sluiten
Home
Overwaarde op je huis en scheiden

Overwaarde op je huis en scheiden

De kogel is door de kerk. Het woord scheiden is gevallen. Jullie hebben besloten om uit elkaar te gaan. Dan komt er veel op je af. Vooral als je ook samen een eigen huis hebt. De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren gigantisch gestegen en is de kans groot dat jullie een overwaarde hebben. Hoe zit het met de overwaarde als je gaat scheiden? Het is een vraag die momenteel veel leeft bij partners die willen scheiden. We leggen het aan je uit.

Overwaarde en scheiden

Er is sprake van overwaarde als de waarde van de woning hoger is dan de hypotheek die op de woning rust. Normaal komt die overwaarde vrij als je de woning verkoopt. Maar wat als je gaat scheiden en één van de partners blijft in de woning wonen? Dat geld heb je niet op de bank staan. Hoe gaat het dan in zijn werk? En hoe is de verdeling?

Gemeenschap van goederen
Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd dan ben je beide eigenaar ongeacht de eigendomsakte. Dit betekent dat de verdeling 50/50 is.

Uitzondering schenking
Misschien heb je een schenking ontvangen en dit in het huis gestopt. Wanneer je bent getrouwd in gemeenschap van goederen dan wordt dit bij een scheiding verdeeld. Tenzij jij of de schenker bij de notaris heeft laten vastleggen dat je partner bij een scheiding geen recht heeft op de schenking.

Huwelijkse voorwaarden
Wanneer jullie op huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd dan zijn er vaak afspraken gemaakt over van wie wat is. Meestal zijn er dan ook duidelijke afspraken vastgelegd over de eigen woning. Bijvoorbeeld dat de ene partner voor 60% eigenaar is en de ander 40%. Ga je scheiden en is er overwaarde dan is de verdeling van de overwaarde ook 60/40.

Uitkopen partner bij scheiden

Wil jij in de woning blijven wonen dan betekent dit dat je je partner moet uitkopen en een deel van de overwaarde moet geven. Dit deel van de overwaarde kun je misschien meefinancieren in de hypotheek. Dit moet financieel wel haalbaar zijn. Een financieel adviseur van Hypotheek Visie kan voor je nagaan of je op basis van je inkomen en afspraken de hypotheek op jouw naam kan krijgen.

Is je inkomen niet toereikend om je partner uit te kopen, dan kunnen er wellicht nog andere opties zijn. Een adviseur van Hypotheek Visie denkt graag met je mee.

Afstand doen van de overwaarde

Je kunt ervoor kiezen om afstand te doen van de overwaarde. Dit is niet gebruikelijk en ook lang niet altijd verstandig. Soms gebeurt het weleens om er voor te zorgen dat een van de partners met de kinderen in het huis kan blijven wonen. Afstand doen van de overwaarde heeft gevolgen. Laat je daarom goed adviseren door je hypotheekadviseur of mediator.

Huis verkopen en overwaarde

Wanneer jullie het huis gaan verkopen en er is sprake van overwaarde, dan wordt deze winst na verkoop verdeelt. Je ontvangt dan beide een bedrag op jullie bankrekening.

Echtscheidingsconvenant

Je kunt pas een nieuwe hypotheek afsluiten als er een echtscheidingsconvenant is opgesteld en ingediend bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant staan de afspraken over de scheiding met betrekking tot de woning/ hypotheek maar ook de alimentatie en kinderen vastgelegd.

Ga je scheiden en wil je weten of je in de woning kunt blijven wonen of een andere woning kunt kopen? Een adviseur van Hypotheek Visie geeft je graag inzicht in de mogelijkheden.