Renteverwachting

17-09-2020

Wat doen de hypotheekrentes? Stijgen ze of dalen ze en wat betekent dit voor jouw situatie? Moet je hem lang vastzetten of juist kiezen voor een korte rentevastperiode? We nemen je mee in de huidige ontwikkelingen.


Korte rente

De hypotheekrentes voor korte periodes zijn vaak gekoppeld aan marktrentes met een korte looptijd. Dit zijn de rentes waartegen banken onderling geld lenen. De marktrentes zijn na een flinke toename tijdens het begin van de coronacrisis in Nederland weer teruggezakt naar de lage pre-coronaniveaus.

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt normaal de rentes laag om de inflatie en economische groei te stimuleren. Ze proberen momenteel bestedingen te stimuleren en te voorkomen dat de inflatie te ver daalt door de huidige coronacrisis. De rentes worden voorlopig niet verhoogd, aangezien de nadruk voorlig ligt op het ondersteunen van de economie.

De verwachting is dat de korte rentes op het huidige niveau blijven.

Lange termijn

Lange tijd zijn de rentes verlaagd door historische lage kapitaalmarktrentes en concurrentie tussen geldverstrekkers. De marktsituatie is heel anders geworden door de coronacrisis.

Veel economieën zijn aan het herstellen van een krimp of zitten er nog middenin. De verwachting is dat ook de Nederlandse Economie dit jaar zal krimpen. Het Coronavirus speelt nog steeds een belangrijke rol. Overheden maken grote schulden om financieel bij te springen. De grote vraag naar geld zorgt voor stijgende kapitaalmarktrentes. Door het opkopen van obligaties door de ECB en de bereidheid van Europese lidstaten om elkaar te ondersteunen, remmen ze deze stijging. 

De verwachting is dat de lange rentes stabiel blijven.

 

 

divider-shadow

Huidige rentetarieven


Bekijk de huidige rentetarieven van alle partijen waar Hypotheek Visie mee samenwerkt. Met de actuele hypotheekrentes krijg je een eerste indruk van je mogelijkheden bij het afsluiten van je hypotheek of als je de bestaande hypotheek wilt aanpassen. 

Vergelijk alle rentes 

 

Afspraak maken


Heb je de wens om een nieuwe woning aan te kopen of wil je besparen op je maandlasten? Door de huidige lage hypotheekrentes is er nog steeds veel mogelijk. Laat een adviseur je situatie berekenen en uitzoeken wat de mogelijkheden zijn. 

Maak een afspraak

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.