Hypotheek Visie nieuws

Lees de laatste marktontwikkelingen en onze Hypotheek Visie Blogs over diverse onderwerpen rondom een huis kopen en een hypotheek.

Blog: alles over een BKR-registratie en een hypotheek

Wat is een BKR-registratie?
Zoals het BKR omschrijft: ‘jouw registratie is een weerspiegeling van je betaalgedrag.’ Op dit moment staan zo’n 11 miljoen mensen geregistreerd bij het BKR. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals een kredietlimiet op je betaalrekening (je kunt rood staan), een persoonlijke lening, uitgestelde betalingen of een telefoonabonnement waarbij de telefoon inbegrepen zit. Maar ook mensen met een private lease-regeling krijgen een BKR-registratie. Een studieschuld of hypotheek – zolang deze netjes wordt betaald – vind je niet terug bij stichting BKR.

Wat is de invloed van een BKR-registratie op het afsluiten van een hypotheek?
Om te bepalen hoeveel je kunt lenen voor een woning kijken geldverstrekkers naar je financiële situatie. Om deze te beoordelen worden ook de gegevens van het BKR geraadpleegd. Banken zijn het namelijk wettelijk verplicht om hypotheken te verstrekken die niet te hoog gegrepen zijn voor de hypotheeknemer.

Je kunt je dus voorstellen dat als je meerdere leningen op je naam hebt staan, en je dus meer betalingsverplichtingen hebt, het te lenen bedrag voor een hypotheek lager wordt. Een BKR-registratie kan dus effect hebben op de hoogte van je hypothecaire lening.

Ontdek wat je kunt lenen!
Wat je precies kunt lenen, berekenen onze deskundige hypotheekadviseurs graag voor je. Niet alleen de BKR-registratie telt mee, maar ook je huidige inkomen en toekomstplannen zijn van invloed op de hoogte van je hypotheek. Mijn tip: vraag voordat je op huizenjacht gaat je kredietoverzicht op. Zo weet je waar je aan toe bent! Maak hier een afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt.

Bonita Verberne is Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.