Renteverwachting

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente zich de komende tijd? Gaat deze dalen, stijgen of blijft deze gelijk? 

Renteverwachting 27 november 2018

Korte rente: gelijkblijvend
Lange rente: stijgend

Renteverwachting hypotheek

Korte rente

De variabele hypotheekrentes zijn vaak gekoppeld aan marktrentes met een korte looptijd, zoals de Euribor. Deze marktrentes zijn al heel lang zeer laag. Dat komt doordat de Europese Centrale Bank een monetair beleid voert dat ongekend ruim is. Zo staat de beleidsrente van de ECB (de refi) al heel lang op 0% en de depositorente – het tarief waartegen banken geld bij de ECB kunnen stallen – is zelfs negatief (-0,4%).

De ECB houdt de rente zo laag om de economie te stimuleren. Via hogere loongroei moet dat dan de inflatie in de eurozone aanwakkeren. De centrale bank mikt voor de middellange termijn op een inflatie van dicht tegen de 2% aan en dat is nog niet helemaal in zicht. Daarom blijft de rente (refi) voorlopig nog op het huidige niveau, volgens ECB-president Draghi in ieder geval tot de zomer van 2019. Hiermee zullen de Euribortarieven ook voorlopig op de huidige, lage niveaus blijven.

Lange rente

De ontwikkeling van de ‘lange’ hypotheekrentetarieven hangt in sterke mate samen met hoe de rentes op staatsleningen zich ontwikkelen. Deze rentes krabbelden vorig jaar, geholpen door betere economische vooruitzichten, op vanaf hun historisch laag niveaus. De hypotheektarieven gingen toen mee omhoog. De afgelopen maanden zijn de kapitaalmarktrentes per saldo weer wat gedaald. Zo maken beleggers zich meer zorgen over een ‘no deal’-brexit, de Italiaanse begroting en een handelsoorlog.

In de Eurozone sputtert de economische groei wat. In het derde kwartaal was er amper groei. Dat kwam door eenmalige factoren, maar het lijkt er niet op dat het vierde kwartaal er heel veel beter uit gaat zien. Om de groei te helpen en de kapitaalmarktrentes te drukken koopt de ECB nu nog maandelijks voor 15 miljard euro aan obligaties op. Het plan is dat dit bedrag begin 2019 naar 0 gaat. ECB-president Draghi heeft aangegeven dat de tegenvallende macrocijfers geen reden zijn om van dit QE-plan af te stappen. Draghi verwacht dat de inflatie de komende periode door de aantrekkende loongroei zal stijgen. Maar de ECB blijft waakzaam. Mocht de inflatie niet blijvend richting de 2% gaan, dan kan alsnog worden besloten om QE te verlengen en kunnen de kapitaalmarktrentes nog langer laag blijven.

Uitgaande van bovengenoemde marktontwikkelingen kunnen de langlopende hypotheektarieven op de zeer korte termijn nog even rond hun huidige, lage niveau blijven. De verwachting is dat ze daarna weer voorzichtig gaan stijgen.

Bron: ING

Benieuwd naar de huidige rentestanden? Vergelijk de hypotheekrente >

Hypotheek Visie aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de informatie opgenomen in dit bericht.

Afspraak maken

Wil je meer weten over de jouw persoonlijke mogelijkheden voor het kopen van een huis? Laat een adviseur je situatie berekenen en uitzoeken wat de mogelijkheden zijn. Maak een afspraak met hypotheekadviseur van Hypotheek Visie.

Maak een afspraak

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.