Renteverwachting

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente zich de komende tijd? Gaat deze dalen, stijgen of blijft deze gelijk? 

Renteverwachting 16 oktober 2019

Korte rente: gelijkblijvend
Lange rente: licht dalend

Renteverwachting hypotheek

Korte rente

De variabele hypotheekrentes zijn vaak gekoppeld aan marktrentes met een korte looptijd, zoals de Euribor. Deze marktrentes zijn al heel lang zeer laag. Dat komt doordat de Europese Centrale Bank (ECB) een monetair beleid voert dat ongekend ruim is. Zo staat de beleidsrente van de ECB (de refi) al heel lang op 0%. De depositorente is zelfs negatief. Dit betekent dat banken moeten betalen voor het geld dat ze tijdelijk bij de ECB stallen.

De ECB houdt de rentes zo laag om de economie van de eurozone te stimuleren. De cijfers over de economie zijn recent niet heel overtuigend geweest, en de neerwaartse risico’s als gevolg van de brexit en de handelsoorlog zijn nog groot. Ook blijft de inflatie maar lager dan waar de ECB op mikt. Daarom heeft de centrale bank in september extra maatregelen genomen. Zo is onder andere de depositorente verder verlaagd, van -0,4% naar -0,5%. Een verhoging van de ECB-rente zit er voorlopig niet.

Het ziet er naar uit dat de Euribortarieven zeker tot in 2020 op de huidige lage niveaus blijven.

Lange rente

De ontwikkeling van de ‘lange’ hypotheekrentetarieven hangt in sterke mate samen met hoe de kapitaalmarktrentes zich ontwikkelen. De afgelopen maanden zijn de Duitse en Amerikaanse 10-jaars kapitaalmarktrentes scherp gedaald. Een ‘no deal-Brexit’ en de handelsoorlog tussen China en de VS wakkerden de vrees aan voor een economische recessie in Europa en de VS. Inmiddels is er hoop op alsnog een Brexitdeal. Een handelsakkoord tussen de VS en China lijkt ook mogelijk. Hiermee is de recessievrees weer wat afgenomen, maar niet verdwenen.

Om de economie van het eurogebied een extra impuls te geven is de Europese Centrale Bank in september opnieuw begonnen met het in de markt opkopen van obligaties (voor een bedrag van 20 miljard euro per maand). Dit opkoopprogramma (QE) zal pas stoppen wanneer de ECB de rente weer heeft verhoogd, en dat kan nog lang op zich laten wachten.

Naast de rente op staatsleningen hangen de lange hypotheekrentetarieven onder andere af van de renteopslag (bovenop het swaptarief) die Nederlandse financiële instellingen betalen als ze geld lenen op de kapitaalmarkt. Deze renteopslagen zijn de afgelopen tijd laag gebleven.

Al met al is de kans groot dat, uitgaande van bovenstaande marktontwikkelingen, de langlopende hypotheektarieven de komende tijd nog iets verder dalen.

Bron: ING

Benieuwd naar de huidige rentestanden? Vergelijk de hypotheekrente >

Hypotheek Visie aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de informatie opgenomen in dit bericht.

Afspraak maken

Wil je meer weten over de jouw persoonlijke mogelijkheden voor het kopen van een huis? Laat een adviseur je situatie berekenen en uitzoeken wat de mogelijkheden zijn. Maak een afspraak met hypotheekadviseur van Hypotheek Visie.

Maak een afspraak

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.