit niet het geval, dan geldt bij de meeste pensioenregelingen als voorwaarde dat je een samenlevingscontract moet hebben.  

Verzekeringen

Woon je allebei al op jezelf dan heb je allebei je eigen verzekeringen. Grote kans dat jullie dubbel verzekerd zijn. Zet op een rij welke verzekeringen jullie hebben. Zitten er dubbele bij? Zeg dan één van de verzekeringen op. En zorg dat jullie vervolgens allebei verzekerd zijn op één verzekering. Dit is namelijk vaak goedkoper.
Check ook of de dekking van jullie gezamenlijke verzekering klopt met de nieuwe situatie. De nieuwe meubels die je samen hebt gekocht, wil je namelijk wel verzekerd hebben. Net als de dure computer die je meeneemt.

Onbezorgd samen wonen

Samenwonen is vooral leuk. Samen bouwen aan een toekomst en je weinig zorgen hoeven te maken over later. Zorg dat je je zaken goed voor elkaar hebt. Wil je meer weten over samenwonen en de dingen waar je op moet letten? Maak dan een afspraak met een adviseur van Hypotheek Visie. 

Maak een afspraak

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.