Scheiden en een hypotheek

Scheiden en een hypotheek

Wanneer je gaat scheiden, staat je wereld op z’n kop. Je moet veel (financiële) zaken regelen. De woning en de hypotheek zijn daar een onderdeel van. Wie blijft er in het huis wonen? Is dit financieel ook mogelijk? Of moet je het huis verkopen? En er zijn ongetwijfeld zaken waar je niet aan denkt. Hypotheek Visie helpt je graag alles inzichtelijk maken.

Gaan jullie uit elkaar en wil je graag advies?

Hypotheek Visie helpt je bij al je vragen rondom je hypotheek bij scheiding.

 

Maak een afspraak

Echtscheiding en eigen woning

Bij een scheiding komt er al genoeg op je af. Om te voorkomen dat je zaken over het hoofd ziet of voor financiële verrassingen komt te staan, is het verstandig een financieel adviseur te raadplegen. Die zet samen met jou alles op een rij, zodat jij de volgende stap kunt bepalen. Wil je weten wat Hypotheek Visie in jouw specifieke situatie geval kan doen? Neem contact op met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt, of maak direct een afspraak > 

Aansprakelijkheid hypotheek bij scheiding
Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd, of staat het huis op allebei jullie namen? Zolang geen van jullie de ander heeft uitgekocht, of het huis nog niet is verkocht, blijven jullie allebei eigenaar van het huis. Ook als je vertrekt uit jullie huis en bijvoorbeeld gaat huren. Daarnaast blijf je voor de bank nog steeds hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek en voor de betalingen van de hypotheekrente. Je kunt niet zomaar uitgeschreven worden uit de hypotheekovereenkomst. Om dit te regelen moet het eigendom van het huis worden overgedragen aan diegene die er blijft wonen. Er moet een verzoek worden ingediend bij de hypotheekverstrekker om de hypotheek aan te passen. Dit noem je ontslag hoofdelijk schuldenaar. De hypotheekverstrekker gaat dan na of degene die in het huis wil blijven wonen de hypotheeklasten zelfstandig kan betalen.

Jullie huis in het echtscheidingsconvenant
Wanneer één van jullie na de scheiding in het huis blijft wonen, is het raadzaam om de afspraken hierover zo snel mogelijk zwart op wit te zetten; wie blijft er in de woning wonen? Wat is de waarde van de woning? Hoe verdeel je de kosten van de hypotheek tot het moment dat de woning helemaal op naam van één van jullie staat? Wat doe je met eventuele opbrengsten na verkoop?

Hypotheek aanpassen bij echtscheiding

Als jij in het huis wilt blijven wonen, dan koop je van je partner als het ware de andere helft van het huis. Je neemt dan ook het deel van de hypotheek van je partner over. Belangrijk is wel dat dit op de juiste manier gebeurd. Fiscaal gezien wordt de helft van het huis dat je van je ex-partner overneemt gezien als een nieuwe “aankoop”. Wil je hypotheekrente over het daarbij behorende hypotheekbedrag van de belasting af kunnen trekken dan moet je voldoen aan de fiscale regels die gelden vanaf 2013. Dit betekent dat dit deel van de hypotheek moet bestaan uit een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Heb je nu een andere hypotheekvorm? Dan is het zaak je hypotheek hierop aan te passen.

Overwaarde
Stel dat je het koophuis gaat verkopen bij een scheiding. Als het huis meer waard is geworden dan is er sprake van overwaarde. Dit bedrag moet worden verdeeld tussen de partners indien je beide eigenaar bent. Als je beide eigenaar bent, maar iemand blijft in het huis wonen dan krijgt de partner die vertrekt, zijn of haar deel van de overwaarde uitbetaald. Koopt hij of zij daarna een ander huis dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Het is aan te raden om met overwaarde de nieuwe woning te betalen.

Restschuld
Bij verkoop van je huis kun je met onderwaarde te maken krijgen. Oftewel een restschuld. Daar ben je samen verantwoordelijk voor als je beide eigenaar bent. Indien je in het huis blijft wonen en er na taxatie onderwaarde is, dan vergoedt de vertrekkende ex-partner naar verhouding het aandeel in de woning plus de onderwaarde. Lees hier meer over een restschuld >

Kan ik de hypotheekrente blijven aftrekken?
Ga jij uit het huis na de scheiding, maar blijf je wel meebetalen aan de hypotheek? Eigenlijk vervalt je hypotheekrenteaftrek dan. De hypotheekrente is namelijk alleen aftrekbaar als het gaat om een eigen woning waar je ook daadwerkelijk woont. Gelukkig kun je in dat geval gebruik maken van een speciale scheidingsregeling. Fiscaal wordt het huis nog maximaal twee jaar beschouwd als eigen woning en gedurende die twee jaar hou je dus ook de renteaftrek. Voorwaarde is wel dat je ex-partner in het huis blijft wonen. Tijdens deze periode kunnen jullie je financiële zaken verder afwikkelen. 

Verzekeringen
Waarschijnlijk heb je ook een overlijdensrisicoverzekering. Deze keert uit wanneer je partner komt te overlijden. De vraag is of je deze verzekering nog op dezelfde manier wilt voortzetten. En denk ook aan het aanpassen van de zorgverzekering en inboedelverzekering. De financieel adviseurs van Hypotheek Visie kunnen je hier bij helpen. 

Samenwerkingen

Als je uit elkaar gaat, wil je daar samen goed uitkomen. Zeker als er kinderen in het spel zijn. Hypotheek Visie kan alles rondom je hypotheek regelen bij een scheiding. Maar er komt nog meer bij kijken. Voor het gehele proces rondom scheiden hebben we een samenwerking met uitelkaar.nl, Resolve en Mediation Visie. 

Samenwerking met Uitelkaar.nl

Uitelkaar.nl laat je samen bewust scheidingsafspraken maken, die in balans zijn en juridisch kloppen. Online, in je eigen tijd en tempo. Op een overzichtelijke manier en tegen een vaste prijs. Centraal staat dat je zelf de afspraken vormgeeft. Het blijkt dat afspraken dan het beste werken. Als er punten zijn waarbij je vastloopt, biedt uitelkaar.nl deskundige ondersteuning. Op die manier leg je de basis voor een goede toekomst.

Regel online je hele scheiding, stap voor stap en in overleg met elkaar. Bij uitelkaar.nl krijg je persoonlijke begeleiding en betaal je een vaste prijs. 

Naar uitelkaar.nl >

Met een gerust hart uitelkaar.nl

✔ Online afspraken maken

✔ In eigen tijd en tempo

✔ Begeleiding door casemanager & advocaat

✔ Vaste prijs, gratis proefperiode

Samenwerking met Resolve

Resolve is een landelijk werkend buro, met mediators die gespecialiseerd zijn in het samen regelen van de scheiding. Zij hebben jarenlange ervaring en duizenden stellen zijn naar volle tevredenheid begeleid. De mediators van Resolve weten als geen ander wat partners nodig hebben om de scheiding goed en zorgvuldig af te handelen.

Wat Resolve doet
Jullie worden door onpartijdige en deskundige mediators geholpen jullie scheiding van A tot Z te regelen. De mediators komen bij jullie thuis en je betaalt voor de hele dienstverlening een all-in tarief. Zo weet je precies wat de kosten zijn en voorkom je verrassingen achteraf. Resolve staat voor een persoonlijke aanpak, waarbij de mediators als mens bij jullie aan tafel zitten, waarbij er ook ruimte is voor de emotionele kant van de scheiding. Een scheiding is immers meer dan alleen de praktische zaken regelen, het is ook een emotioneel proces.

Weer richten op je toekomst
Bij een scheiding is je basis, je woonsituatie, vaak onduidelijk en onzeker. Hoe sneller jullie weten waar je aan toe bent, wat je mogelijkheden zijn om de woning over te nemen en of een andere woning te kopen, hoe beter. Hierdoor ontstaat rust en kan je je blik richten op de toekomst.

Naar Resolve >

Jullie eigen woning

Jullie eigen woning is meer dan een woning alleen. Het is je thuis, herbergt herinneringen en is voor jullie en jullie kinderen een vertrouwde omgeving. Bij een scheiding, moeten er naast alle emoties die er spelen, ook keuzes worden gemaakt en een hoop geregeld worden omtrent de eigen woning. De mediators van Resolve helpen jullie daar graag bij. Hierbij wordt er samengewerkt met Hypotheek Visie om jullie te ondersteunen en te ontzorgen in al het regelwerk.

De mediators zorgen ervoor dat jullie niet van het kastje naar de muur worden gestuurd, maar al snel in het scheidingsproces duidelijkheid krijgen over de haalbaarheid om de eigen woning over te nemen en/of te weten hoeveel je maximaal kan lenen om een andere woning te kopen.

 

Samenwerking met Mediation Visie

Scheiden is in veel situaties een pijnlijk proces. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Naast financiële en juridische zaken spelen vooral emotionele factoren een hoofdrol. Als gezin verkeren jullie in een vervelende situatie waardoor de onderlinge communicatie vaak ernstig belemmerd wordt. Maar zetten jullie je verdeeldheid op scherp door de scheiding via de rechter “uit te vechten” dan zal de één winnen en de ander verliezen. Meestal echter zijn jullie dan allen, inclusief de kinderen, verliezer.

Het bijzondere van mediation is dat er geen verliezers zijn. De mediators van Mediation Visie spannen zich in fouten, oorzaak en schuld niet de boventoon te laten voeren maar samen met jullie op zoek te gaan naar de patronen waarin jullie verweven zijn. Het uitgangspunt is dat jullie samen een oplossing vinden die door jullie beiden gedragen wordt. Jij en jouw partner behouden samen de regie.

Naar Mediation Visie >

Rust en duidelijkheid

Onze familiemediators hebben gedegen kennis van zaken als het gaat om dat wat er over financiële zaken in het convenant opgenomen moet worden. We verduidelijken jullie mogelijkheden en geven zicht op jullie toekomst perspectief. Dit is vooral van belang wanneer jullie kinderen hebben. Juist dan wil je rust en duidelijkheid met betrekking tot de woonsituatie. Het regelen van de zaken rond de hypotheek moet echter door een specialist gebeuren.

Uiteraard zorgen de mediators van Mediation Visie voor een besloten en veilige omgeving waarin geheimhouding, vertrouwelijkheid en welzijn van jou en jouw gesprekspartner voorop staan. Mediation is in de meeste situaties een korte procedure. Geen kostbare en slepende trajecten dus! 

Gaan jullie uit elkaar?

Hypotheek Visie regelt alles rondom je hypotheek bij scheiding.