Renteverwachting

27-05-2022

Wat doen de hypotheekrentes? Stijgen ze of dalen ze en wat betekent dit voor jouw situatie? Moet je hem lang vastzetten of juist kiezen voor een korte rentevastperiode? We neem je mee in de huidige ontwikkelingen.

Hypotheekrente verwachting

Korte rente

De variabele hypotheekrentes zijn vaak gekoppeld aan marktrentes met een korte looptijd, zoals de Euribor-tarieven. Dit zijn de rentes waartegen banken onderling geld lenen. Deze Euribor-tarieven liggen al heel lang op zeer lage (en negatieve) niveaus. Dit komt vooral doordat het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) al langere tijd ongekend ruim is. De ECB hield haar beleidsrentes zo laag om de economie te stimuleren. Dit moest helpen de toen lage inflatie richting de ECB-doelstelling van ‘2% op de middellange termijn’ te sturen.

Inmiddels bereikte de eurozone-inflatie in april met zo’n 7,5% het hoogste niveau in decennia. Verstoringen aan de aanbodkant van de economie als gevolg van de coronacrisis waren afgelopen periode een belangrijke oorzaak van de hoge inflatie. De oorlog in Oekraïne voert via een flinke stijging van de prijzen van olie, gas en graan de inflatiedruk verder op. Om te voorkomen dat de hoge inflatie langdurig wordt, bouwt de ECB het opkoopprogramma van obligaties af. Dat moet aan het begin van het derde kwartaal klaar zijn. De ECB zal kort daarna, eind juli, het tarief verhogen waartegen banken bij de centrale bank kunnen lenen. Het zou de eerste keer zijn sinds 2011 dat de beleidsrente weer wordt verhoogd.

Gegeven bovenstaande marktontwikkelingen kunnen de variabele hypotheekrentes de komende tijd iets oplopen.

Lange termijn

Afgelopen decennia zijn de tarieven van hypotheken met een lange rentevaste looptijd naar zeer lage niveaus gedaald. Dat komt vooral doordat de kapitaalmarktrentes in die periode naar historisch lage niveaus zijn gedaald. Daarnaast zet de zeer grote concurrentie tussen geldverstrekkers op de hypotheekmarkt neerwaartse druk op de hypotheekrentes.

Sinds begin dit jaar zijn de kapitaalmarktrentes vanaf hun zeer lage niveaus flink opgeveerd. Hogere inflatieverwachtingen in het eurogebied en positievere verwachtingen over het economisch herstel van de coronacrisis zorgden eerst voor hogere rentes. Sinds de oorlog in Oekraïne zijn de rentes per saldo verder gestegen. Zo willen Europese overheden meer geld gaan lenen om hogere uitgeven aan defensie en energie te financieren. Dat zorgt voor extra opwaartse druk op de rentes.

Bovenstaande marktontwikkelingen vergroten de kans dat de tarieven van hypotheken met een lange rentevaste looptijd de komende tijd hoog blijven.

n.

Bron: ING

Huidige rentetarieven

Hypotheek Visie - Starters op de woningmarkt
Bekijk de huidige rentetarieven van alle partijen waar Hypotheek Visie mee samenwerkt. Met de actuele hypotheekrentes krijg je een eerste indruk van je mogelijkheden bij het afsluiten van je hypotheek of als je de bestaande hypotheek wilt aanpassen.

Vergelijk alle rentes

Afspraak maken

Hypotheek Visie advies gesprek
Heb je de wens om een nieuwe woning aan te kopen of wil je besparen op je maandlasten? Door de huidige lage hypotheekrentes is er nog steeds veel mogelijk. Laat een adviseur je situatie berekenen en uitzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Maak een afspraak

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.