Renteverwachting

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente zich de komende tijd? Gaat deze dalen, stijgen of blijft deze gelijk? 

Renteverwachting 28 november 2019

Korte rente: gelijkblijvend
Lange rente: licht dalend

Renteverwachting hypotheek

Korte rente

De variabele hypotheekrentes zijn vaak gekoppeld aan marktrentes met een korte looptijd, zoals de Euribor. Deze marktrentes zijn al heel lang zeer laag. Dat komt doordat de Europese Centrale Bank (ECB) een monetair beleid voert dat ongekend ruim is. Zo staat de beleidsrente van de ECB (de refi) al heel lang op 0%. De depositorente is zelfs negatief. Dit betekent dat banken moeten betalen voor het geld dat ze tijdelijk bij de ECB stallen.

De ECB houdt de rentes zo laag om de economie van de eurozone te stimuleren. De economische groeicijfers willen echter maar niet overtuigen. Daarbij maakt de ECB zich zorgen over de neerwaartse risico’s voor de economie als gevolg van de brexit en de handelsoorlog. Ook blijft de inflatie maar lager dan waar de ECB op mikt. Daarom heeft de centrale bank pas nog extra maatregelen genomen. Zo is onder andere de depositorente verder verlaagd, van -0,4% naar -0,5%.

Een verhoging van de rente door de ECB laat nog lang op zich wachten. Het ziet er naar uit dat de Euribortarieven zeker tot in 2020 op de huidige lage niveaus blijven.

Lange rente

De ontwikkeling van de ‘lange’ hypotheekrentetarieven hangt in sterke mate samen met hoe de kapitaalmarktrentes zich ontwikkelen. Tijdens de zomermaanden daalden de 10-jaars kapitaalmarktrentes in de VS en de eurolanden scherp. Een ‘no deal-Brexit’ en de handelsoorlog tussen China en de VS wakkerden de vrees aan voor een economische recessie in Europa en de VS.

Inmiddels is er enige hoop op alsnog een Brexitdeal en is er zicht op een eerste deelakkoord tussen de VS en China. Ook heeft de Amerikaans minister van Economische Zaken Wilbur Ross aangegeven dat er waarschijnlijk geen importtarieven voor Europese auto’s komen. Dat is goed nieuws voor de geplaagde Duitse auto-industrie. Hiermee is de recessievrees minder geworden, maar niet verdwenen.

Om de economie van het eurogebied een extra impuls te geven is de Europese Centrale Bank opnieuw begonnen met het in de markt opkopen van obligaties (voor een bedrag van 20 miljard euro per maand). Dit kan extra druk op de kapitaalmarktrentes zetten.

Al met al is de kans groot dat, uitgaande van bovenstaande marktontwikkelingen, de langlopende hypotheektarieven op de korte termijn onder neerwaartse druk blijven staan.

Bron: ING

Benieuwd naar de huidige rentestanden? Vergelijk de hypotheekrente >

Hypotheek Visie aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de informatie opgenomen in dit bericht.

Afspraak maken

Wil je meer weten over de jouw persoonlijke mogelijkheden voor het kopen van een huis? Laat een adviseur je situatie berekenen en uitzoeken wat de mogelijkheden zijn. Maak een afspraak met hypotheekadviseur van Hypotheek Visie.

Maak een afspraak

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.