Renteverwachting

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente zich de komende tijd? Gaat deze dalen, stijgen of blijft deze gelijk? 

Renteverwachting 21 januari 2020

Korte rente: gelijkblijvend
Lange rente: gelijkblijvend

Renteverwachting hypotheek

Korte rente

De variabele hypotheekrentes zijn vaak gekoppeld aan marktrentes met een korte looptijd, zoals de Euribor. Deze marktrentes zijn al heel lang zeer laag. Dat komt doordat de Europese Centrale Bank (ECB) een monetair beleid voert dat ongekend ruim is. Zo staat de beleidsrente van de ECB (de refi) al heel lang op 0%. De depositorente staat zelfs op -0,5%. Dit betekent dat banken moeten betalen voor overtollige (digitale) gelden die ze bij de ECB stallen.

De ECB houdt de rentes zo laag omdat de inflatie maar lager blijft dan waar op wordt gemikt. Dat is een niveau van onder, maar dicht tegen de 2% aan. In december was de inflatie 1,3%. Sterkere economische groei zou helpen, maar de cijfers wijzen daar niet op. Daarbij maakt de ECB zich zorgen over de neerwaartse risico’s voor de economie als gevolg van de brexit en de handelsoorlog.

Een verhoging van de rente door de ECB laat nog lang op zich wachten. Het ziet er naar uit dat de Euribortarieven zeker tot volgend jaar op de huidige lage niveaus blijven.

Lange rente

De tarieven van hypotheken met een lange rentevaste looptijd zijn in de loop vorig jaar naar een laag niveau gedaald. Concurrentie tussen geldverstrekkers en de historisch lage kapitaalmarktrentes waren belangrijke redenen voor deze daling.

De afgelopen maanden zijn de kapitaalmarktrentes wat opgeveerd. Onder beleggers is de vrees voor een economische recessie in Europe en de VS afgenomen. Zo is de kans op een brexitdeal groter geworden. Ook lijken China en de VS in hun handelsoorlog een stapje in de goede richting te hebben zetten.

De verwachting is echter dat de kapitaalmarktrentes de komende kwartalen nog zeer laag blijven. Weliswaar is de vrees voor een economische krimp afgenomen, maar deze is niet verdwenen. Zeker niet nu het conflict tussen Iran en de VS is geëscaleerd. Om de economie van het eurogebied een extra impuls te geven was de Europese Centrale Bank al eerder opnieuw begonnen met het in de markt opkopen van obligaties (voor een bedrag van 20 miljard euro per maand). Dit drukt op de kapitaalmarktrentes.

Na een periode van daling kunnen de langlopende hypotheektarieven, gegeven bovenstaande marktontwikkelingen, op de korte termijn rond de huidige niveaus blijven.

Bron: ING

Benieuwd naar de huidige rentestanden? Vergelijk de hypotheekrente >

Hypotheek Visie aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de informatie opgenomen in dit bericht.

Afspraak maken

Wil je meer weten over de jouw persoonlijke mogelijkheden voor het kopen van een huis? Laat een adviseur je situatie berekenen en uitzoeken wat de mogelijkheden zijn. Maak een afspraak met hypotheekadviseur van Hypotheek Visie.

Maak een afspraak

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.