Renteverwachting

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente zich de komende tijd? Gaat deze dalen, stijgen of blijft deze gelijk? 

Renteverwachting 10 oktober 2018

Korte rente: gelijkblijvend
Lange rente: licht stijgend

Korte rente

De variabele hypotheekrentes zijn vaak gekoppeld aan marktrentes met een korte looptijd, zoals de Euribor. Deze marktrentes zijn al heel lang zeer laag. Dat komt doordat de Europese Centrale Bank een monetair beleid voert dat ongekend ruim is. Zo staat de beleidsrente van de ECB (de refi) al heel lang op 0% en de depositorente – het tarief waartegen banken geld bij de ECB kunnen stallen – is zelfs negatief (-0,4%).

De ECB houdt de rente zo laag om de economie te stimuleren en de inflatie in de eurozone aan te wakkeren. De economie groeit weer, maar de centrale bank mikt voor de middellange termijn op een inflatie van dicht tegen de 2% aan en dat is nog niet helemaal in zicht. ECB-president Draghi heeft gezegd te verwachten dat de rente (refi) tot de zomer van 2019 op het huidige niveau blijft. Hiermee zullen de Euribortarieven ook voorlopig op de huidige, lage niveaus blijven.

Lange rente

De ontwikkeling van de ‘lange’ hypotheekrentetarieven hangt in sterke mate samen met hoe de rentes op staatsleningen zich ontwikkelen. Geholpen door betere economische vooruitzichten stegen vorig jaar, vanaf een historisch laag niveau, de kapitaalmarktrentes. De hypotheektarieven gingen toen mee omhoog. De afgelopen maanden zijn de kapitaalmarktrentes en de hypotheektarieven per saldo weer wat gedaald. De economie groeit, maar beleggers maken zich zorgen over onder andere de Brexit en een handelsoorlog.

De verwachting is dat de kapitaalmarktrentes in de rest van dit jaar weer voorzichtig opkrabbelen. In de VS is de Amerikaanse centrale bank bezig de beleidsrente te verhogen. In de eurozone durft de Europese Centrale Bank dat nog niet. Wel vindt de ECB dat het al voldoende beter met de economie gaat om QE - het opkopen van obligaties om de kapitaalmarktrentes te drukken – af te bouwen. In oktober halveert de centrale bank het maximale opkoopbedrag naar 15 miljard euro per maand. Als de vooruitzichten voor groei en inflatie gunstig blijven, gaat het bedrag na december 2018 naar 0. Maar de ECB blijft waakzaam. Mocht de inflatie niet blijvend richting de 2% gaan, dan kan alsnog worden besloten om QE te verlengen en kunnen de kapitaalmarktrentes langer laag blijven.

Uitgaande van bovengenoemde marktontwikkelingen kunnen de langlopende hypotheektarieven op de zeer korte termijn nog onder wat neerwaartse druk blijven, maar de verwachting is dat ze daarna weer voorzichtig gaan stijgen.

Bron: ING

Benieuwd naar de huidige rentestanden? Vergelijk de hypotheekrente >

Hypotheek Visie aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de informatie opgenomen in dit bericht.

Afspraak maken

Wil je meer weten over de jouw persoonlijke mogelijkheden voor het kopen van een huis? Laat een adviseur je situatie berekenen en uitzoeken wat de mogelijkheden zijn. Maak een afspraak met hypotheekadviseur van Hypotheek Visie.

Maak een afspraak

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.