Renteverwachting

De impact van het coronavirus is groot. Na een jarenlange daling van de rente, hebben de banken de hypotheekrentes de afgelopen tijd weer verhoogd. De kans is nog steeds aanwezig dat de hypotheekrentes de komende tijd iets zullen stijgen.

 

Korte rente

Door het coronavirus en de grote onzekerheden groeit momenteel de economische druk op de wereldeconomie. Overheden en centrale banken helpen wel bij het herstellen van het vertrouwen in de economie. Ze proberen bedrijven overeind te houden en mensen te helpen die hun baan hebben verloren

De Europees Centrale Bank (ECB) houdt de beleidsrente laag om de inflatie te stimuleren. De beleidsrente is de vergoeding die een bank moet betalen op een krediet van de ECB om het geldmarkttekort te dekken. Die rente is een belangrijke graadmeter voor de hypotheken. De lage ECB-rente moet economische groei aanjagen. Dit kan lastig zijn doordat een recessie van de Europese Economie dreigt. Het ligt daarom in de verwachting dat de beleidsrente voorlopig laag blijft.

De verwachting is dat de korte rente redelijk stabiel blijf. Op korte termijn kan deze wellicht iets stijgen.

Lange termijn

Mede door de concurrentie tussen geldverstrekkers waren de rentes van hypotheken met een lange looptijd lange tijd zeer laag en de verwachting was begin dit jaar ook dat dit zo zou blijven. De coronacrisis heeft dit echter veranderd.

Overheden doen er van alles aan om te helpen. Hiervoor maken zij grote schulden. Doordat de vraag naar geld is gestegen, zijn de kapitaalmarktrentes, de rente op kredieten langer dan 2 jaar, ook gestegen. Een stijging van de hypotheekrente volgt meestal op een stijging van de kapitaalmarktrente. Hoe de kapitaalmarktrente zich de komende tijd ontwikkelt is sterk afhankelijk van de ontwikkeling en invloed van het coronavirus; komt er verdere versoepeling van de maatregelen? Hoe reageert men hier op? Hoe staat het met de komst van een vaccin.

In het begin van de crisis stegen de financieringskosten voor banken als gevolg van de groeiende onzekerheid. De afgelopen periode zijn deze weer gedaald. Als zijn de kosten nog steeds hoger dan voor de crisis. Dit naast de kapitaalmarktrente ook van invloed op de lange hypotheekrente.

Vooralsnog lijkt een stijging van de rente nog steeds mogelijk al lijkt dit wel iets af te vlakken.

Benieuwd naar de huidige rentestanden? Vergelijk de hypotheekrente >

Maak een afspraak >

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.