Renteverwachting

16-04-2021

Wat doen de hypotheekrentes? Stijgen ze of dalen ze en wat betekent dit voor jouw situatie? Moet je hem lang vastzetten of juist kiezen voor een korte rentevastperiode? We neem je mee in de huidige ontwikkelingen.


Korte rente

De variabele hypotheekrentes zijn vaak gekoppeld aan marktrentes met een korte looptijd, zoals de Euribor-tarieven. Dit zijn de rentes waartegen banken onderling geld lenen. Deze Euribor-tarieven liggen al heel lang op zeer lage (en negatieve) niveaus. Dit komt vooral doordat het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) al geruime tijd ongekend ruim is. De ECB houdt haar beleidsrentes zo laag om de economie te stimuleren en dat zou moeten helpen de inflatie blijvend richting de ECB-doelstelling van ‘onder, maar dichtbij 2%’ te krijgen.

De inflatie in het eurogebied is begin 2021 flink opgeveerd. Door de hogere grondstofprijzen en het verwachte economische herstel kan deze de komende maanden verder aantrekken. Toch zal de ECB niet zomaar het monetair beleid gaan ‘verkrappen’. Zo komt de stijging van de inflatie voor een deel door tijdelijke factoren, zoals een btw-verhoging in Duitsland. Bovendien kan een te vroege verhoging van de ECB-rentes een pril herstel van de Europese economie in de knop breken. Eerder heeft de ECB gezegd van plan te zijn tot zeker de lente van 2022 door te gaan met de huidige stimuleringsmaatregelen. De hoop is dat tegen die tijd, geholpen door de vaccins, de economie voldoende is hersteld.

Gegeven bovenstaande marktontwikkelingen is de kans groot dat de variabele hypotheekrentes de komende tijd laag blijven.

Lange termijn

Al een lange tijd zijn de rentes verlaagd. Dit komt door historische lage kapitaalmarktrentes maar ook door de zeer grote concurrentie tussen geldverstrekkers op de hypotheekmarkt.

De kapitaalmarktrentes zijn de afgelopen maanden per saldo wat opgeveerd. Dat komt gedeeltelijk door hogere inflatieverwachtingen. De economische vooruitzichten zijn in de meeste Europese landen wat positiever dan begin dit jaar. Ondanks dat de covid-19 maatregelen in veel Europese landen zijn de aangescherpt en verlengd, en de uitrol van de vaccinatieprogramma’s tot nu toe trager gaan dan gehoopt, is de verwachting dat de eurozone op het punt staat om aan sterke herstelgroei te beginnen. Ook corona-gerelateerde problemen bij productie heeft de inflatieverwachtingen verhoogd.

Bij hogere (kapitaalmarkt)rentes wordt het minder aantrekkelijk om te lenen en dat zou het herstel van de investeringen en de consumptie in de weg kunnen staan. Daarom doen Centrale banken er alles aan bij om het economisch herstel te bevorderen. De Europese Centrale Bank was tot in 2022 onder het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) al van plan voor honderden miljarden aan obligaties op te kopen om zo de stijging van de kapitaalmarktrentes te drukken. Ze gaan nu nog meer obligaties opkopen om het aantrekken van de lange rente te beperken.

Gezien recente marktontwikkelingen is de kans aanwezig dat de hypotheektarieven de komende tijd iets gaan stijgen.

Bron: ING

Huidige rentetarieven

Hypotheek Visie - Starters op de woningmarkt
Bekijk de huidige rentetarieven van alle partijen waar Hypotheek Visie mee samenwerkt. Met de actuele hypotheekrentes krijg je een eerste indruk van je mogelijkheden bij het afsluiten van je hypotheek of als je de bestaande hypotheek wilt aanpassen.

Vergelijk alle rentes

Afspraak maken

Hypotheek Visie advies gesprek
Heb je de wens om een nieuwe woning aan te kopen of wil je besparen op je maandlasten? Door de huidige lage hypotheekrentes is er nog steeds veel mogelijk. Laat een adviseur je situatie berekenen en uitzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Maak een afspraak

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.