Renteverwachting

18-02-2021

Wat doen de hypotheekrentes? Stijgen ze of dalen ze en wat betekent dit voor jouw situatie? Moet je hem lang vastzetten of juist kiezen voor een korte rentevastperiode? We nemen je mee in de huidige ontwikkelingen.


Korte rente

De hypotheekrentes voor korte periodes zijn vaak gekoppeld aan marktrentes met een korte looptijd. Dit zijn de rentes waartegen banken onderling geld lenen. De marktrentes zijn na een flinke toename tijdens het begin van de coronacrisis in Nederland weer teruggezakt naar de lage pre-coronaniveaus.

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt normaal de rentes laag om de inflatie en economische groei te stimuleren. Helaas is er momenteel geen sprake van groei maar hebben we te maken met de gevolgen van een nieuwe coronagolf. In december gaf de ECB daarom aan van plan te zijn om in ieder geval de lente van 2022 door te gaan met de huidige stimuleringsmaatregelen. Men heeft de hoop dat tegen die tijd, geholpen door de vaccines, de economie voldoende is hersteld.

De verwachting is dat de korte rentes op het huidige lage niveau blijven.

Lange termijn

Lange tijd zijn de rentes verlaagd door historische lage kapitaalmarktrentes en de sterke concurrentie tussen geldverstrekkers. De marktsituatie is heel anders geworden door de coronacrisis.

De kapitaalmarktrentes lijken de bodem te hebben bereikt. Overheden maken grote schulden om financieel bij te springen. Ze lenen veel geld op de kapitaalmarkt om economieën te ondersteunen. De grote vraag naar geld zorgt voor stijgende kapitaalmarktrentes. Door het opkopen van obligaties door de ECB en de bereidheid van Europese lidstaten om elkaar te ondersteunen, remmen ze deze stijging. Dat zorgt voor vertrouwen bij beleggers. Doordat de ECB via het opkoopprogramma tegen de coronacrisis (PEPP) voor honderden miljarden aan obligaties opkoopt in de markt drukt dit de stijging van de kapitaalmarktrentes.

Gezien recente marktontwikkelingen is de kans groot dat de hypotheektarieven de komende tijd laag blijven.

 

Huidige rentetarieven


Bekijk de huidige rentetarieven van alle partijen waar Hypotheek Visie mee samenwerkt. Met de actuele hypotheekrentes krijg je een eerste indruk van je mogelijkheden bij het afsluiten van je hypotheek of als je de bestaande hypotheek wilt aanpassen. 

Vergelijk alle rentes 

 

Afspraak maken


Heb je de wens om een nieuwe woning aan te kopen of wil je besparen op je maandlasten? Door de huidige lage hypotheekrentes is er nog steeds veel mogelijk. Laat een adviseur je situatie berekenen en uitzoeken wat de mogelijkheden zijn. 

Maak een afspraak

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.