Hypotheek Visie nieuws

Lees de laatste marktontwikkelingen en onze Hypotheek Visie Blogs over diverse onderwerpen rondom een huis kopen en een hypotheek.

NHG biedt ondernemers met inkomensdaling wegens coronacrisis hulp bij hypotheekaanvraag

Rekenen met cijfers van voor en na ‘coronadip’
Hoeveel een ondernemer kan lenen, wordt door de meeste geldverstrekkers en NHG beoordeeld aan de hand van het gemiddelde jaarinkomen van de afgelopen drie jaar. Het jaarinkomen van 2020 kan voor veel ondernemers een stuk lager uitpakken. Bij bovengenoemde rekenmethode betekent dit dat de ondernemer minder kan lenen. De nieuwe NHG-maatregel steekt daar een stokje voor en maakt het voor geldverstrekkers mogelijk om te rekenen met de cijfers van voor en na de ‘coronadip’. De belangrijkste vraag is of het de ondernemer gelukt is om het resultaat terug te brengen naar het niveau van voor de crisis.

Maatwerk
NHG-bestuurder Carla Muters benadrukt dat het hier om maatwerk gaat. “NHG zet

zich in voor verantwoorde toegang van woonfinanciering. Dit betekent ook dat we willen voorkomen dat ondernemers die inmiddels weer draaien zoals voor de crisis, onnodig minder toegang krijgen tot deze financiering. De onderbouwing bij een hypotheekaanvraag wordt nu extra belangrijk. Met deze nieuwe maatregel geven we de beoordelaars extra ruimte om zelf in te schatten wat verantwoord is, gezien de individuele situatie van de ondernemer.” De nieuwe werkwijze wordt per 1 augustus 2020 toegepast bij alle hypotheekaanvragen met Nationale Hypotheek Garantie.

Advies
Heb jij als ondernemer een woning op het hoog. Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs. Zij onderzoeken welke financiële mogelijkheden je hebt en hoeveel hypotheek je kunt krijgen.