Renteverwachting

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente zich de komende tijd? Gaat deze dalen, stijgen of blijft deze gelijk? 

Renteverwachting 5 augustus 2019

Korte rente: gelijkblijvend
Lange rente: gelijkblijvend, licht dalend

Renteverwachting hypotheek

Korte rente

De variabele hypotheekrentes zijn vaak gekoppeld aan marktrentes met een korte looptijd, zoals de Euribor. Deze marktrentes zijn al heel lang zeer laag. Dat komt doordat de Europese Centrale Bank een monetair beleid voert dat ongekend ruim is. Zo staat de beleidsrente van de ECB (de refi) al heel lang op 0%. De rente is zo laag om de economie van de eurozone te stimuleren.

 ECB-president Draghi heeft aangegeven dat bij gebrek aan verbetering van de economie er extra gestimuleerd gaat worden. Nu zijn de cijfers over de economie recent niet heel overtuigend geweest en de inflatie blijft maar lager dan waar de centrale bank op mikt. Ook ziet de ECB nog veel risico’s voor de economie (Brexit, handelsoorlog). Hierdoor is de kans toegenomen dat de ECB in september de rente opnieuw verlaagd.

 Al met al is de verwachting dat de Euribortarieven voorlopig op de huidige, lage niveaus blijven.

Lange rente

De ontwikkeling van de ‘lange’ hypotheekrentetarieven hangt in sterke mate samen met hoe de rentes op meerjarige staatsleningen zich ontwikkelen. Deze kapitaalmarktrentes waren al zeer laag en zijn de afgelopen maanden nog wat verder gedaald. De verwachting is dat de Europese centrale bank het monetair beleid dit jaar gaat verruimen. De Amerikaanse centrale bank is daar al aan begonnen. Aan beide kanten van de oceaan is de angst dat de economie in een recessie terechtkomt gegroeid.

Het is goed mogelijk dat ECB-president Draghi in september, voor het einde van z’n termijn, de rente verlaagd. Als de cijfers over de economie blijven tegenvallen, kan ook een nieuw opkoopprogramma van obligaties (QE) worden gestart. In oktober geeft Draghi het stokje door aan Christine Lagarde. De recente daling van de kapitaalmarktrentes suggereert dat beleggers verwachten dat onder Lagarde het monetair beleid in de eurozone ruim blijft.

Naast de rente op staatsleningen hangen de lange hypotheekrentetarieven onder andere af van de renteopslag (bovenop het swaptarief) die Nederlandse financiële instellingen betalen als ze geld lenen op de kapitaalmarkt. Deze renteopslagen zijn de afgelopen tijd laag gebleven.

Uitgaande van deze marktontwikkelingen kunnen de langlopende hypotheektarieven de komende tijd laag bleven, of zelfs nog wat dalen.

Bron: ING

Benieuwd naar de huidige rentestanden? Vergelijk de hypotheekrente >

Hypotheek Visie aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de informatie opgenomen in dit bericht.

Afspraak maken

Wil je meer weten over de jouw persoonlijke mogelijkheden voor het kopen van een huis? Laat een adviseur je situatie berekenen en uitzoeken wat de mogelijkheden zijn. Maak een afspraak met hypotheekadviseur van Hypotheek Visie.

Maak een afspraak

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.