Hoeveel hypotheek kan ik krijgen in 2017?

Bij het bepalen van de maximale hypotheek rekening moeten geldverstrekkers rekening houden met een vastgestelde woonquote. De woonquote is het percentage van je inkomen dat je mag gebruiken voor je hypotheeklasten. Hoe hoger het inkomen, hoe hoger de woonquote. Of je door de woonquotes die door het Nibud zijn vastgesteld voor 2017 meer kunt lenen is afhankelijk van je situatie en van de hypotheekrente.

Tweeverdieners: inkomen partner telt voor groter deel mee in 2017

Ga je samen met je partner een huis kopen? En hebben jullie allebei inkomen? Dan wordt in 2016 de woonquote bepaald door uit te gaan van het hoogste inkomen + 50% van het laagste inkomen. In 2017 wordt dit het hoogste inkomen + 60% van het laagste inkomen. Het inkomen van je partner weegt in 2017 dus zwaarder mee dan in 2016. In 2017 Of je ook daadwerkelijk meer kunt lenen is ook afhankelijk van de hypotheekrente.

Alleenstaande

Wil je alleen een huis kopen en heb je een inkomen tussen € 20.000 (dit was € 19.500) en € 31.000? Dan mogen geldverstrekkers bij het berekenen van de maximale hypotheek met een verhoogde woonquote rekenen. Zo kun je als alleenstaande net wat meer lenen. De meeste geldverstrekkers passen deze regel in de praktijk ook toe.

Invloed hypotheekrente op de maximale hypotheek

Naast het inkomen, is ook de hypotheekrente belangrijk bij het bepalen van wat je maximaal kunt lenen. De hypotheekrente is nu erg laag. Maar deze kan in de toekomst hoger worden. Bij het vaststellen van de woonquotes is hier rekening mee gehouden. Dit betekent dat je in 2017 bij een rente lager dan 2% in veel gevallen minder kunt lenen dan nu. In onderstaand

overzicht zie je hoeveel je op basis van verschillende inkomens in 2017 kunt lenen. En hoeveel dit nu is.

*bij deze berekening is rekening gehouden met een verhoogde woonquote voor alleenstaanden.

Minder lenen ten opzichte van de waarde van de woning

Dit jaar mag je hypotheek nog maximaal 102% van de waarde van de woning bedragen. In 2017 wordt dit 101%. Omdat je naast de koopprijs voor je huis ook te maken krijgt met extra kosten, zoals taxatiekosten, kosten voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG), advieskosten en notariskosten, heb je in 2017 meer eigen (spaar)geld nodig om een huis te kunnen kopen.

Voorbeeld
Stel je wilt een huis kopen met een koopsom van € 200.000. Dit jaar is je maximale hypotheek dan nog € 204.000. In 2017 is dit € 202.000. De extra kosten boven € 202.000 moet je in 2017 met eigen geld betalen.

Meer of minder lenen?

Zoals je ziet, zorgt een aantal maatregelen er voor dat je meer kunt lenen. Maar daarentegen zijn er ook wijzigingen die er toe leiden dat je minder kunt lenen. Wat op jou van toepassing is, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Wil je weten of je volgend jaar meer of minder kunt lenen? En wat de wijzigingen betekenen voor jouw persoonlijke situatie en financiële mogelijkheden? Maak dan een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs bij jou in de buurt.