Renteverwachting

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente zich de komende tijd? Gaat deze dalen, stijgen of blijft deze gelijk? 

Renteverwachting 25 juni 2019

Korte rente: gelijkblijvend
Lange rente: gelijkblijvend, licht dalend

Renteverwachting hypotheek

Korte rente

De variabele hypotheekrentes zijn vaak gekoppeld aan marktrentes met een korte looptijd, zoals de Euribor. Deze marktrentes zijn al heel lang zeer laag. Dat komt doordat de Europese Centrale Bank een monetair beleid voert dat ongekend ruim is. Zo staat de beleidsrente van de ECB (de refi) al heel lang op 0%.

De rente is zo laag om de economie van de eurozone te stimuleren. ECB-president Mario Draghi heeft onlangs benadrukt dat de ECB klaarstaat om verder bij te springen als de economische omstandigheden niet verder verbeteren. Nu blijft de inflatie maar lager dan waar de centrale bank op mikt. Ook ziet de ECB veel risico’s voor de economie (Brexit, handelsoorlog). Hierdoor is de kans toegenomen dat bij de volgende ECB-vergadering op 25 juli de rente wordt verlaagd. Ook kan het opkoopprogramma van obligaties (QE) worden hervat.

Al met al is de verwachting dat de Euribortarieven voorlopig op de huidige, lage niveaus blijven.

Lange rente

De ontwikkeling van de ‘lange’ hypotheekrentetarieven hangt in sterke mate samen met hoe de rentes op staatsleningen zich ontwikkelen. Deze rentes zijn de afgelopen maanden gedaald. De Nederlandse tienjaarsrente is zelfs onder de 0% gedoken. De daling van de kapitaalmarktrentes komt onder andere door zorgen over de economie en verwachtingen over verdere verruiming van de ECB en de Federal Reserve. Aan beide kanten van oceaan is de recessieangst gegroeid.

Naast de rente op staatsleningen hangen de lange hypotheekrentetarieven onder andere af van de renteopslag (bovenop het swaptarief) die Nederlandse financiële instellingen betalen als ze geld lenen op de kapitaalmarkt. Deze renteopslagen zijn de afgelopen tijd laag gebleven.

Uitgaande van deze marktontwikkelingen kunnen de langlopende hypotheektarieven op de korte termijn laag bleven, of zelfs nog wat dalen.

Bron: ING

Benieuwd naar de huidige rentestanden? Vergelijk de hypotheekrente >

Hypotheek Visie aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de informatie opgenomen in dit bericht.

Afspraak maken

Wil je meer weten over de jouw persoonlijke mogelijkheden voor het kopen van een huis? Laat een adviseur je situatie berekenen en uitzoeken wat de mogelijkheden zijn. Maak een afspraak met hypotheekadviseur van Hypotheek Visie.

Maak een afspraak

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.