Hypotheek Visie nieuws

Lees de laatste marktontwikkelingen en onze Hypotheek Visie Blogs over diverse onderwerpen rondom een huis kopen en een hypotheek.

Blog: kosten die komen kijken bij aankoop woning

Een hypotheek afsluiten
De hoogte van de hypotheek en de rentestand bepalen de hoogte van de maandlasten van je woning. Vergeet niet dat er aan het afsluiten van een hypotheek kosten verbonden zijn. En dan heb ik het niet alleen over de advieskosten van een hypotheekadviseur, maar ook over:

-       Taxatiekosten (een taxateur schat de woning op waarde).

-       Notariskosten (bij de notaris schrijf je de hypotheekakte in).

-       Bankgarantie

-       Kosten voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) (indien van toepassing).

De Kosten Koper
Bij een bestaande woning staat er vaak achter de vraagprijs k.k. vermeld. Dit betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor de kosten die bij het op naam zetten van de woning horen. Dus de notariskosten voor overdracht van de woning. Daarbij

komt ook een overdrachtsbelasting van 2% kijken. Koop je een nieuwbouwwoning? Dan vind je de afkorting v.o.n, vrij op naam. De overdrachtsbelasting en notariskosten zoals zojuist genoemd, zitten dan inbegrepen in de koopprijs.

Hoe betaal je die extra kosten?
Op dit moment mag je 100% van de waarde van een woning lenen. Dit betekent dat je in de hypotheek geen ruimte meer overhoudt voor het betalen van de extra kosten. Dat is de reden dat je in veel gevallen dus eigen geld nodig hebt om een woning te kunnen financieren.

Wil je precies weten op welke kosten je uitkomt in jouw situatie? Een hypotheekadviseur geeft je graag inzicht in de cijfers. Maak een afspraak.

Bonita Verberne is Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.