Renteverwachting

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente zich de komende tijd? Gaat deze dalen, stijgen of blijft deze gelijk? 

Renteverwachting 26 juli 2017

Korte rente = gelijkblijvend
Lange rente = stijgend

Korte rente

De variabele hypotheekrentes zijn vaak gekoppeld aan marktrentes zoals de Euribor. Deze liggen al geruime tijd onder de 0%. Dat komt doordat de Europese Centrale Bank een monetair beleid voert dat ongekend ruim is. Zo staat de beleidsrente (refi) van de ECB al meer dan een jaar op 0% en de depositorente is zelfs negatief (-0,4%). Dit betekent dat banken op hun tegoeden die ze bij de ECB aanhouden 0,4% rente moeten betalen.

De ECB houdt de rente zo laag om de economische groei en inflatie in de eurozone aan te wakkeren. Het lijkt te werken. De groei en de inflatie zijn de afgelopen kwartalen allebei aangetrokken. Volgens ECB-president Draghi zijn de risico’s ten aanzien van de groeivooruitzichten nu min of meer in evenwicht. Eerder hadden de negatieve risico’s nog de overhand.

Toch gaat de ECB niet al snel haar beleid weer normaliseren en de rente weer verhogen. Wij gaan er van uit dat de Euribortarieven de komende kwartalen nog op de huidige, zeer lage niveaus blijven.

Lange rente

De ontwikkeling van de lange hypotheekrentetarieven hangt in sterke mate samen met de rentes op staatsleningen. Deze zijn de afgelopen weken opgelopen. Op financiële markten groeit het besef dat het monetaire beleid van de ECB niet eeuwig zo ruim blijft. Over hoe en wanneer de stimulans wordt afgebouwd, ontbreekt echter nog elk detail. Op dit moment koopt de ECB nog maandelijks voor 60 miljard euro aan obligaties op om de rentes te drukken. In december loopt dit opkoopprogramma af, maar de ECB zal niet voor zo’n abrupt einde kiezen. Hoogstwaarschijnlijk wordt in de herfst een verlenging van het programma aangekondigd, waarbij het totale aankoopbedrag (verder) wordt afgebouwd.

Naast de rente op staatsleningen hangen de lange hypotheekrentetarieven onder andere af van de renteopslag (bovenop het swaptarief) die Nederlandse financiële instellingen betalen als ze geld lenen op de kapitaalmarkt. Deze renteopslag is de afgelopen maanden per saldo stabiel gebleven.

Vanaf historisch lage niveaus zijn de lange hypotheekrentetarieven de afgelopen tijd al wat opgelopen. Uitgaande van bovengenoemde marktontwikkelingen verwachten wij voor de komende weken stabiele tot licht stijgende hypotheektarieven.

Bron: ING

Benieuwd naar de huidige rentestanden? Vergelijk de hypotheekrente.

Hypotheek Visie aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de informatie opgenomen in dit bericht.

Afspraak maken

Wil je meer weten over de jouw persoonlijke mogelijkheden voor het kopen van een huis? Laat een adviseur je situatie berekenen en uitzoeken wat de mogelijkheden zijn. Maak een afspraak met hypotheekadviseur van Hypotheek Visie.

Maak een afspraak

Ook interessant om te lezen

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.