Scheiden en een hypotheek

Scheiden en een hypotheek

Wanneer je gaat scheiden, staat je wereld op z’n kop. Je moet veel (financiële) zaken regelen. De woning en de hypotheek zijn daar een onderdeel van. Wie blijft er in het huis wonen? Is dit financieel ook mogelijk? Of moet je het huis verkopen? En er zijn ongetwijfeld zaken waar je niet aan denkt. Hypotheek Visie helpt je graag alles inzichtelijk maken.

Gaan jullie uit elkaar en wil je graag advies?

Hypotheek Visie helpt je bij al je vragen rondom je hypotheek bij scheiding.

 

Maak een afspraak

Echtscheiding en eigen woning

Bij een scheiding komt er al genoeg op je af. Om te voorkomen dat je zaken over het hoofd ziet of voor financiële verrassingen komt te staan, is het verstandig een financieel adviseur te raadplegen. Die zet samen met jou alles op een rij, zodat jij de volgende stap kunt bepalen. Wil je weten wat Hypotheek Visie in jouw specifieke situatie geval kan doen? Neem contact op met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt, of maak direct een afspraak > 

Aansprakelijkheid hypotheek bij scheiding
Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd, of staat het huis op allebei jullie namen? Zolang geen van jullie de ander heeft uitgekocht, of het huis nog niet is verkocht, blijven jullie allebei eigenaar van het huis. Ook als je vertrekt uit jullie huis en bijvoorbeeld gaat huren. Daarnaast blijf je voor de bank nog steeds hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek en voor de betalingen van de hypotheekrente. Je kunt niet zomaar uitgeschreven worden uit de hypotheekovereenkomst. Om dit te regelen moet het eigendom van het huis worden overgedragen aan diegene die er blijft wonen. Er moet een verzoek worden ingediend bij de hypotheekverstrekker om de hypotheek aan te passen. Dit noem je ontslag hoofdelijk schuldenaar. De hypotheekverstrekker gaat dan na of degene die in het huis wil blijven wonen de hypotheeklasten zelfstandig kan betalen.

Jullie huis in het echtscheidingsconvenant
Wanneer één van jullie na de scheiding in het huis blijft wonen, is het raadzaam om de afspraken hierover zo snel mogelijk zwart op wit te zetten; wie blijft er in de woning wonen? Wat is de waarde van de woning? Hoe verdeel je de kosten van de hypotheek tot het moment dat de woning helemaal op naam van één van jullie staat? Wat doe je met eventuele opbrengsten na verkoop?

Hypotheek aanpassen bij echtscheiding

Als jij in het huis wilt blijven wonen, dan koop je van je partner als het ware de andere helft van het huis. Je neemt dan ook het deel van de hypotheek van je partner over. Belangrijk is wel dat dit op de juiste manier gebeurd. Fiscaal gezien wordt de helft van het huis dat je van je ex-partner overneemt gezien als een nieuwe “aankoop”. Wil je hypotheekrente over het daarbij behorende hypotheekbedrag van de belasting af kunnen trekken dan moet je voldoen aan de fiscale regels die gelden vanaf 2013. Dit betekent dat dit deel van de hypotheek moet bestaan uit een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Heb je nu een andere hypotheekvorm? Dan is het zaak je hypotheek hierop aan te passen.

Overwaarde
Stel dat je het koophuis gaat verkopen bij een scheiding. Als het huis meer waard is geworden dan is er sprake van overwaarde. Dit bedrag moet worden verdeeld tussen de partners indien je beide eigenaar bent. Als je beide eigenaar bent, maar iemand blijft in het huis wonen dan krijgt de partner die vertrekt, zijn of haar deel van de overwaarde uitbetaald. Koopt hij of zij daarna een ander huis dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Het is aan te raden om met overwaarde de nieuwe woning te betalen.

Restschuld
Bij verkoop van je huis kun je met onderwaarde te maken krijgen. Oftewel een restschuld. Daar ben je samen verantwoordelijk voor als je beide eigenaar bent. Indien je in het huis blijft wonen en er na taxatie onderwaarde is, dan vergoedt de vertrekkende ex-partner naar verhouding het aandeel in de woning plus de onderwaarde. Lees hier meer over een restschuld >

Kan ik de hypotheekrente blijven aftrekken?
Ga jij uit het huis na de scheiding, maar blijf je wel meebetalen aan de hypotheek? Eigenlijk vervalt je hypotheekrenteaftrek dan. De hypotheekrente is namelijk alleen aftrekbaar als het gaat om een eigen woning waar je ook daadwerkelijk woont. Gelukkig kun je in dat geval gebruik maken van een speciale scheidingsregeling. Fiscaal wordt het huis nog maximaal twee jaar beschouwd als eigen woning en gedurende die twee jaar hou je dus ook de renteaftrek. Voorwaarde is wel dat je ex-partner in het huis blijft wonen. Tijdens deze periode kunnen jullie je financiële zaken verder afwikkelen. 

Verzekeringen
Waarschijnlijk heb je ook een overlijdensrisicoverzekering. Deze keert uit wanneer je partner komt te overlijden. De vraag is of je deze verzekering nog op dezelfde manier wilt voortzetten. En denk ook aan het aanpassen van de zorgverzekering en inboedelverzekering. De financieel adviseurs van Hypotheek Visie kunnen je hier bij helpen. 

Samenwerkingen

Als je uit elkaar gaat, wil je daar samen goed uitkomen. Zeker als er kinderen in het spel zijn. Hypotheek Visie kan alles rondom je hypotheek regelen bij een scheiding. Maar er komt nog meer bij kijken. Voor het gehele proces rondom scheiden hebben we een samenwerking met Resolve Visie. 

Samenwerking met Resolve Visie

Regel het goed, regel de scheiding samen
Resolve Visie bestaat uit een landelijk netwerk van mediators, die gespecialiseerd zijn in het samen regelen van de scheiding. Zij hebben jarenlange ervaring en de scheiding is bij hen dan ook in betrouwbare handen. Bij Resolve draait het allemaal om kwaliteit én ervoor zorgen dat de scheiding van partners zorgvuldig wordt afgerond, zodat ze goed verder kunnen.

Jullie scheiding van begin tot einde geregeld:

  • Snel duidelijkheid over de woning
  • Gesprek met kinderen
  • Vaste samenwerkende advocaat

De service van Resolve Visie:

  • Gratis kennismakingsgesprek
  • Gesprekken zijn bij jullie thuis
  •  Binnen 1 week een afspraak
  • Altijd een mediator in de buurt

Naar Resolve Visie >

Wat kan Resolve Visie betekenen als jullie een eigen woning hebben?

Wij bieden één plek voor jullie eigen woning door onze samenwerking met Hypotheek Visie. Scheiden en wonen zijn heel nauw met elkaar verbonden. Als jullie gaan scheiden verandert ook altijd de woonsituatie en vaak is er een koophuis in het spel. Om deze reden werken we samen met Hypotheek Visie.

We willen voorkomen dat je van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Wat we merkten in de praktijk is dat de geldverstrekker zegt ‘wij kunnen pas wat doen als het scheidingsconvenant er is’. Aan de andere kant kan het convenant pas opgesteld worden, als duidelijk is wat mogelijk is in de woonsituatie.

 

 

Gaan jullie uit elkaar?

Hypotheek Visie regelt alles rondom je hypotheek bij scheiding.