Aflossingsvrije hypotheek aflossen

Een aflossingsvrije hypotheek klinkt veel mensen als muziek in de oren. De maandlasten zijn laag en je kunt ook recht hebben op hypotheekrenteaftrek. Niet zo vreemd dat deze hypotheekvorm ongekend populair was. Veel mensen hebben in het verleden een (gedeeltelijke) aflossingsvrije hypotheek afgesloten. Maar wat als de einddatum van je hypotheek nadert? 

Mogelijkheden om na afloop af te lossen

Bij een aflossingsvrije hypotheek hoef je tijdens de looptijd van de lening niet af te lossen. Je betaalt alleen rente over het geleende bedrag. Echter moet je de hypotheek aan het einde wel aflossen. Wanneer de looptijd van je hypotheek bijna is verstreken, ontvang je van de bank een brief met het verzoek tot aflossing van de hypotheek. Heb je op dat moment een grote som geld op je spaarrekening staan? Of heb je er op een andere manier voor gezorgd dat je een bedrag hebt voor de aflossing van je hypotheek? Bijvoorbeeld via een verzekering of een beleggingsrekening. Of wil je je huis verkopen om met de opbrengst de schuld af te lossen? Het is goed om hier op tijd over na te denken.

Hypotheek verlengen?

De looptijd van een hypotheek is meestal 30 jaar. Wanneer (helemaal) aflossen niet tot de mogelijkheden behoort, dan moet je op zoek naar een andere oplossing. Misschien kun je je lening verlengen. Bij sommige banken is dit mogelijk. Maar let op; de bank kijkt of je (pensioen) inkomen voldoende is om de lasten te blijven betalen. Bovendien zijn de toetsregels voor de maximale hypotheek de afgelopen jaren strenger geworden. Je kunt vaak minder lenen dan in het verleden.

Daarnaast is het hierbij van belang rekening te houden met je hypotheekrenteaftrek. Je mag de hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekken van de belasting. Deze regel geldt vanaf 1 januari 2001. Heb je je hypotheek voor die datum afgesloten, dan is de termijn van 30 jaar per 1 januari 2001 ingegaan. Zijn de 30 jaar voorbij, dan krijg je geen geld meer terug van de belastingdienst. Loopt op dat moment ook nog eens de looptijd van je hypotheek af, dan zijn de kansen op het omzetten van je hypotheek een stuk kleiner. Je kunt dan namelijk minder lenen omdat je geen recht meer hebt op hypotheekrenteaftrek en er andere toetsregels gelden.

Tussentijdse oplossingen

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Hoe kun je voorkomen dat je in de problemen komt wanneer het einde van de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek nadert? Je kunt een aantal dingen doen. Ten eerste is het mogelijk om tussentijds extra af te lossen. Meestal mag je jaarlijks 10% of 20% boetevrij aflossen. Je kunt nagaan of je je hypotheek kunt oversluiten naar een lagere rente. Of dat er mogelijkheden zijn voor rentemiddeling of -herziening. Dan kun je deze besparing gebruiken om extra af te lossen. Ook kun je je aflossingsvrije hypotheek nu al omzetten naar een andere hypotheekvorm. Een vorm waarbij je wel aflost. Zo weet je zeker dat je de hypotheek op de einddatum hebt afgelost.

Mogelijkheden op een rijtje

Een korte opsomming van enkele mogelijkheden:

  • Spaargeld inzetten om aan het einde je hypotheek af te lossen.
  • Verzekering of beleggingsrekening afsluiten om aan het einde je hypotheek af te lossen.
  • Je huis verkopen na afloop van je hypotheek om af te lossen.
  • Je hypotheek verlengen (Mits mogelijk bij de bank. Houd rekening met minder leenmogelijkheden in verband met aflopen hypotheekrenteaftrek en (lager) pensioeninkomen).
  • Tussentijds aflossen met spaargeld.
  • Tussentijds aflossen door het oversluiten van je hypotheek of rentemiddeling/renteherziening.
  • Hypotheek omzetten naar een andere vorm waarbij je al eerder aflost.

Advies over jouw situatie

Heb je een aflossingsvrije hypotheek en wil je weten wat dit betekent voor jouw persoonlijke situatie en wat jouw mogelijkheden zijn? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Hypotheek Visie. Dan weet je precies waar je straks aan toe bent en of je nu al actie moet ondernemen.

Maak een afspraak

 

Persoonlijk advies?

Maak vrijblijvend een afspraak met Hypotheek Visie bij jou in de buurt.