Renteverwachting

21-09-2022

Wat doen de hypotheekrentes? Stijgen ze of dalen ze en wat betekent dit voor jouw situatie? Moet je hem lang vastzetten of juist kiezen voor een korte rentevastperiode? We neem je mee in de huidige ontwikkelingen.

Hypotheekrente verwachting

Korte rente

De variabele hypotheekrentes zijn vaak gekoppeld aan marktrentes met een korte looptijd, zoals de Euribor-tarieven. Dit zijn de rentes waartegen banken onderling geld lenen. Deze Euribor-tarieven lagen jarenlang op zeer lage, en zelfs negatieve niveaus. Dit kwam vooral doordat het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) langere tijd ongekend ruim was. De ECB wilde zo de economie te stimuleren en de toen nog lage inflatie richting de ECB-doelstelling van ‘2% op de middellange termijn’ te sturen.

In juli heeft de ECB de beleidsrente voor het eerst sinds 2011 weer met 50 basispunten verhoogd. Begin september voert ze opnieuw een renteverhoging door van in ieder geval 50, en mogelijk 75 basispunten. De ECB wil hiermee voorkomen dat de inflatie veel langer (zeer) hoog blijft. In augustus liep de inflatie in het eurogebied namelijk op tot 9,1%, het hoogste niveau in decennia. Verstoringen aan de aanbodkant van de economie als gevolg van de coronacrisis waren afgelopen periode een belangrijke oorzaak van de hoge inflatie. De oorlog in Oekraïne voert via een flinke stijging van de prijzen van olie, gas en graan de inflatiedruk verder op.

Onze verwachting is dat deze rente voor de winter nog wat verder stijgt, maar voor volgend jaar worden nu geen verdere renteverhogingen voorzien. Gegeven bovenstaande marktontwikkelingen kunnen de variabele hypotheekrentes de komende tijd iets oplopen.

Lange rente

Afgelopen decennia zijn de tarieven van hypotheken met een lange rentevaste looptijd naar zeer lage niveaus gedaald. Dat komt vooral doordat de kapitaalmarktrentes in die periode naar historisch lage niveaus zijn gedaald. Daarnaast zet de zeer grote concurrentie tussen geldverstrekkers op de hypotheekmarkt neerwaartse druk op de hypotheekrentes.

Sinds begin dit jaar zijn de kapitaalmarktrentes vanaf hun zeer lage niveaus flink opgeveerd. Hogere inflatieverwachtingen in het eurogebied, zeker sinds de oorlog in Oekraïne, zijn een belangrijke oorzaak. Ook is de ECB gestopt met het (netto) opkopen van obligaties en wordt de beleidsrente momenteel verhoogd. In het kielzog van de kapitaalmarktrentes zijn de tarieven van hypotheken met een lange rentevaste de afgelopen maanden mee omhooggegaan.

De recent verslechterde groeivooruitzichten zorgen momenteel weer voor wat neerwaartse druk op de kapitaalmarktrentes. Dit vergroot de kans dat de tarieven de komende tijd niet verder stijgen, en mogelijk zelfs weer wat dalen.

Bron: ING

Huidige rentetarieven

Hypotheek Visie - Starters op de woningmarkt
Bekijk de huidige rentetarieven van alle partijen waar Hypotheek Visie mee samenwerkt. Met de actuele hypotheekrentes krijg je een eerste indruk van je mogelijkheden bij het afsluiten van je hypotheek of als je de bestaande hypotheek wilt aanpassen.

Vergelijk alle rentes

Afspraak maken

Hypotheek Visie advies gesprek
Heb je de wens om een nieuwe woning aan te kopen of wil je besparen op je maandlasten? Door de huidige lage hypotheekrentes is er nog steeds veel mogelijk. Laat een adviseur je situatie berekenen en uitzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Maak een afspraak

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.