Renteverwachting

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente zich de komende tijd? Gaat deze dalen, stijgen of blijft deze gelijk? 

Renteverwachting 24 juli 2018

Korte rente: gelijkblijvend
Lange rente: licht stijgend

Korte rente

De variabele hypotheekrentes zijn vaak gekoppeld aan marktrentes met een korte looptijd, zoals de Euribor. Deze marktrentes zijn al heel lang zeer laag. Dat komt doordat de Europese Centrale Bank een monetair beleid voert dat ongekend ruim is. Zo staat de beleidsrente van de ECB (de refi) al heel lang op 0% en de depositorente – het tarief waartegen banken geld bij de ECB kunnen stallen – is zelfs negatief (-0,4%).

De ECB houdt de rente zo laag om de economie te stimuleren en de inflatie in de eurozone aan te wakkeren. De economische groei is duidelijk aangetrokken, maar de centrale bank mikt voor de middellange termijn op een inflatie van dicht tegen de 2% aan en dat is nog niet in zicht. Onlangs zei ECB-president Draghi te verwachten dat de rente (refi) tot de zomer van 2019 op het huidige niveau blijft. Hiermee zullen de Euribortarieven ook voorlopig op de huidige, lage niveaus blijven. 

Lange rente

De ontwikkeling van de ‘lange’ hypotheekrentetarieven hangt in sterke mate samen met hoe de rentes op staatsleningen zich ontwikkelen. Na het dieptepunt eind 2016 is de kapitaalmarktrente (10-jaars), geholpen door betere economische vooruitzichten, gestegen. Begin 2018 bereikte de rente het hoogste niveau in 2,5 jaar. De hypotheektarieven gingen ook omhoog. Recent is de kapitaalmarktrente weer wat gedaald. Beleggers maken zich zorgen over de brexit en een handelsoorlog.

De verwachting is dat de kapitaalmarktrentes in de rest van dit jaar per saldo voorzichtig weer omhoog gaan. In de VS is de inflatie aangetrokken en er wordt op gerekend dat de Amerikaanse centrale bank de beleidsrente verder verhoogd. Dichter bij huis vindt de Europese Centrale Bank dat het voldoende beter met de economie gaat om QE - het opkopen van obligaties om de kapitaalmarktrentes te drukken – af te bouwen. Tot en met september koopt de ECB nog maandelijks voor maximaal 30 miljard euro aan obligaties op. Als de vooruitzichten voor groei en inflatie gunstig blijven, gaat het bedrag daarna naar 15 miljard euro en na december 2018 naar 0. Maar de ECB blijft waakzaam. Met gerommel in Italië, de brexit en een handelsoorlog is de centrale bank er nog niet gerust op dat de inflatie blijvend richting de 2% gaat.

Uitgaande van bovengenoemde marktontwikkelingen kunnen de langlopende hypotheektarieven op de korte termijn onder wat neerwaartse druk komen, maar de verwachting is dat ze daarna weer voorzichtig gaan stijgen.

Bron: ING

Benieuwd naar de huidige rentestanden? Vergelijk de hypotheekrente >

Hypotheek Visie aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de informatie opgenomen in dit bericht.

Afspraak maken

Wil je meer weten over de jouw persoonlijke mogelijkheden voor het kopen van een huis? Laat een adviseur je situatie berekenen en uitzoeken wat de mogelijkheden zijn. Maak een afspraak met hypotheekadviseur van Hypotheek Visie.

Maak een afspraak

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.